Druhým príbehom v zbierke je „Apt Pupil.“ Ak som niekedy tvrdil, že zbierka „Different Seasons“ nemá v sebe horory, tak aspoň môžem povedať, že jedna temná poviedka sa tu nachádza. A je ňou práve táto. A hoci sa na začiatku javí ako nevinné dielko mladého chlapca, ktorý sa rozhodne vydierať bývalého doktora z koncentračného tábora, záver tohto príbehu je oveľa silnejší, než si budete spočiatku myslieť, že bude. Ale mali by sme začať pekne od začiatku.

Mladý, talentovaný a šikovný chlapec Todd Bowden zaklope na dvere nemeckého imigranta Arthura Denkera, ktorý je v realite nemecký dôstojník z koncentračného tábora – Kurt Dussander. Todd ho však nechce hneď udať. Miesto toho ho bude vydierať, aby mu prerozprával udalosti z Holocaustu a chce poznať všetky detaily. Za odmenu ho neudá. Kurt po istom nátlaku súhlasí a začnú sa stretávať pod zámienkou, že Todd číta pánovi Denkerovi noviny, nakoľko je už veľmi starý. A postupne ako budú návštevy častejšie a častejšie všetko to na Todda dolieha stále intenzívnejšie a začína ho to meniť.

Ok, čo je teda na tomto príbehu dobré? V prvom rade je to vzťah medzi Kurtom a Toddom. Napriek tomu, že jeden druhého nenávidia, jeden toho druhého rešpektujú a súčasne sú ochotní robiť hrozné veci len pre to, aby ich dokázali kryť. Ideálny príklad je, keď Todd má zo všetkého nočné mory a nie je schopný sa učiť, zhoršia sa mu známky v škole. A Kurt napriek všetkému začne štúdium s ním pod svojim vlastným dozorom.

Je skvelé rovnako sledovať ako sa Todd pomaly s mladého chlapca mení skutočne agresívny človek, ktorý je schopný čohokoľvek. A najlepšie na tomto príbehu je, že sa to nedeje len niekoľko týždňov alebo mesiacov. Prebieha to niekoľko rokov a Todd sa zo školy dostáva až na vysokú. A ako temnota a hnev v ňom rastie, jeho reakcie budú stále násilnejšie a násilnejšie. A keď sa na to všetko príde, tak k tomu mám len jedno jediné slovíčko – „Wow.“ Keď sa Todd stane nebezpečným, tak už je skutočne nebezpečným.

Skvelý je ale aj koncept príbehu. Je treba priznať, že viacerých z nás druhá svetová vojna fascinuje a udialo sa v nej veľké množstvo vecí. Hrozných vecí. Ale niekedy je treba vedieť, kde končí fascinácia a nastupuje posadnutosť. A myslím, že táto novela to zvláda absolútne fantasticky. Príbeh sa okrem toho neustále sústredí presne na to, na čo sa aj má. Našich dvoch hlavných hrdinov.

Najlepší na tejto poviedke je ale jej záver, ktorý skutočne stojí za to. Nebudem nikomu nič spoilovať, ale musím povedať jediné. Nikdy ma nenapadlo, kam sa to celé posunie. A až to dôjde na miesto, tak hrôza sa vypustí do sveta.

Ale ešte jedno je treba povedať o Kurtovi. Keď skončí v nemocnici a úplne náhodou sa stretne s človekom, ktorý prežil časť života v Patine, je to trošku nasilu, ale napriek tomu to nie je celkom neuveriteľné. To je ale aj moment, kedy to ide pre našich dvoch predstaviteľov dole vodou. Už je len otázkou času, kedy ich dostanú.

Aby som túto recenziu nejako zakončil, tak už len poviem toľko. Nejde o žiadny horor, napriek tomu je v tejto novele cítiť jej temný nádych. A súčasne je to nádherné a súčasne desivé. Je to proste Stephen King, ktorý vie presne čo treba písať. A trošku svojho temna nám proste musel opäť venovať. A čo sa mňa týka nemám s tým najmenší problém. Definitívne hovorím, čeknite si túto novelu.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
vlcica1989  4. 3. 2015 16:01
nič nadprirodzené a pritom neskutočne desivé. Skvelý príbeh o ktorého sa nedá odtrhnúť ten Toddov prerod bol neskutočne super napísaný
Napíš svoj komentár