Časy snílkom  dosť neprajú.  
Prišla doba, kedy sa toho, že niekto má v sebe veľa fantázie, veľa viery, veľa nádeje, prišla skurvená doba, kedy sa toho treba báť. Vyvarovať sa toho. všade hľadať len rozumy a fakty a  racionálne veci, poučky, definície, všetko pekne uhladene zarovnať do rovníc, vybúchať z nej pár číselok, odrátať, vydeliť, vynásobiť a bum   tu je môj neznámy, moja neznáma. nie som ničí ypsilon, ani iks, ani zet - chcete povedať? Nechcete.  Ľudia chcú mať svoju kompatibilitu s druhými. Vyrátanú pomaly na kalkulačke  s presnosťou na dvadsať desatinných miest. 
Ach a mať nádej ? Čosi neskutočné.  Jedna z najsilnejších vecí, ktoré držia človeka pri zmysle, v najväčšej tme - nuž, poďme sa jej zbaviť. Pozerám na deti, i dnes vo vlaku, ako krásne  naivne veria, že ak sa skryjú pri schovávačke za priehľadné  gombíkové dvere, tak ich nevidno.  Lebo ich  nevidno, sú to sakra dvere, skúste mať trošku predstavivosti. A pár dospelých ich poučovalo že  ale šak to si sa neskryla, veď ťa vidno, a ja som sa len tak tak ovládla, že  čuš ty starý kredenc, lebo chlapček, ktorý hral schovku s ňou  sa s krásnym širokým úsmevom tváril že ju vôbec nevidí a pozeral pod sedadlá. 

Sme naivní, hlúpi, fantazírujeme, nádejame sa, máme očakávania, veríme, a sme tým na smiech celému svetu.
No pritom chcú len naše srdcia lietať.
Neberte nám ( princeznú) krásno.  Doba je chorá na hlavu práve vďaka nedostatku krásnych duší.  

Poletujem si v tomto svete ako malý (bá)snílek , vznášam sa vo svojom ( a Dušekovom) kufri na sny, poletíme možno aj na mesiac,  kde nádeje a sny sú krásna vec, naivita sa volá čistota duše a dúfanie v najlepší možný výsledok a viera. Viera vo všetko,  v čo sa rozhodnem. Lebo sila myšlienky je neskutočná, sila chcenia ešte viac a ak to po vašom modernistickom psychoprístupe vynásobíme pozitívnym  zámerom - zázraky sa budú diať. 

Ivka mi povedala, že moja viera je nákazlivá. A ja som sa usmiala, lebo som to vzala ako kompliment.

( a jsem radši vám všem pro smích než abych byl sobě k breku.)






 Záchod
Komentuj
 fotka
condition  19. 3. 2017 21:34
Veľmi pekné, jednoznačný súhlas. Toto by malo vysieť v každej škole na stene vedľa slovenského znaku pretože fantázia a tvorivosť a to všetko okolo je to čo poháňa ľudstvo vpred po všetkých stránkach, nie to čo nám tlačia do hlavy to čo už aj tak bolo nájdené
 fotka
topanocka  19. 3. 2017 21:39
aj mna baví lietanie ..výborne napísané
 fotka
quattroformaggi  19. 3. 2017 21:43
Už dlho som čosi tak pekné a pozitívne nečítala
 fotka
popolcek  19. 3. 2017 21:50
@contidion ono, to ľudstvo sa poháňa aj bez kreativity, fantázie, nádeje a kúska detskej naivity. len ktovie či správnym smerom a ďakujem !

@topaocka @quattroformaggi
ani si neviete predstaviť, ako ma tešíte !
 fotka
antifunebracka  20. 3. 2017 16:43
Hah, aj moji rodičia fičia na Dušekovi. Pre mňa je prinaivný (aj keď som im ho paradoxne sám predstavil), ale na 2. strane... dnes je taká doba, že pravda je relatívnejšia než kedykoľvek predtým, takže nesúdim už skoro žiaden pohľad na svet.
 fotka
mix  21. 3. 2017 18:58
#coelho...

takto, mám opačný problém.
keď riešim s pomerne mladými ľuďmi nejaký projekt, sú to snílkovia. Nevedia sa k veci postaviť realisticky a nevedia zhodnotiť svoje sily, čas a motiváciu. Ich záľuby a projekty potom nemajú zmysel.
Napíš svoj komentár