To je už nehoráznosť!

Začína jeseň a tak si pomaličky, začíname v obchodoch kupovať čaje. No a tak sa poďme spolu pozrieť do obchodu na naše obľúbené nápoje, ktoré si kupujeme s myšlienku, že si vychutnáme to lahodné ovocie, ktoré je tak krásne vytlačené na tých obaloch.

Na koľko pomerne rád pijem čaje, pretože sú od smädu lepšie, ako samotná čistá voda (za predpokladu, že nepocukríte).

No a či veríte alebo nie, som prišiel na mnoho zaujímavosti ohľadom, týchto výrobkov.

Áno tak ako už tušíte, skutočne nepijeme, resp. nekupujeme to, za čo si skutočne platíme. Prakticky 95% ovocných čajov, kde na obrázku máme mangá, banány, čierne ríbezle, pomaranče, čučoriedky, neobsahuje ani jedno z tých ovocí, ktoré sú na obale. Výrobcovia týchto čajov používajú jablčnú dužinu 60% a 39% ibišteku, zvyšné 1% sú arómy (umelé). Takže ak chcete ovocný čaj s ovocím, tak rovno na neho zabudnite!

Rôzne "kvalitné" značky Lipton, Mistrál a podobne, sa snažia údajne pri ovocných čajoch, zmeniť toto základne jadro ovocných čajov (jablčná dužina a ibištek) zlepšiť, ale keď si znova pozriete to zloženie prídete na to že namiesto 60% j.d a 39% je tam o pár % menej ale stále je to viacmenej o týchto dvoch zložkách. Výnimku tvoria bylinkové čaje, ktoré obsahujú prevažne to čo je na obaloch vyobrazené. Tak ale, ako to býva, aj s nimi to nemusí byť až také ružové. Najmä pri čajoch s pôvodom z Poľska a iných rozvojových krajín. Poliaci často pestujú napr. takú mätu piepornú popri cestách, podobne je to aj s harmančekovými čajmi z týchto krajín.

Priklonil by som sa račej k slovenskej značke "jednota", tieto čaje, vyrába spoločnosť Klember, ktorá má sídlo v SR. A aj suroviny sú prevažne z našej krajiny. Cenovo sú relatívne výhodné (žiaľ zloženie je rovnaké), ale keď si máme vybrať medzi ovocným čajom Mistrál za 1,99E a ovocným čajom za 0,40E jednota, tak vrele odporúčam jednoťácky čaj. Nie preto, že som socka, ale testoval som tieto čaje. Oba som si pripravil a chuť bola identická, tak isto aj ostatné indikátory ako farba a chuť. Keď sa pozriete na zloženie, taktiež identické.

Čiže ľudia, sledujte občas aj zloženie, krajinu pôvodu a pozrite si aj cenu, isto prídete na kopu zaujímavostí. Môže sa stať, že dostanete pekný šok! Tiež by som uprednostňoval naše výrobky, nakoľko sme rodený Slováci nie? Ak budeme kupovať poľské výrobky nepomôžeme si a nezlepšíme tým ani kvalitu našich vlastných výrobkov!

 Blog
Komentuj
 fotka
majusssska  29. 9. 2010 15:02
nečítala som článok(zatiaľ), ale nechápem prečo mi po prečítaní nadpisu napadli ovocné destiláty rôzneho druhu
 fotka
painsama  29. 9. 2010 15:11
@majusssska Asi preto, že sa blíži piatok a chytáš slinu
 fotka
majusssska  29. 9. 2010 15:21
a inak k článku, ja mám čaje veľmi rada a preferujem teekanne. je mi celkom jedno, čo je v sáčku, pokiaľ to chutí tak, ako píšu a teekanne ma ešte nikdy nesklamalo
 fotka
painsama  29. 9. 2010 16:12
@drejka Áno aj o sypaných bysa dalo toho kopu napísať. Na FB som založil skupinu o indickom čaji za 0,15centov, isto ten čaj poznáš. Ide tu hlavne o to, že tie čaje majú základ z tých 2 zložiek, čo som hore spomenul a zbytok je umelá aróma. To bolo to na čo som chcel upozorniť. Samozrejme, že Teekanne a podobne sú "naj" lebo sú dôkladne nasiaknuté umelou arómou, navyše sú dôkladne zabalené, čiže tá aróma sa transportom časom nestratí, no a za to si koniec koncov platia zákazníci. Platia si za zabalenie a za arómu... A mnohým je to jedno, hlavne že to vonia, ako to čo je na obrázku
 fotka
lussana  29. 9. 2010 16:32
preto pijem bylinkové čaje
 fotka
painsama  29. 9. 2010 17:21
@lussana No, tak super to som rád... PS: Kde sú hviezdičky..?
 fotka
cathy  29. 9. 2010 17:54
Ja mám zas odskúšané, čím lacnejší čaj tým horšia chuť(a to sa mi nestalo len raz). Ale presviedčať o tom nikoho nejdem Preto väčšinou máme doma bylinky, alebo čučoriedky, nad domáci čaj nemá nič
 fotka
lussana  29. 9. 2010 18:02
@painsama hviezdičky nebudú nejak ma to nebavilo....
 fotka
d170  29. 9. 2010 23:02
No ja ovocné nekupujem, iba zelené a mätové.

A rozdiel medzi mistral, teekane, lipton a tými, čo stoja menej, napríklad klember,bop, sandra a tak ďalej cítim, aj keď nie je veľmi priepastný.

Ak kúpim nejaký lacnejší, tak potom jedine z lidlu mätový za 0,66 €.

Ale ako píšem, s ovocnými nemám skúsenosti, takže tie neviem posúdiť, môže to tak byť
10 
 fotka
sheily  30. 9. 2010 12:21
preto pijem sypané čaje



zaromatizovanú vodu totiž fakt nemusím..
11 
 fotka
painsama  30. 9. 2010 19:08
@sheily No veď o to mi šlo, sypané a bylinkové čaje sú najlepšie...
Napíš svoj komentár