Keď som bol mladší, bol som veľký huncút. Stále som si vymýšľal a uťahoval si z ľudí. Niektorí dokonca mojim táraninám uverili a šírili moje nezmysly ďalej. Napríklad:

“Braňo, vedel si o tom, že keď sa stratí v Číne číňan, že po ňom ani nevyhlasujú pátranie? Veď čo by vyhlasovali? Stratil sa muž, nižšej postavy, mal tmavé rovné vlasy a tmavé šikmé oči? Veď to tam majú všetci. Hneď z fleku to vzdajú a ani po ňom nepátrajú. Bolo by to márne.”

Braňo celý natešený, že vie novú zaujímavosť rozhodol sa túto správu oznámiť každému kamošovi, ktorého stretol. Keď sa zistilo, že to bola sprostosť a on ostal za debila, veľmi sa na mňa hneval. A ja som sa bavil.

Alebo:

“Počuj Vlado, vedel si že toothpaste by sa mala volať teethpaste, pretože sa používa na všetky zuby, nie len na jeden zub? Pointa spočíva v tom, že pôvodny vynálezca zubnej pasty to aj tak mienil. Aby to nebolo príliš pracné, tak pôvodná pasta sa volala toothpaste a naozaj sa mala používať každý deň na iný zub. Zubná pasta sa však stala tak veľmi obľúbená, že ju ľudia začali používať na všetky zuby naraz. Vynálezca sa bral príliš vážne a urazil sa, že sa ľudia neriadia jeho pôvodným zámerom a stopol výrobu zubnej pasty. A to sa mu stalo osudným. Miesto toho, aby jeho firma rástla, umelo rast zastavil, čo využila jeho konkurencia a rýchlo zainvestovala do výroby pasty s oveľa väčšími výrobnými kapacitami. Toto už firma pôvodného vynálezcu nerozchodila a skrachoval. Jediné čo sa ujalo po vynálezcovi bol pôvodný názov, ktorý sa už nikdy nezmenil.”

Alebo na vysokej škole. Vidím kamošov stresovať pred skúškou z matematiky na chodbe. Na skúške budú integrály. V základnom kurze sa učia dve metódy riešenia integrálov. Metóda per partes a substitučná metóda. Idem sa im prihovoriť a trochu ich povzbudiť.

Ja: Čo máte akú skúšku?

Spolužiak: Matiku.

Ja: Noo matika. To je problém. Naposledy sme všetci vyleteli, lebo nikto nevedel vypočítať integrály. Učili sme sa len per partes a substitučnú a ona nam dala príklad, čo sa dalo vypočítať len cez Americký per partes (Americký per partes neexistuje).

Spolužiačka vydeseným hlasom: Čooo? Americký per partes? Pane Bože! To som ani nevidela! Som v riti!

Ja: Hej a aby toho nebolo málo, tak dala ešte bonusový príklad, akože záchranný, na parciálne diferenciálne rovnice, čo sa učí až v ďalšom semestri.

- Spolužiaci úplne zbledli.
Spolužiačka: Kriste Pane! Ja neviem čo tam budem, asi idem domov…







Moje táranie malo aj tienisté stránky. Keď ľudia zistili, že som táraj obecný, prestali mi veriť a mysleli si, že stále trepem. Napríklad keď si Mišo zlomil ruku, tak hovorím ostatným:

”Mišo na opekačku nepríde, zlomil si ruku.”

Reackia bola: “No jasné netrep”

A keď zistili, že Mišo si naozaj zlomil ruku, tak im s vážnou tvárou vravím: “No vidíte, ja som vám to hovoril. Čo si myslíte že vám tu nezmysly rozprávam?”

Moje táranie bolo tiež koreňom môjho neúspechu u dievčat v období puberty (mojej aj ich). Keď som spoznal nové dievča, tak som jej tlačil do hlavy kaleráby, že zo všetkého najradšej si doma štrikujem svetre a háčkujem dečky a hrávam na akordeóne piesne Braňa Mojseja. Vždy to končilo definitívnou rozlúčkou so slovami: "Ty si fakt divný".

Napriek všetkému, táranie bola jedna z vecí, ktorá ma robila šťastným. Dokonca, byť seriózny si vyžadovalo, a priznám sa, aj stále vyžaduje veľké množstvo úsilia. Byť serióny je pre mňa akési neprirodzené. Táranie mi ide samo od seba.

Len bohužiaľ, už si to nemôžem tak dovoliť. V práci, ak by niekto zobral moju táraninu vážne, mohli by vzniknúť z nedorozumení napríklad aj ekonomické škody. V chemickom priemysle som si to už vonkoncom nemohol dovoliť. Tam by mohlo dôjsť až k ohrozeniu zdravia, alebo života.

A tak, bez tárania sa kvalita môjho života dramaticky znížila, čo ma robí veľmi smutným.

Možno začnem písať poviedky a tam sa vytáram dosýtosti. Tam moje táranie snáď nikomu neublíži.

 Blog
Komentuj
 fotka
milgamman  5. 5. 2020 22:38
To mi pripomenulo ako pred viac rokmi sme sa s bratmi sankovali a brat si zlomil nohu a zacal robit take sceny, ze som si myslela ze si robi srandu ako vzdy zo vsetkeho az kym sa nezacal plazit po styroch domov tak az potom som mu naozaj uverila
 fotka
patrixo  5. 5. 2020 22:42
@milgamman teraz som si zas ja spomenul na scenku z The Big Lebowski, kde si typek myslel ze dedo na voziku je simulant, tak ho z toho vozika vykotil na zem a dedo chromy sa ani nepohol
 fotka
milgamman  5. 5. 2020 22:45
Stava sa aj take
Napíš svoj komentár