Hlavné dôvody neúčasti na omši:

1.Lenivosť
2.Choroba
3.Nevera v Boha
4.Práca
5.Odpor k členom Cirkvi


Keď vieme, že spoločenstvo veriacich patrí Kristovi a vytvára s ním jedno mystické telo môže byť pocta veriaceho adresovaná Bohu iba jeho súkromnou individuálnou záležitosťou?

Veriaci vzájomne prispievajú k sile celého spoločenstva, udržujú pri živote ducha, ktorý vytvára spojenie s Kristom a tým sa formuje solidarita.


Pri večeri vzal Ježiš chlieb a dobrorečil, lámal ho a dával učeníkom, hovoriac: "Vezmite a jedzte: toto je moje telo." Potom vzal kalich, vzdával vďaky a dal im ho, hovoriac: "Pite z neho všetci: toto je moja krv novej zmluvy, ktorá sa vylieva za všetkých na odpustenie hriechov.
(Mt 26, 26-28)


Lenže ak pozvaní na hostinu neprídu a vyhovárajú sa hostiteľ sa rozhnevá:

On mu povedal: "Istý človek pripravil veľkú večeru a pozval mnoho ľudí. Keď nadišla hodina večere, poslal svojho sluhu, aby povedal pozvaným: "Poďte, už je všetko pripravené." A naraz sa začali všetci vyhovárať. Prvý mu povedal: "Kúpil som pole a musím si ho ísť pozrieť. Prosím ťa, ospravedlň ma! " Druhý povedal: "Kúpil som päť záprahov volov a idem ich vyskúšať. Prosím ťa, ospravedlň ma! " A ďalší povedal: "Oženil som sa, a preto nemôžem prísť." Sluha sa vrátil a oznámil to svojmu pánovi. Vtedy sa hospodár rozhneval a povedal svojmu sluhovi: "Vyjdi rýchle na námestia a do ulíc mesta a priveď sem chudobných a mrzákov, slepých a chromých! " A sluha hlásil: "Pane, stalo sa, ako si rozkázal, a ešte je miesto." Tu pán povedal sluhovi: "Vyjdi na cesty a k ohradám a donúť vojsť všetkých, aby sa mi naplnil dom. Lebo hovorím vám, že ani jeden z tamtých mužov, čo boli pozvaní, neokúsi moju večeru."
(Lk 14, 16 - 24)

Preto je na uváženie, či dáme prednosť napríklad vylihovaniu pri TV ako pozvanie na Pánovú večeru...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
johnysheek  21. 6. 2009 10:11
3 a 5 bod by som sem nedaval..

lebo dovod neucasti na omsi ako neviera ci az odpor k Bohu alebo cirkvi ako takej pochopitelne nevedie do kostola..

a i keby viedli bolo by to zbytocne, lebo najprv si to ten ktory clovek konkretne musi usporiadat v sebe..

nemozes predsa chciet aby neveriaci chodili do kostola kedze "neveria"
 fotka
ambracierna  21. 6. 2009 10:48
nečítala som to cele len ten uvod ale odpor k členom cirkvi to vystihol ani tak nemyslím tych fararkov a atd.. ale skor tie pokrytecke babky.. no keby len babky..
 fotka
putrify  21. 6. 2009 11:34
heh, stara dobra argumentacia vynatkami z biblie .. cakala som nieco, co ide od teba. ja napriklad do kostola chodim rada, ale nechodim na omse- pretoze knazi vyuzivaju bibliu na podfarbenie svojich demagogii (napr. nastastie uz byvaly arc.+ ex STB- Sokol).. staci ist na omsu pred volbami a hned viete, koho mate volit disappointed:preto vyhral Gasparovic, lebo Radicova nie je vydata a ma partnera -oo, kolky hriech...)
 fotka
pelly  21. 6. 2009 14:17
Z Lukášovho evanjelia si mal uviesť pasáž od 14 veršu.
Napíš svoj komentár