Ako každý mierne vzdelaný Homo sapiens (sapiens) vie, z hľadiska evolúcie sa dnešní ľudia postupne vyvinuli z primátov. Teda z ľudoopov (áno presne tak opičky), ktoré sa postupne vyvíjali na čoraz dokonalejšie a inteligentnejšie stvorenia. ( Vraj inteligentnejšie. ) Cez Sahelanthropusov, Orrorinov, Ardipithecusov, Australopithecusov az po rod Homo. Presnejšie Homo habilis a Homo erectus.
A teraz, po tejto dlhej odbornej a zjavne nezaujímavej a nič novo hovoriacej časti, sa dostávame k problému ktorý sa naskytol. Alebo skôr k malému objaveniu.

Za všetko môžu neandertálci.

Rada by som vám tento problém či výrok presnejšie vysvetlila.
Z Homo erectus sa pomaly ( i keď z evolučného hľadiska pomerne rýchlo) vyvinuli dva druhy a to Homo neanderthalensis ( Neandertálci ) a Homo heidelbergensis.
Neandertálci sa však z niekoľkých príčin stali slepou vývojovou vetvou.
A teraz to prichádza: Pôvodne som si myslela, že keby neandertálci len tak nevyhynuli a zostali by tu, a nedovolili aby sme sa my, moderní ľudia rozvíjali, boli by sme všetci hlúpy, primitívny lovci či zberači a neboli by problémy (peniaze, moc atď. chápete). Že by nám zostal malý mozog a nezaoberali by sme sa blbosťami. Lenže potom sa stala ďalšia významná vec, ktorá hlboko ovplyvnila moju pôvodnú myšlienku úvahy
Zistila som totiž, že Neandertálci mali mozog prinajmenšom taký veľký ako my ak nie aj väčší. A tiež to, že sme ich vytlačili a vyhubili vlastne my, moderní ľudia. Takže teraz už naozaj neviem či je to ich chyba, že sa nechali povraždiť a vytlačiť, alebo naša vina, že sme ich povraždili a vytlačili.
Jedno je ale teraz isté. Vôbec neviem čo z toho vyplýva.



(Ak sa medzi vami drahí čitatelia, nachádza niaky neandertálec, ktorý prežil (čo mám niekedy vážne taký pocit!) tak sa hlboko ospravedlňujem za akékoľvej nájdené urážky a narážky v tomto neodbornom článku)

 Blog
Komentuj
 fotka
dreamagall  6. 1. 2008 23:42
skvelý blog, ale musím povedať že som rada že nepatrim k rodu neandertalcov- na dejepise sme o nich pozerali dokument
 fotka
galinka  7. 1. 2008 00:00
Po dlhej prestávke v písaní blogov, si sa ozvala s dielom, ktoré by som ohodnotila na 11 bodov z 10

Aj keď zo začiatku som sa zľakla, lebo toľko odborných výrazov pokope som už dlho nevidela
 fotka
benci  7. 1. 2008 00:30
po dnesnom dni si myslim ze nejaky neandertalec sa nachadza medzi mojou stolickou a klavesnicou
 fotka
ezechiel  7. 1. 2008 01:40
nasiel som chybajuci clanok medzi ludoopmi a inteligentnymi bytostami............... SME TO MY!!
 fotka
ludmila  7. 1. 2008 14:05
ked uz si takto vedecky ... naladena.. tak ti ja poviem jeden poznatok co mna osobne prekvapil.. a to to ze .. sa neandertalci nemohli krizit s ludmi tej doby...

co mi spociatku niebolo jasne.. a teraz ako tiez o moc nie..lebo.. ja v tom vlastne nevidim ziaden problem

 fotka
mezomus  18. 1. 2008 01:07
ja som neandertalec! priznavam sa! nic ma neurazil som na seba patricne pysny
 fotka
a.k.a.alias  29. 1. 2008 13:25
no v podstate tvoja dilema je riesitelna kedze nastala chyba v povodnom vypocte...ide o to ze homo sapiens nevyvrazdil Homo neandertalis...presne priciny vyhynutia tohto druhu nie su zname, je vsak viacero predpokladov o tom ze ich postihla choroba voci ktorej bol Homo sapiens imunny alebo ze mozno prave ich velky mozog zapricinoval problemy pri rodeni deti (predsa len taka velka hlava ide porodnymi cestami tazko a potrha to tam az to boli...doslova..). v kazdom pripade, vedci sa domievaju (a nam neostava nic ine ako im verit, kedze tazko zistime co sa presne stalo pred milionmi rokov, kedze kroniky nam jaksi vynechavaju...) ze homo sapiens a homo neandertalis v istom obdobi spolupracovali...ba doknca tvorili spolocenstva kde zili jedni aj druhi ako rodina...takze asi tolko....nieco som vynechala?
 fotka
amrafel  13. 3. 2008 18:40
no podla mna nevyhynuli, moj telocvikar je jasnym prikladom
Napíš svoj komentár