Ako vyrobiť bicykel ktorý vám doda trochu rychlosti zadarmo a nepotrebuete na to žiaden motor, bateriu a ani pedalovať ?

Hovorím o systéme KERS alebo odbornejšie: Kinetic energy recovery system alebo po slovensky: systém rekuperácie kinetickej energie.

Nejedná sa o nejaku úplnu novinku, ti čo sledujete Formulu1, alebo sa zaujímate o veterány tak ste o tom uz určite počuli.
V minulosti tento systém využívalo aj nakládne vozidlo Tatra 111 (ak sa nemylím) ktorá ukladala kyneticku energiu z motora na zotrvačnik.

Dnes je vynález povinnu výbavou aj monopostov Formuly1. V sučastnosti vo formule iba jeden tím a to tím Williams, ktorý pouziva KERS na princípe zotrvačníka. Zotrvačník sa toči rýchlostov až 62000 otáčok za minutu. Ostatné monoposty ukladajú enegriu v batériach, ktoré sa dobijaju počas brzdenia, kedže sa prišlo na to ze energia sa takto zbytočne stráca. KERS dokáže dodať motoru výkon az 60 koni.

Ale vrátme sa spať k bicyklu. Potrebujete na to samozrejme šikovné ruky, zvaračku, železne tyče, reťaz na bicykel, zotrvačník, a v neposlednom rade bicykel.

A odtiaľ som to cele ukradol:

Screenshot

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár