Čo si člověk predstaví pod titulom „UR?“ Osobne išlo o dielo, pri ktorom som absolútne netušil, čo sa bude diať. Názov mi nič nenapovedal. To však len viac upútalo moju zvedavosť a samozrejme som si ho musel prečítať. A musím priznať, že to bolo viac než len dobré. Poďme sa teda na to pozrieť.

Učiteľ angličtiny Wesley Smith prežíva krízu so svojou priateľkou. Vytkne mu, že by mal konečne prejsť na moderné technológie, ako je napríklad čítanie kníh pomocou čítačky. A nakoniec sa rozhodne zakúpiť Amazon Kindle. Keď mu ale príde, je v ružovej farbe a veľmi rýchlo zistí, že mala byť pre niekoho celkom iného. Došlo k chybe.
A táto čítačka je výnimočná, nakoľko si môže z nej človek sťahovať romány, ktoré vyšli od Hemingwaya a iných autorov aj v rôznych paralelných realitách. A nielen knihy, ale aj noviny. A nielen z minulosti, ale aj do budúcnosti. A z toho sa dozvie, že jeho priateľka neprežije závažnú dopravnú nehodu a rozhodne sa tomu zabrániť.

Nakoľko ide o novelku, nebudem jej venovať toľko času ako románom, no povieme si k nej aspoň pár vecí. V prvom rade je to kniha, ktorej atmosféra skutočne nepustí. Drží sa až do konca. Myslím, že veľa atmosféry z „UR“ bolo neskôr využitej v románe „Mr. Mercedes“ ale o tom si povieme až neskôr. Kingov spisovateľský talent sa tu jednoducho nezaprie.

Postavy knihy sú rovnako zaujímavé. Wesley nikomu okrem jedného kolegu a jedného študenta nikomu o jeho ružovej čítačke nepovie a pomaly a opatrne začnú odhaľovať jej tajomstvá. Veľmi dobré momenty sú napríklad keď čítajú v novinách o konci sveta spôsobený nukleárnou vojnou, ktorá začala na Kube, alebo keď číta román od Hemingwaya, ktorý v našej realite nikdy nevyšiel.

Čo sa týka záveru, ten je rovnako dobre spracovaný. Otvára nám veľa otázok o tom, odkiaľ sa tu táto čítačka vzala, a kto boli tí strážcovia reality z Paradoxu. A tie posledné dialógy sú veľmi dobre zapracované. Funguje to vo všetkých smeroch a necháva otázku – „Bude všetko v poriadku?“ A ja mám rád príbehy, ktoré toto dokážu.

Neviem čo viac by som o „UR“ povedal. Určite si túto novelku čeknite, keď budete mať možnosť, napriek tomu, že nebola preložená. Ale čas s ňou strávený rozhodne stojí za to. Možno ju Stephen King umiestni do nejakej neskoršej zbierky. A myslím si, že by to rozhodne nebolo na škodu. Prial by som si niečo nové po „Full Dark, No Stars.“ Takže z mojej strany ide palec hore a novelku odporúčam. Ide o dobré dielko.

 Recenzia
Komentuj
Napíš svoj komentár