Tento blog bude len o tom ako som sa zamyslal, takze nie je asi potrebne ho citat

Na prechadzkach so psom sa casto zamyslam, vetram hlavu (pri bratislavskych vetroch niekedy doslova) a obcas sa mi vynoria spomienky, ktore prekvapia aj sameho seba, teda mojho mna, akoby povedal el kapitan.

Vyrastal som na problemovom sidlisku. Vela deciek odtial co vyrastlo, sa skor ci neskor zaplietlo do roznych kriminalnych sraciek spojenych hlavne s drogovou, nasilnou trestnou cinnostou a kradezami…

Niektore decka uz v ranom skolskom veku, malo akoby akysi nabeh na to, ze v buducnosti mozu mat problemy. Fajcenie alkohol a marihuana v skorom veku, agresivne spravanie, vyvolavanie bitiek, kradeze v obchodoch, vlamanie sa do materskej skoly oproti a dalsie…

Niektore deti uz boli vtedy akesi “zle” a drviva vacsina z tych “zlych” ktore som spoznal uz boli odsudene na nepodmienecny trest odnatia slobody… boli medzi nimi aj dievcata, za drogy.

Tie deti mozno neboli zle, len boli nasiaknute tym prostredim, socialne slabe rodiny.. a tak.. nejdem to rozpisovat, ved je to stereotyp.

Smutne bolo, ze ich osud, ako keby uz bol napisany, ked som ich spoznal (vo veku 6-10 rokov).. a cas ukazal, ze sa ten osud naplnil.

Pocas prechadzky so psom som si spomenul na maleho Mata (kazdy ho volal maly Mato, lebo tam bol aj iny Mato, ktory bol od neho starsi, to bol velky Mato). Spoznal som ho ked bol asi tretiak na zakladke, ja som bol siestak. Bol normalny chalan zo sidliska, a bol “dobre” dieta. Nikdy nerobil problemy, bol kamaratsky, nikdy nerobil nic zle, posobil ako taky dobrak. Viem ze vyrastal u jeho tety, ktora bola tusim sama. Par rokov sme sa kamaratili a potom sa nejak nase cesty rozisli. Po rokoch, bol som asi na vyske, som sa dozvedel ze chodi z kriminalu do kriminalu za nasilnu a drogovu trestnu cinnost.

A dnes som sa zacal nad tym zamyslat, ze co sa muselo stat, co si maly Mato musel prezit, ked sa z “dobreho” dietata stal kriminalnik? Kedy nastal ten zlom, alebo to bolo plynule?

Asi by som musel vela patrat, aby som to zistil, dokonca to vlastne asi ani nechcem zistovat, je to asi jeho vec, len to vyvolava vo mne kopec otazok, pretoze, vtedy sa zdalo, ze jeho osud bude iny…

 Blog
Komentuj
 fotka
deficit  27. 12. 2018 10:43
Screenshot
Napíš svoj komentár