V malom, jeden a pol izbovom panelovom byte som našla menšiu knižku o talentovanom, večne nešťastnom vrabčati, ktoré nič neľutovalo...

Knihu Môj život, ktorú práve držím v rukách písala Edith Piaf na nemocničnom lôžku. Sto päťdesiat strán, je bilanciou jej života a hovorí o tých najintímnejších tajnostiach, i keď tým riskuje, že vyvolá škandál! Často spomínala zázraky v ktoré verila a ja jej život neviem nazvať inak ako Zázrakom.

Edith bola dievča od cirkusu, vyrastajúce na ulici, ktoré matka opustila a veľmi skoro objavila pôžitok alkoholu. Mohla začať žobrať na ulici, stať sa prostitútkou, skoro otehotnieť a neskôr spievať s prefajčeným hlasom nad pohárom vína. Nič z tohto sa nestalo.

Francúzka šansonierka verejnosti naservírovala ohromné scénky, ktorými riskovala, že ju verejnosť bude ľutovať. Bez ostychu hovorí o svojich aférach so ženatými mužmi, o pasákoch, zlodejoch a kriminálnikoch, o svojej drogovej závislosti, na ktorú pomíňala takmer všetky zarobené peniaze. Dych vyrážajúce bolo, ako si táto navonok usmievavá speváčka pichala pred každým vystúpením morfium a to priamo cez silonky a šaty. Veľa mužov na ňu nedokázalo zabudnúť, no ona napriek tomu označila za muža svojho života boxeristu Cerdana...vraví :

„Marcel Cerdan pretvoril môj život! Dokázal mi, že láskavosť, neha a čistota niesú len výmyslom. A celý svet sa mi odrazu vyjasnil.“

Táto láska sa skončila Cerdanovou smrťou. Edith sa ujala jeho syna, pomáhala jeho bývalej manželke a povedala vetu, na ktorú často myslím.

„Tí, čo nikdy nemilovali, tí sa pridŕžajú malicherností živých.“

Mám rada Edith Piaf a jej piesne. Nemá síce hlas na päť oktáv, môj obdiv pramení aj zo sily jej životného príbehu. Premýšľam, aký zázrak pomáhal tomuto 147 centimetrovému žieňaťu prekonať všetky nástrahy.


 Blog
Komentuj
 fotka
mirkova  27. 9. 2010 21:23
výborné, o tej knihe som nikdy nepočula
 fotka
bonita  27. 9. 2010 22:00
bola to geniálne žena
Napíš svoj komentár