Je ťažké žiť so svojím bremenom. Ale oveľa ťažšie je žiť s bremenami druhých. Potom si často kladiete otázku, čo skôr? čo je dôležitejšie, bez ohľadu na primárnu potrebu splniť svoje vlastné záujmy, alebo záujmy druhých? Veľmi často sa stretávate s otázkou správnosti. Je moje rozhodnutie správne? A následnou voľbou menšieho zla, ak vôbec existuje. Ale raz príde doba, kedy sa to vaše malé zlé tajomstvo prevalí a vy čakáte na trest. A vravíte si, že je celkom nespravodlivý. Prečo? Pretože ste možno spravili menší prehrešok, ale nie s vidinou vlastného prospechu. Proste a jednoducho ste chceli niekomu pomôcť, a nevedeli ste ako bez toho, aby tam to zlé bolo. Tieto situácie poznám, nech by sa hocikto hocijako ohrádzal, naozaj také situácie existujú. A vy len čakáte na trest za niečo čo ste síce spravili zle, ale pre vyššie dobro. Ak sa to tak dá povedať. Alebo sa možno začnete ohrádzať a hádzať vinu na niekoho iného, ale tým klamete iba samého seba. Karma je sviňa, tá si vás vždy nájde. Už je jasné, že niekedy to proste inak nejde. A možno áno, veľa ľudí by nespravilo radšej nič, nestaralo sa do problémov druhých, ved si za to koniec koncov môžu sami, nie? Ale to nie je ľudské... Tak ako to vlastne je? Je lepšie chudáka prehliadnuť alebo sa pri ňom zašpiniť? Jediné čo viem je to, že nech sa rozhodnete akokoľvek, treba to prijať so vztýčenou hlavou. Prijať, že áno, pochybil som. Nenechať odpútať pozornosť od svojich špinavých dlaní krikom, že ten sused vedľa vás ich má rovnako čierne. Netreba ale ani plakať nad rozliatym mliekom. Iba si s čistou hlavou uvedomiť, čo sa stalo, prijať to a ísť dalej. 

 Denník
Komentuj
 fotka
georg21  21. 1. 2017 00:40
Hoci niekomu pomôcť, ale urobiť tým hoci i "menšie zlo" nepokladám za dostatočné, správne.
Treba nad takými to veci dlho premýšľať (ja by som sa za to modlil), aby som našiel dobré, lepšie riešenie bez využitia zla. A dovtedy nekonať radšej.
Ak je problém reálny, malo by sa to dať vyriešiť reálnymi prostriedkami, hoci možno nie na počkanie...
 fotka
georg21  21. 1. 2017 00:42
Proste nemôžeš postaviť dobrú cestu s použitím čo i len jedného pochybného materiálu...
 fotka
padlyanjel  21. 1. 2017 00:54
@georg21 gratulujem nez by si sa ty.modlil.za zazrak davno by ten clovek umrel...
 fotka
padlyanjel  21. 1. 2017 00:56
Kazdy den chybujes v niecom, keby bolo nieco dolezite a nahlilo to mal by si kaslat na tu mensiu chybicku potom sa.mozes modlit za odpustenie ale pomozes niekomu, nieco spravis...
 fotka
gorgor  21. 1. 2017 07:43
Máš málo odvahy stáť si za svojím. Nie si autoritatívny typ. Je to len v povahe človeka, nemá to nič s "dobrom" či "zlom". Zlo musí byť, bez neho by sme nevedeli, čo je dobro.
A čo sa ti stalo?
 fotka
padlyanjel  21. 1. 2017 11:57
@gorgor keby si vedel kolko bojujem za to svoje tak by si mi toto nevravel co sa mi malo stat?
 fotka
georg21  21. 1. 2017 13:34
Záleží to od situácie. Samozrejme, že by som nenechal človeka zomrieť. Ale nenapadá mi čo zlé by som musel urobiť, aby som niekomu zachránil život.
Napadajú mi veci ako rozbiť okno na vozidle, postreliť niekoho... v takom prípade je to nevyhnutné a jediné riešenie. Ak nie je žiadne iné možné riešenie tak je to ok.
 fotka
padlyanjel  21. 1. 2017 15:34
@georg21 o tom som vravela...
11 
 fotka
fr33rid3  21. 1. 2017 20:01
Nieže by som bol nehumánny ale myslím si že si už moc v hĺbke problému a či v minulosti alebo teraz v spoločnosti sa ľudom moc konať v takýchto situáciách konať nechce. Jednak je tam zodpovednosť za život prípadne sa dostanú do problémov kvôli neodbornej pomoci.A pokiaľ chceš naozaj pomôcť tak zlo tam vo väčšine prípadov nieje (nie sme vo filmoch alebo pri lúpeži ) čiže ak by bolo na mne pomáhal by som tak aby som bol so sebou spokojný aby nič ma nič"nežralo" pretože niekedy sa to odvrátiť nedá ....
12 
 fotka
padlyanjel  21. 1. 2017 22:04
@fr33rid3 takže ak by nebola pre teba žiadna správna voľba tak by si radšej nekonal nič?
13 
 fotka
vreskot000  11. 11. 2017 15:49
tvoj blog je vlastne prerozprávanie Ježišových slov v Evanjeliu, možno si to ani nemala v pláne, ale napísala si to pekne. dobre to je!
14 
 fotka
padlyanjel  11. 11. 2017 22:11
@vreskot000 dakujem
15 
 fotka
vreskot000  11. 11. 2017 22:42
na zdravie. ono vieš. poviem ti to tak. vnímam to na mojej starej mame. trochu sa jej pohoršilo, starkeho nespoznáva. druhu vetu Tvojho blogu... ano určite. a ešte horšie je to vtedy, keď človek nedokáže niekomu pomôcť. čo sa týka blogu, ešte by som povedal. dobre si napísala..... Alebo sa možno začnete ohrádzať a hádzať vinu na niekoho iného, ale tým klamete iba samého seba. Karma je sviňa, tá si vás vždy nájde. Už je jasné, že niekedy to proste inak nejde. neviem či presne myslíš to čo ja, alebo možno som to zle pochopil. ale je to jeden z obranných mechanizmov človeka. napríklad aj klamstvo, a kadejaká neresť, hocičo proste čo súvisí so zlom pramení možno aj z nejakej ilúzie o lepšom svete, ale tá náprava proste neprichádza, a frustrovaný človek sa proste mení na niekoho, kto predtým nebol. začne robiť to, čo by predtým nemal v pláne. niečo ako rebélia. to že niekto robí napriek, a vyznáva možno extremistické názory, poslednej dobe sú toho plné média, aj u nás, politická scéna atď. nechcem samozrejme rozoberať, či je správne, ale ak vecne mam isť ako vnímam článok a aký príklad by som doložil ku tvojim, či je správne označovať len ĽSNS za extremisticku, alebo či náhodou smer samotný nie je extremistická strana v niektorých záležitostiach. vieš ono, ľudia sú len ľudia, a omylní sme všetci, ale problém je, že niekto to zistí len vtedy, keď je zle. poviem ti taký príklad. jeden kamarat... najčastejšie som s nim. v pohode človek. aj ked ho vnímam niečo ako rozdvojena osobnosť, ale pohoda, nemam problem. pohybuje sa vo finančnej oblasti, je dosť uspešný. ale si vezmi čo sa stalo... Asi 5 krat už, úplne bez príčiny si ma vymazal alebo zablokoval na faceboku. pýtam sa sám seba. je normálny, alebo potrebuje odbornu pomoc. potom o tri dni neskor ma zavola na kávu, alebo mu aj ja pomôžem v niečom. naposledy v nedelu som z kostola šiel rovno ku nemu do kancelarie. bol ako uplne iný. neviem.... vieš zlo ako zlo... sú takí ľudia, že proste jeden den sú tvojimi najlepším priateľmi, a na druhý deň keď sa "vyspia" ľudovo povedané, tak sú ako vymenení, a nevieš čo si máš o tom pomyslieť....
16 
 fotka
padlyanjel  11. 11. 2017 23:54
@vreskot000 tak neviem co ti na to povedat. Neviem aky je ten tvoj kamarat ani cim si prechadza. Ja si nikdy z takychto veci nerobim velku hlavu a divam sa na ludi s.nadhladom. kazdy moze mat zlu naladu, obdobie, neviem co. Nikdy nikto nedokaze pochopit druheho cloveka. Nemozme vediet co prave preziva. Co riesi. Ale netreba sa tym rozladit. Je to tak ako to je.
Napíš svoj komentár