Ok ľudia. Hneď na úvod poviem jednu veľmi dôležitú vec, ktorá ovplyvní túto recenziu. Všetci ľudia majú obľúbenú knihu od Stephena Kinga. Pre väčšinu z vás sú to knihy ako „IT“, „The Talisman“, „The Dark Half“ alebo „The Stand.“ Ja som už v minulosti povedal, že môj obľúbený román je „Insomnia“ a moja obľúbená poviedka „The Last Rung On The Ladder.“ Keby ale mám skutočne povedať svoju obľúbenú knihu od Kinga, a dokonca aj knihu všeobecne, neukázal by som nikde inde ako na „Different Seasons.“ Podľa mňa ide o absolútne perfektnú kolekciu štyroch dokonalých príbehov, a mrzí ma, že tak málo ľudí si ju prečítalo. Podľa mňa ak ste fanúšikom kráľa hororov, táto kniha je absolútne povinnosť. Dokonca si myslím, že je to knihá absolútne stvorená na to, aby ste s ním začali. Toľko teda k môjmu veľkému fan intru a teraz sa už poďme pozrieť na jednotlivé príbehy.

„RITA HAYWORTH AND THE SHAWSHANK REDEMPTION“

Ani neviem, či by som vám mal predstavovať tento príbeh. Všetci ho už dnes poznajú ako absolútnu klasiku. Najmä vďaka jeho fantastickému filmovému spracovaniu, ktoré je doteraz na CSFD hodnotené ako najlepší film, aký bol kedy natočený. A povedzme si popravde, rozhodne to svoj dôvod má. Ja som sa však k poviedke nedostal vďaka filmu. Tou som totiž tento príbeh objavil.

Je to príbeh, ktorý rozpráva Red, väzeň v Shawshanku, ktorý sa najlepšie dokáže dopracovať k akýmkoľvek predmetom zvonku. Jedného dňa príde nový väzeň Andy Dufresne, bankár z Mainu, ktorý je zatknutý za vraždu svojej manželky a jej milenca. A má tam ostať do konca svojho života. A títo dvaja hrdinovia sa stretnú.

Andy už hneď od začiatku vystrkuje rohy, nenechá si skákať po hlave a nechce sa prispôsobiť agresívnym väzňom a zachovať si svoju hrdosť a silu. To ho už hneď na začiatku zaujímavou postavou. Okrem toho je ale aj amatérsky geológ a poprosí Reda o geologické kladivko, ktoré bude jeho najlepším priateľom počas života vo väzení. Po čase ale bude chcieť aj obrovský plagát Rity Hayworthovej. A neustále bude chcieť väčší a väčší.

Okrem toho si ale aj získa rešpekt a úctu strážcov, nakoľko im vie poradiť triky a finty v bankovej oblasti. A postupne mu začínajú dozorcovia veriť viac a povoľujú uzdu. Bude môcť mať samostatnú celu, starať sa o účty väzenia a všetky papierovačky. Jeho manipulácia s ostatnými postavami je absolútne nenápadná a fantasticky spracovaná. A všetky jeho kroky majú svoje dôvody, ktoré postupne z toho vyplynú.

Čo sú teda najsilnejšie stránky tohto príbehu. V prvom rade naši dvaja hrdinovia, Andy a Red. Je to veľmi uveriteľné a zaujímavé priateľstvo, ich dialógy sú uveriteľné a obaja ako postavy sú veľmi zaujímavé. Majú svoju históriu, no obaja si zachovávajú aj čistú myseľ, aby zvládli vplyvy, ktoré väzenie na mnohých iných má. Ako to sám Red povedal, najhoršie je sa inštitucionalizovať v base, lebo návrat do života je potom skoro nemožný. Najmä ak ste viac ako 30 rokov nepoznali nič iné než múry väzenia.

Shawshank ako inštitúcia je rovnako zaujímavá. Prostredie je zaujímavé a dáva tomu horký a trpký nádych. No súčasne sa vždy vieme niečím pozitívnym vrátiť do príbehu a byť neustále zaujatý. A Red nám dokonca aj povie niečo o histórii a predchádzajúcich riaditeľoch. A môžete si len predstaviť, ktorí z nich mali viac sympatií, a ktorí naopak žiadne. Okrem toho obrovská faloš a korupcia, ktorá funguje je skvele stvárnená, a keď sa do toho zapojí Andy, verte, že to nebude mať nikto ľahké. Je totiž inteligentnejší než sa zdá.

Môj absolútne najobľúbenejší moment knihy je ale koniec, ktorý pre tých, ktorý nevideli film alebo nečítali novelu nebudem ani v najmenšom spoilovať. Poviem len toľko, že je to jedno z najlepšie stvárnených momentov priateľstva, aké som kedy v živote čítal a bola v tom obrovská dávka hĺbky. A je to skutočne úžasné, keď to so mnou dokáže text urobiť.

Neviem, či by som tejto novele dokázal niečo vytknúť. Je napísaná skvele, je prerozprávaná skvele, má fantastické postavy, prostredie, uveriteľnosť, hĺbku. Má svoje príjemné momenty, má svoje hrozivé momenty, má svoje silné momenty. Príbeh vás zasiahne a ostane hlboko zarytý roky po tom, čo ho dočítate. Je tu absolútne všetko. „Rita Hayworth And The Shawshank Redemption“ je proste absolútne perfektné. Naozaj neviem čo by som mohol vytknúť. Ale to je len prvý zo štvorice vynikajúcich príbehov, ktorý táto kniha ponúka. Už nabudúce vás čaká Apt Pupil

 Recenzia
Komentuj
 fotka
vlcica1989  27. 2. 2015 20:45
videla som najprv film asi miliókrát jeden z mojich najoblúbenejších určite a preto som sa trochu bála, že poviedka ma po tolkoktát zhliadnutom filme už nedokáže pritiahnuť ale čítala som to akoby som príbeh nepoznala je to krásne, neskutočne napísané... rovnako ako budem ešte veľakrát pozerať film tak budem aj knihu (celú) čítať
 fotka
jirikara  28. 2. 2015 05:13
Screenshot
a tá hudba k tomu
 fotka
doyouhearme  28. 2. 2015 08:46
za toto máš pluuuuus! :happy: the shawshank redemption je úplne najviac super film a ak sa raz dostanem ku knihe..
 fotka
andegor  5. 3. 2015 20:59
@doyouhearme nemas nahodou citacku ? da sa to stiahnut na ulozto
 fotka
doyouhearme  5. 3. 2015 21:03
@andegor V angličtine? (na to si netrúfam)
 fotka
andegor  5. 3. 2015 21:05
@doyouhearme aj v češtine volá sa to Čtyři roční doby
Napíš svoj komentár