Moderné prípady

Viera v upírov sa udržala až do tejto doby. Aj keď v niektorých kultúrach pretrvali pôvodné tradície, viera v upírov u moderných ľudí je skôr ovplyvnená modelom upíra z filmov a literatúry.

V sedemdesiatych rokoch sa po Anglicku šírili správy (dopomohla tomu hlavne miestna tlač), že po cintoríne Highgate sa potuluje upír. K cintorínu sa začali zbiehať desiatky amatérskych lovcov upírov. O prípade bolo napísaných niekoľko kníh, najznámejšia je kniha Seana Manchestera, miestneho muža, ktorý bol medzi prvými, ktorí otvorene hovorili o existencií "upíra z Highgate" a neskôr tvrdil, že vymietol a zničil celé hniezdo upírov.

V modernom Portoriku a Mexiku ľudia veria v "chupacabru", stvorenie, ktoré sa živý mäsom alebo krvou domácich zvierat, vďaka čomu ho niektorí považujú za formu upíra. Najväčšia hystéria okolo chupacabry bola vyvolaná počas ekonomickej a politickej krízy koncom dvadsiateho storočia.

V rokoch 2002 a 2003 sa rozšírila v africkom Malawi hystéria. Davy ukameňovali k smrti jedného človeka a zaútočili na najmenej štyroch ďalších, vrátane guvernéra Erica Chiwayu, pretože verili, že vláda spolupracuje s upírmi.

V Rumunsku vo februári 2004, skupina príbuzných Toma Petreho v domnení, že sa zmení na upíra, vykopala jeho mŕtvolu, vytrhla mu srdce, spálila ho a popol zmiešala s vodou, aby ho mohla vypiť.

V januári 2005 sa šírili chýry o útočníkovi z Birminghamu, ktorý kúsal svoje obete do krku. Tieto správy však polícia vyvrátila a tak je tento prípad zrejme iba vymyslený.

V marci 2007, samozvaní lovci upírov vtrhli do hrobky Slobodana Miloševiča, bývalého prezidenta Srbska a Juhoslávie, a prepichli jeho telo naskrz cez srdce. Aj keď skupina tvrdila, že chceli zabrániť tomu, aby sa Miloševič vrátil ako upír, nie je isté, či tomu naozaj verili alebo bol čin jednoducho politicky motivovaný.

Vyskytlo sa aj niekoľko vrážd, kedy vrahovia vykonávali vampirické rituály na telách obetí. Sérioví vrahovia Peter Kurten a Richard Trenton Chase boli obaja médiami nazvaní upírmi. Podobný bol aj prípad vraždy z roku 1932 v Štokholme, ktorá však doteraz nebola objasnená.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár