Veľa ľudí sa pýta, ako sa zbaviť bolesti. Nesieme si jej kúsky už od narodenia a takmer každým dňom sa pripájajú ďalšie a ďalšie. Hlavným problémom človeka je, že máme schopnosť sa so všetkým stotožňovať. A teda aj s bolesťou. Ak si predstavíme bolesť ako samostatnú entitu, vieme ju začať pozorovať. Uvedomíme si jej existenciu v prítomnosti a prestaneme sa s ňou stotožňovať.

Skúste pristihnúť bolesť v momente Kedy sa prebúdza. Môže mať rozličné podoby: podráždenosť, netrpezlivosť, stiesnená nálada, túžba niekomu ublížiť, hnev, depresia alebo potreba vniesť trocha drámy do vzťahu. Tak ako každá žijúca entita aj bolesť chce prežiť a prežiť dokáže iba vtedy, ak sa jej podarí podvedome vás prinútiť aby ste sa s ňou stotožnili. Vtedy môže prevziať nad vami kontrolu- stať sa vami a žiť prostredníctvom vás. Živí sa každým zážitkom, ktorý súzni s jej typom energie.  Vytvára vo vašom živote situácie, ktoré ju budú vyživovať.

Ak vás ovláda bolesť chcete stále viac bolesti. Stanete sa obeťou alebo násilníkom. Samozrejme, že si to neuvedomujete a budete to popierať, že bolesť nechcete. Ale ak sa pozriete bližšie, zistíte že vaše myslenie a správanie je nastavené tak že bolesť zámerne udržujú pri živote. Jej prežitie závisí od vášho podvedomého stotožnenia sa s ňou a od vášho strachu čeliť bolesti ktorú v sebe nosíte. Ak sa jej však nevzopriete, budete nútení prežívať ju znova a znova.

 Niektoré duchovné učenia hovoria, že bolesť je len ilúzia. A je to pravda. Otázka však znie, je to pravda pre vás? Samotná viera z toho pravdu nespraví. Chcete neustále zažívať bolesť a hovoriť, že je to len ilúzia?

Keď ju budete pozorovať, vnímajte v sebe jej energetické pole.

 Nedá sa bojovať proti bolesti. Ak by ste sa o to pokúšali, spôsobili by ste si vnútorný konflikt. Stačí ak ju budete pozorovať. Samotné pozorovanie v sebe zahŕňa prijatie jej existencie ako súčasť toho, čo je v prítomnom okamihu. Keď sa s ňou prestanete stotožňovať a stanete sa pozorovateľom, bude ešte určitý čas fungovať na princípe zotrvačnosti. Aj keď vás prepadnú čierne myšlienky, je dôležité zastaviť svoju myseľ v tej pravej chvíli a znovu si uvedomiť, že sa ňou nechcem nechať ovládať.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
vreskot000  20. 1. 2018 17:55
veľmi dobrý článok, palec hore.ale mám pripomienky. proti bolesti sa dá bojovať, a bolesť nie je ilúziou. iluzia je niečo ako .... to čo si len myslíš ale reálne neexistuje. bolesť dokážeš vnímať na každom stupni poznania. Isto že všetko sa dá "potlačiť" ale to nie je riešenie
 fotka
padlyanjel  20. 1. 2018 18:06
@vreskot000 1.ak proti niecomu ides bojovat, ides akoby hlavou proti muru, teda sposbi ti to bolest. Teda si neustale v tom zacarovanom kruhu. System pozorovania a prijatia ta zbavi bolesti bez "vojny" a tvorenia dalsej bolesti.
2. Preto to tam je tak, ze je sice iluziou mysle, ale viera v to ju zazracne nevypari. Avsak nie je pritomna v kazdom stupni poznania. V stave vedomia, stave bytia, bolest neexistuje. Bolest je tienom ega. Ak sa prestanes stotoznovat s egom, prestanes sa stotoznovat s bolestou, budes zit v pritomnom okamihu, v stave bytia, prestane bolest existovat. Avsak clovek je aj nie je schopny dosiahnut toho stavu. Bolest existuje len v hlave cloveka, a je teda iluziou. Vznika v mozgu, ale mozog nam neukazuje uplnu realitu.
 fotka
vreskot000  20. 1. 2018 21:44
zaujímavá myšlienka, obohatilo ma to
 fotka
padlyanjel  20. 1. 2018 21:47
 fotka
verdamt  21. 1. 2018 10:39
Mala by si rozlišovať medzi bolesťou ako takou a utrpením...
 fotka
padlyanjel  21. 1. 2018 12:28
@verdamt utrpenie je forma bolesti, bolest moze byt psychicka alebo fyzicka ale oboje spolu suvisia. Bolest je vseobecne pomenovanie , utrpenie je o nieco konkretnejsie. Aj utrpenie je len bolest. A to, co som pisala, sa da uplatnit na vsetky formy bolesti
 fotka
verdamt  21. 1. 2018 12:47
Bolesť ale nezmizne len preto, že ju pozoruješ.
 fotka
padlyanjel  21. 1. 2018 15:48
@verdamt skús si prečítať blog ešte raz, a skús roky meditovat a trenovat, potom si môžme porovnávať svoje poznania. Povedat o niecom ze nejde bez toho, aby to clovek aspon raz skusil alebo zazil, je prinajmensom hlupe. Alebo nerozumies o com rozpravam, kedze ide o meditacnu techniku, o stav bytia v pritomnosti. A beries to len povrchne, "ze ved ked si zlomis ruku a budes sa na nu len divat tak bolest neprejde." Ja rozpravam uplne o niecom inom...
10 
 fotka
antifunebracka  6. 2. 2018 16:19
Toto si písala fakt ty? Lebo je to úplne úžasné!
11 
 fotka
padlyanjel  10. 2. 2018 18:58
@antifunebracka transformacia mojich myslienok a pochopenia pri citani jednej najuzasnejsej knihy aka sa doteraz ku mne dostala. Ale vpodstate s tym suhlasim lebo uz v tom ciastocne zijem a teda mozem potvrdit, ze je to fakt, ktory by mal vediet kazdy clovek. Malo by to byt povinne citanie na skolach, aby sa k tomu dostal kazdy. Svet by sa o dost zmenil k lepsiemu, v co som doteraz nikdy neverila, ze by sa dalo. Ono vela takychto veci vo svete funguje ale len malokto o nich vie a vie ich vyuzit, velmi vela jednoduchych az hlupych zisteni vie cloveku zmenit pohlad na svet a svet ako taky.
Napíš svoj komentár