Nie je to zas tak dávno, čo som písala prvú časť tohto blogu. A vlastne som si ani nemyslela, že budem musieť písať aj tú druhú. 




Niektorí ľudia si pravdepodobne pomyslia, že je to len patetické vyplakávanie či attention-whorizmus. No podľa mňa môj problém nemá ďaleko napríklad od anorexie či bulímie. 




V minulom blogu som spomínala, že som v podstate nikdy nemala sebavedomie. S jeho budovaním som začala len pred pár rokmi, no všimla som si, že vždy keď sa snažím vytvoriť si určitý systém, ktorý by ma doviedol k sebeláske, tak napokon aj tak stroskotá na maličkosti ako je porovnávanie či narážky. 

Hovorí sa, že každý je unikát, že každý má niečo svoje, niečo krásne. No čo ak je to "niečo" obyčajné, nudné, škaredé či jednoducho prehliadnuteľné? 

Veľmi často počúvam, že mám zaujimavé črty tváre. No nie sú pekné. Nie sú jemné. Nie sú atraktívne. No predsalen nemôžem viniť nikoho, že som sa narodila práve s nimi. Možno nie som škaredá, no čo ak na krásu nestačím? 




Aby som sa ale vrátila k tomu, prečo je to takým problémom. Mnoho ľudí, (najmä chlapov) si príliš nevšíma to, ako vyzerajú. V tom prípade sú tu len dve možnosti-a) prijali samých seba, b) je im to jedno. 




Mne to ale nie je jedno. A viem, že to nie je len pubertálny výplod či hormonálny freakout. Každý deň presviedčam samú seba, že som dostatočná, že možno som aj trochu atraktívna, že za to stojím tak ako aj ostatní ľudia. No občas asi predsalen nestačím. 




Je až hlúpe, ako veľmi mi na tom záleží. Ako veľmi všeobecne vzhľad ovplyvňuje rôzne aspekty života. Od toho sexuálneho, až po pracovný. Na vzhľade záleží a každý to dobre vie. Príjmime realitu, načo si klamať. 

Nemám rada pohľad do zrkadla a kedykoľvek by som mohla, vybrala by som si novú tvár, s ktorou by som sa konečne cítila krásna aj bez toho, aby ma o tom musel niekto presviedčať. 

 Denník
Komentuj
 fotka
ryu4  22. 8. 2017 23:13
Osobne nechápem také to strašne silené a agresívne propagovanie "sebalásky" a celkovo mi nie je jasné, čo sa pod tým vlastne myslí. Problém mám hlavne s tým, že ono sa to celé rámcuje do fráz typu "všetci ste krásni", "strie sú pekné" a čo ja viem čo, lenže prečo proste. (Navyše, imho podľa mňa z akejkoľvek definície lásky ktorá dáva zmysel vyplýva, že objektom lásky je niekto iný než ja.) Akceptovanie seba samého podľa mňa nemá byť o tom, že sa všetci teraz budeme považovať za pekných za každú cenu alebo že to čo na sebe vnímame ako nedostatky sa budeme snažiť charakterizovať ako čosi pekné, výnimočné, cute a podobne. Skôr by malo ísť o to, že fajn, toto som ja, je na mne veľa vecí ktoré proste považujem za neideálne, prípadne nepekné, lenže nič s tým nenarobím a nemá pre mňa zmysel robiť si z toho príliš ťažkú hlavu. Aj keby si sa dostala do stavu, že všetko na sebe považuješ za super, tak neunikneš tomu, že ľudské telo podlieha zraneniam a rozkladu, čiže v dlhodobom horizonte je to aj tak jedno, tvoj vzhľad ťa bude štvať proste dovtedy, kým mu budeš prikladať väčšiu váhu než je pre teba žiaduce.
 fotka
ryu4  22. 8. 2017 23:18
A ver mi, muži si všímajú ako vyzerajú, len u nich do toho vstupujú trochu iné kritériá než u žien a taktiež to podľa mňa dávajú menej najavo, resp. to dávajú najavo inými spôsobmi.
 fotka
petuska11111  22. 8. 2017 23:48
@ryu4 lenže to je ako domino. Nie je to len o tom, že sa mi nepáči nejaká časť tela. Ovplyvňuje to moje sebavedomie, vnímanie seba samej a celkovú prezentáciu. Áno, vo väčšine prípadoch s tým nič neurobíš, ale nemôžeš sa ani tváriť, že ti to nevadí, keď vadí...
 fotka
ryu4  23. 8. 2017 00:07
No však to že ti to vadí je samozrejme problém, lenže tým že to skonštatuješ sa nikam neposunieš; asi sa treba spýtať, prečo ti to až tak vadí a či sa s tým niečo dá robiť. Či ti to vadilo vždy a podobne. Ty sa poznáš najlepšie a sama si vieš aj najlepšie pomôcť. (Dúfam že si nemyslíš, že sa ti uľaví vďaka komplimentom alebo pozornosti niekoho iného.)
 fotka
loveistheanswer  23. 8. 2017 01:17
Dovolil som si očeknúť tvoje fotky a nevychádzam z údivu (a pevne verím, že v tom nie som sám). Si krásne mladé dievča s prirodzenou krásou. Sebavedomie by ti tým pádom nemalo chýbať, keďže vy ženy ho zvyčajne staviate práve na vonkajšom výzore. Lenže faktom je to, že všetko je to v hlave. Ak si niekto proste myslí o sebe, že je škaredý a verí tomu, tak nepomohlo by ani to, keby aj milión ľudí povedalo pravý opak. Takže začni hlavou. Nesústreďuj sa na to, čo vidíš v zrkadle, aj keď ja by som tam na tvojom mieste videl niečo krásne, ale tak to je môj pohľad na vec. Niekedy by nebolo zlé, keby sa človek videl aj očami druhých. Možno by prišiel na rôzne zaujímavé veci, ktoré mu unikajú kvôli vlastnej slepote...
 fotka
moouselet  23. 8. 2017 03:46
Podla mna ide skor o to stat sa nejakou osobnostou, najst nejaky zdroj sebarealizacie a tym si celkovo vazit seba. Ale to je samozrejme dlhsi proces
 fotka
petuska11111  23. 8. 2017 06:47
@ryu4 Nie nemyslím. Komplimenty sú len dočasné, ani nemusia byť pravdivé. Ja na to musím prísť sama, aj bez nich.

@loveistheanswer je pravda, že som sa nikdy takto nevnímala, lebo som sa väčšinu času porovnávala s ostatnými. Moje pokusy o prijatie začali tak dva roky dozadu, čo je ešte veľmi krátky čas na to, aby som si povedala, že to čo vidim v zrkadle je krásne, keďže som niekto s nulovým sebavedomím. Istým spôsobom to beriem tak, že by to bol len môj názor, nemusí to byť pravda..

@moouselet veď jasné, ale keď človek nemá rád to, s čím sa narodil, ako môže so sebeláskou pokračovať aj v iných odvetviach? Každý dobre vie, že v dnešnej dobe sa už na vzhľad dbá viac (aj keď je to smutné, ale je to tak) a v podstate už ani samotnému človeku nestačí len "dobré srdiečko a rozumná myseľ". Neviem prečo a ako sme sa vyvinuli do štádia, kedy to začalo byť tak dôležité, ale nemôžem sa tváriť, že ma to nezaujíma a že sa budem sústrediť na niečo iné, keď najprv musím vyriešiť jeden problém. Chápem, čo si tým chcela povedať, ale mám pocit, že to ide ruka v ruke. (Sebavedomie a celkové vnímanie svojho vonkajšku s osobnosťou.)
 fotka
moouselet  23. 8. 2017 08:27
@petuska11111 mne sa inak tiez nepaci ten pojem "sebelaska", lebo to vo mne evokuje vsetky tie motivacne knihy... ono ak sa nepacis sama sebe tak to nie je dobre, mozno si este len nenasla svoj styl, ktory ti naozaj vyhovuje. A cele to ide ruka v ruke s charizmpy inak ti uz pomoct neviem, pretoze komplimenty dostavas, tak to zavisi cele uz len na tebe...
 fotka
petuska11111  23. 8. 2017 09:12
@moouselet ja sebelásku vnímam ako prijatie a staranie sa o svoje telo. Lebo hej, tento pojem používa napriklad aj mnoho obéznych ľudí aby si tým obhájili, že sa o seba nemusia starať, že sa milujú takí akí sú, ale ak by sa tak milovali, tak by o seba dbali.
10 
 fotka
loveistheanswer  23. 8. 2017 14:26
porovnávanie sa s druhými je najväčšia somarina aká na svete existuje... a je úplne jedno v akej oblasti môžeš sa porovnávať s druhými, ale len v tom prípade, keď ich berieš ako za vzor, ale ten dobrý, že proste chceš byť ako oni a urobíš všetko preto, aby to tak bolo... proste ako motivácia k tomu, aby si začala so sebou niečo robiť... ale nie kvôli tomu, že ahá... ona má toto a toto a ja toto vôbec nemám... to je somarina každý má to, čo má... vyzerá tak ako vyzerá, ale tak či onak nikomu nič z neba nespadlo len tak
11 
 fotka
antifunebracka  23. 8. 2017 16:50
Tak podľa mňa zas tie komplimenty od okolia spravia veľmi veľa - mne keby 100 ľudí povedalo, že som pekný, tiež by som sa bral úplne inak
Ale tvoj problém je veľmi 1duchý - proste sa vôbec nemaľuješ. Preto vyzeráš absolútne obyčajne. A porovnávaš sa s babami s dokonalým mejkapom, pričom oni by bez neho vyzerali tiež ako ty
12 
 fotka
petuska11111  23. 8. 2017 16:55
@antifunebracka Hej, poteší to, ale to nie je tvoje sebavedomie, to je komfortná zóna, ktorú ti niekto vytvorí. Ty sa nepáčiš sebe, len niekomu inému. Jasné, poteší to, ale nestačí to na to, aby mi to sebavedomie aj zostalo.
A to je tak zlé, že nepoužívam makeup? Nerada klamem a viem ako veľmi dokáže makeup pretransformovať celkový vzhľad tváre. Možno by som vyzerala lepšie, ale na konci dňa, keď to všetko zotriem by som vyzerala znovu úplne odlišne. Asi..
13 
 fotka
antifunebracka  23. 8. 2017 17:28
Všetka konkurencia klame a na konci dňa si to zotiera. Buď buď ako oni a obletovaná, abo sama a smutná. Btw. to neni klamstvo, my chlapi vieme, ako mejkap funguje.
A nie, ak by som počúval komplimenty, vedel by som, že objektívne vyzerám dobre a len moje vnímanie self bolo narušené a tým pádom by sa to vyriešilo.
14 
 fotka
delica  23. 8. 2017 19:02
Komentare som necitala. Ale do bodky ta chapem. Trocha sa to zlepsilo od strednej, ale obcas pridu dni ze vo mne zrkadlo vyvolava plac a hnev. Co s tym... sa snazim tvarit ze to neexistuje, ale tak nejako to uplne nefunguje. Zlom vaz.
15 
 fotka
petuska11111  23. 8. 2017 19:05
@delica U mňa je to rovnako, plač, hnev a smútok. Neviem teda, či je to len tým, že dospievam a neustále sa moje telo mení, alebo z toho už nevyrastiem. Ja sa nedokážem tváriť, že to neexistuje, lebo to vidím všade okolo seba každý deň... Každopádne dúfam, že aj ty sa s tým časom nejak vyrovnáš. A ďakujem.
16 
 fotka
delica  23. 8. 2017 19:13
No, ja som dufala ze z toho vyrastiem, ale 22 a stale nic. Len to lepsie skryvam. Lebo vies, ako sama pises, ovplyvnuje to celu prezentaciu. A nechcem sa ničiť tym, ze tu trosku uvidia aj ostatni. Aj tak to vraj zo mna citit, povedali blizke osoby. Ale uz nie okamzite (dufam). A skusam tak presvedcit aj sama seba, lebo hovorit o tom neprospelo. To som vzdy spadla do akejsi sebalutosti. Lenze ja som obeť akurat sebe samej. A taktiez nad tym zacali uvazovat aj ine osoby a vidiet vsetky tie chyby, ktore som spominala...

No ale aj tak dost pokrok od strednej, na zaciatku vysky o mna prvy krat ludia zacali prejavovat zaujem a bola i laska. To pomohlo dost. Pretoze mi to predtym prislo nepredstavitelne. Mozno aj tebe sa stane nieco take a bude lepsie.
17 
 fotka
petuska11111  23. 8. 2017 19:20
@delica Ja o tom práveže hovorím, pretože keď to dusím v sebe, tak sa tá sebanenávisť len zväčšuje.

A hej, partner v tomto pravdepodobne pomôže tiež dosť, keďže máš pri sebe niekoho, kto vyvráti všetky tie pochybnosti o sebe samej. Lenže ja nemám nikoho. Len seba a hlúpe ideály. A vždy keď si poviem že už je to lepšie, tak uvidím niekoho, kto sa mi páči a chcela by som vyzerať rovnako.. a potom nastupuje znovu sebanenávisť..
18 
 fotka
delica  23. 8. 2017 19:27
Neviem, teraz dusim, uvidime potom. Ja uz tym nechcem nikoho obtazovat. Proste moj shit v hlave. Ved ked to praskne mozno tu nieco napisem ktovie.

A laska pomaha. Isto ti nejaka casom pride, nie si typ dievcata ktore by mohlo/malo ostat same. Ale to su teraz len kecy. Bude lepsie (lebo horsie uz nejde? prepac, ja sa na veci neviem uz divat inak ako s humorom).
19 
 fotka
petuska11111  23. 8. 2017 19:29
@delica Možno je to tvoj shit ale nikdy nevieš, kto má podobný shit. Ja sa často vo veciach cítim sama, mám pocit, že nimi prechádzam sama. Nikdy nevieš, koľkým ľuďom s týmto pocitom tvoje slová/blogy pomôžu.

Je to okey, humor je vždy trochu potreba. :p
20 
 fotka
misfit44  23. 8. 2017 22:27
po precitani som myslela, ze tak asi nebudes najkrajsia... ale holyfuckingshit, pozrela som album a nejde mi tento blog s tebou dokopy
21 
 fotka
petuska11111  23. 8. 2017 22:31
@misfit44 To je milé Každopádne, mnoho ľudí tento môj deficit sebavedomia nechápe, ale ja sa vnímam inak... Nikdy som nemala sebavedomie a veľkú rolu v tom hrá aj porovnávanie.. možno nie som najškaredšia, ale nie som ani nijak extra pekná..
22 
 fotka
hetfield  24. 8. 2017 21:33
myslím že na svete je velmi málo ludí ktorý by pri pohlade do zrkadla nerozmýšlali nad tym čo by na svojej tvári zmenili
23 
 fotka
petuska11111  24. 8. 2017 21:34
@hetfield Veď jasné, toho som si vedomá. Len niekoho to ovplyvňuje menej a niekoho viac..
24 
 fotka
wewo  24. 8. 2017 23:44
25 
 fotka
petuska11111  24. 8. 2017 23:54
@wewo čo ťa tak prekvapilo?
26 
 fotka
wewo  24. 8. 2017 23:59
Vieš čo. Skúsil som to sformulovať na 3 krát ale radšej som to zmazal a kašlem na to. Tu ide o veci do ktorých sa proste nerozumiem
Napíš svoj komentár