Rozhodol som sa napísať recenziu. A taktiež si založiť blog, aby som tú recenziu mal kde zverejniť, ale to len pomimo. Veď načo by mi bola recenzia, keby som ju prečítal tak akurát môjmu psovi? Po tom, čo by som si nejakého kúpil, samozrejme. Čuduj sa svet, dnes ma istý spolužiak vskutku prekvapil - vraj Maroš, pozri si toto. Toto je, prosím pekne, kniha. A akáže kniha! Hotový masterpiece. Už názov je vskutku originálny - Harry Potter. Nie, nie som sto rokov za opicami a neobjavil som Rowlingovej tvorbu 11.1.2012, chvíľku pred koncom sveta. Je to Harry Potter s prídomkom - Harry Potter (Očami kresťana), od autora Martina Žitňanského. O autorovi som predtým jakteživ nepočul, po zadaní jeho mena do dokonalosti zvanej google mi vyskočilo internetové kníhkupectvo Martinus. Knižka sa dá zohnať za niečo cez 3€ a prekvapivo mala len jeden krátky komentár, toť záhada! Nuž teda, povedal som si, že ju prečítam a zhodnotím sám - bez kúska falošnej sebachvály sa pokladám za človeka knižkám oddaného a knižky milujúceho, preto nevidím dôvod prečo si - najmä odporúčanú (i keď odporúčanie bolo..nepriaznivé) - preštudovať. Má to beztak všehovšudy čosi málo cez 70 strán formátu dajakého smiešneho, ešte menšie než A5, na obálke sa skvie Daniel a slovíčko Kresťana priam žiari. Ako som mohol odolať?!
Žiaľbohu je moja povaha nestabilná, priam labilná a ja som sa nedokázal držať tématu, výsledný paskvil sa za plánovú recenziu rozhodne pokladať nemôže. Sám netuším čo som to vlastne spísal - okrem skomentovania knižky čo má 70 maličkých strán je to tu plné osobných názorov, či nazvime to, postrehov - najmä voči Cirkvi ako takej, ale nájde sa hocičo. Ak si teda chce niekto daný titul preštudovať v kľude a s otvorenou mysľou neradím to tu prečítať, jednak vyzradzujem čo všetko tam je priamo a jednak potencionálneho fanúšika výučby starostlivých rodičov asi znechutím či pohorším. Takže, poďme na to.
Už úvod dáva jasne najavo, že autor asi čarodejníckeho učňa z Rokfortu či Bradavíc nebude zbožňovať. Nevadí, ja ač som Pottera prečítal durchom celého, ho tiež nepokladám za niečo naprosto dokonalé. Je to skvelá séria, Rowlingová je skvelá autorka s perfektnou fantáziou a priznám sa, Potter do môjho života zasiahol. Mám však k samotnej sérii výhrady a určite ma nenadchla tak, ako iné diela. Veľmi rád som teda privítal, že i niekto iný, teda pán Žitňanský, vyjadril nejakú kritiku. A že je to toľko kritiky, že treba na jej prečítanie vysoliť 3€? To bude kvalitná kritika.
Späť k úvodu. Alebo ešte nie, najskôr varovanie. Zatiaľ som toho moc nepovedal, vlastne sú to zväčša len omáčky okolo. Nu teraz už pôjdem do knihy. Natvrdo. Budem preháňať, prirovnávať, odsudzovať, zveličovať, škatuľkovať a vzývať meno pána nadarmo. A k tomu sa zrejme občas pripletie i nejaký ten vulgarizmus, hromoženie, preklínanie a podobne. Ak vám to príliš nevadí, poďme na to.
Knižka nieje určená Harryho mladým fanúšikom či potencionálnym čitateľom. Tím prvým najmä preto, že ich prakticky odsudzuje, tím druhým preto, že po prečítaní tohto veľdiela stratíte chuť žiť na tejto planéte, nieto čítať. Je pravdepodobne určená rodičom. Ale pozor! Nie rodičom obyčajným, nýbrž rodičom zo špeciálnej kategórie. Rodičom starostlivým, ktorý dbajú na duševný vývoj svojej ratolesti a hodlajú ho učiť "v duchu kresťanských princípov". Autor väčšinu knihy týchto rodičov starostlivo varuje, opierajúc sa o svetoznáme autority (o ktorých som nikdy nepočul, ale ja som z Oravy a mená vatikánskych exorcistov či cirkevných znalcov sú mi neznáme) a ich názory (včetne súčasného pápeža z Nemecka). Samozrejme jednoznačne neodsudzuje knihu, to by asi dostal súd od plejády Rowlingovej právnikov, jednoducho varuje. Ak budete čítať Pottera, zhoríte vo večných mukách pekelných, hehe.
Najskôr pozitíva, tých bude málo. V podstate s autorom súhlasím. Ha! Prekvapenie? Jasne. V jednom má totiž pravdu - Harry Potter, najmä diely 5 a vyššie nie sú určené deťom. Ale akým deťom? Čo je kruci dieťa? Tu sa zrejme s autorom názorovo rozchádzame. Ja som mladý, decko nemám, ale asi ani ja by som neposadil 5 ročnú dcérku do kina na Fénixov rád, Polovičného Princa či Dary smrti časť jedna (časť dva už má vekový rating). Vlastne i prvý-druhý diel nemusí byť pre najmenších ideálny, ale to už záleží na decku samotnom. Ja sám by som bol z filmov ktoré niektorý moji známy pozerávali 10 rokov odzadu posratý za ušami ešte teraz a nočné mory by som mal do smrti, nejakého toho zlého čarodejníka, veľké pavúky a podobné Potter-veci som však zvládal, neviem ako to funguje inde. Totiž Žitňanský tvrdí, že veľa (koľko?) detí malo po prečítaní kníh nočné mory či dokonca "nadosmrti arachnofóbiu (strach z pavúkov). Nuž dobre. Fajn. Veď...scénka s veľkými mäsožravými pavúkmi v Zakázanom lese je strašidelná nie?! Napriek tomu, že hrdinovia, teda Ron a Harry uniknú na zázračnom aute (ktoré decko si neobľúbi zázračné auto?!) a berú to (až na Rona) s pomerným kľudom. Však...sú to Briti nie?
Ale dobre, malým deťom (stále neviem čo, či dokedy je mládež dieťa, autor nešpecifikuje) to môže prísť strašidelné, či snáď brutálne. Radšej im teda milý rodičia na dobrú noc porozprávajte Červenú Karkulku. A obzvlášť dôkladne sa venujte časti kde vlk zožerie nemohúcu babičku, malé dievča aby bol následne zaživa pitvaný a utopený v studni. Brutal. Radšej dačo iné, Snehulienku? Nie nie, drevorubač má doniesť srdce mladej krásky, čo tu ešte máme. Janíček a Marienka aneb dajme svoje deti do lesa nech sa nemusíme pozerať ako umierajú. A či Palček? Palček je super. Neviem či si to pamätám presne, ale vďaka chytrému Palčekovi otec-obor v spánku podrezal svoje vlastné dcéry v presvedčení, že sú to Palček a jeho súrodenci. Neviem ako vy, ale ja radšej budem čítať o pavúkoch v lese ako o rodičoch čo zarežú vlastné decko alebo ho vyhodia nech umrie hladom. Predsa len, do Temného lesa veľa detí nechodí, ale rodičov má väčšina. A prepána, však poctivú dávku zla, nenávisti, krutosti, nespravodlivosti a podobne dieťa dostane už keď si pozrie správy o siedmej.
Určite chápete túto moju, ďalšiu, odbočku. Ale varoval som vás. Takže k tým deťom - áno. Harry Potter (ako sa vyjadrila sama Rowlingová) nieje pre deti pod 6 rokov. Takže 7 ročný to čítať môžu. I podľa Žitňanského však platilo, že deti sa ku knižkám dostávali s časovým odstupom ako autorka knihy písala, ak teda začali roku 1997 s Harry Potter 1 (na Slovensku v 2000) tak siedmy najtemnejší a najdrsnejší diel dostali v 2007/8. Takže i keby to niekto potencionálne začal čítať v 7dmich rokoch, postupne by bol dostatočne vyvinutý aby trošku hlbšie pochopil celé univerzum (v 17tich teda).
Problémom, na čo poukazuje i Žitňanský je, že v súčasnosti sa dá kúpiť všetkých 7 kníh naraz, či prípadne si diela pozrieť na dvd. Séria je podľa neho stále prezentovaná ako rozprávka a to rozprávka nevhodná malým deťom. Nuž, ak teda neberieme v úvahu, že ani spomínané Snehulienky, Karkulky, Vlci a podobné príbehy nie sú najvhodnejšie, má pravdu. Nechcem sa dotknúť žiadneho 7 ročného čitateľa blogov avšak nemyslím si, že takto starý čitateľ je vôbec schopný plne pochopiť príbeh, najmä zákulisný, Harryho Pottera od dielu jeden po diel sedem. V tomto to už jednoducho nie je rozprávka, nech marketing tvrdí čo chce. Príbeh sa postupne zhusťoval, atmosféra temnela, pribúdali drsnejšie scénky, psychológia postáv sa radikálne menila. Toto akceptujem a chápem, chápu to však zjavne i samotný tvorcovia filmu keď na Harryho Pottera nalepili vekový rating. Čo mi to teda vadí?
Autor to odmieta pochopiť. Z jeho pohľadu je Harry Potter zjavne zlý, čo dopĺňa i výdatnými citátmi svojich slávnych "kolegov" z Vatikánu:

"Začnite Harrym Potterom, ktorý vystupuje ako sympatický čarodejník, ale skončíte u diabla."
"Nepochybujem, že v týchto knihách je zjavne podpísaný (diabol)."
a moje obľúbené: "Čítaním Harryho Pottera sú deti vtiahnuté do sveta mágie, čo je prvý krok k satanizmu a k diablovi."

Tak a máte to. Čítali ste Pottera? Ha! Ste satanisti. Na hranicu s vami! A Rowlingová? To je zjavne diabol osobne. Alebo od neho aspoň dostáva rady ako písať knižky. Prekvapenie že? Nie, nerobím si srandu, Harry Potter (Očami Kresťana) strana 10. Celkom drsné začať s tým už na strane 10, keď ich to má 73, však? A bude horšie.
Autor je značne a silno veriaci, čo i jasne prezentuje. S absolútnou samozrejmosťou tiež akceptuje mágiu ako skutočnú a reálnu. Nie v Harry Potterovi, na tomto, našom svete, aj na Orave dokonca. Dobre, Cirkev je organizácia čo túto zámienku mnohokrát úspešne využila, nebudem ju preto nejak vyvracať, bežne doma obetujem kozla aby som z nemčiny neprepadal. Preto z nej i mám 4ky. Hlavný a primárny problém teda vidí v mágii ktorá je z cirkevného hľadiska jasne zlá, i keď to je mágia svetlá (autor ju takto delí). Jedným dychom potom odsudzuje amulety, veštenie, prívesky a alkohol. Žartujem, o alkohole nepadlo ani slovo. Ale odsudzuje kupríkladu Halloween (podľa jeho vyjadrenia sa Halloweenu venovala každá kniha). Prečo ho odsudzuje? Nuž, je to "krvavý pohanský sviatok" opak cirkevného dňa všech svätých. No jasné! Zase sme pri tom pohanstve a obetuvávaní kozlov kvôli nemčine. To, že i Vianoce sú pôvodne sviatok pohanský taktne premlčí.
Autor prezentuje mágiu ako vyššiu silu, neutrálneho charakteru a od mágov záleží, ako ju využijú. Odsudzuje tu Rowlingovú (už len R.), že "manipuluje" čitateľmi keď "zlé" kúzla využívajú kladné postavy. To, že to je zväčša v sebaobrane, nespomína. Jasné, kresťanské princípy, až vás pôjde niekto zarezať nebráňte sa, ešte mu ublížite chudáčikovi čo si len chce užiť trošku toho vraždenia. To sa nepatrí.
Veľmi zaujímavý je jeho pohľad na "muklov" (pre neznalých - to sme my. Teda tí, čo nevedia čarovať v svete HP). Autor ich vykresľuje ako bezmocné bytosti ktoré sú plne v rukách mágov. To, že jeho literatúra spomína gigantické potopy a zničenia celých miest je v poriadku. No dobre, muklovia nie sú v HP nejak primárne dôležitý, ale je to príbeh o čarodejoch nie? Keď pozerám šmolkov tiež ma nezaujíma čo robia iný ľudia okrem Gargamela (zo šmolkov by Žitňanského (Ž) zjavne trafilo, jediný človek je zlá bytosť a tí dobrí sú dajaký permoníci z Ostravy). Podľa Ž. však môže mladý čitateľ utrpieť značnú duševnú ranu ak sa dočíta, že je niečo menej ako čarodejník. No čo, ja som tiež plakal keď mi v desiatich neprišiel z Rokfortu list.
Vráťme sa ale k onému "manipulovaniu". R. vykreslí kladnú postavu (Harry, Hermiona, atď.) a tí potom častokrát využijú i nepríliš kladných prostriedkov (návrat v čase, klamanie, čarovanie pri kradnutí z banky). Jasne, nič z toho nerobia aby sa obohatili, zlomyseľne niekomu poškodili, niekoho zabili (okrem Voldemorta, toho chcú samozrejme zabiť po celý čas). Nu ale čarujú i čary nedobré. Využívajú v prenesenom význame nezákonné prostriedky aby ochránili sami seba pred nebezpečenstvom (ktoré by znamenalo smrť/mučenie) alebo aby dosiahli svojho cieľa (a zachránili celý svet pred utrpením aké by spôsobil Voldemort pri moci). Suma sumárom podľa Ž. Rowlingová vykreslí vyslovene kladnú postavu ktorá si získa sympatie "mladých čitateľov", koná múdro, dobrotivo a láskavo. A keď potom takáto postava natrafí na masového vraha, ktorý sa akurát motorovkou presekáva cez škôlku plnú nevinných detí, koná a vraha zabije. A to je neodpustiteľné! Autora škrie, že Harry koná. Harry sa proste nenechá pribiť na kríž, radšej využije ždibec toho násilia a zachráni svet. Tak, že to je vidieť.
Ale k Harrymu širšie. Podľa autora to nieje ideálny dobrý hrdina. Má totiž určité chyby. Fakt?! No fakt. Harry sa postupne vyvíja. V prvých dieloch to je dobráčisko od kosti, už v trojke to trošku škrípe, v piatom diely je pubertálny zúrivec a v siedmom ide cieľavedome za svojím úkonom - zabiť Voldemorta. To, milé deti, nieje vhodný hrdina. Pretože jedná ako človek. Má emócie, podlieha emóciám, dostáva pubertálny záchvat hnevu alebo je zaslepený hnevom. A Ježiš takto nikdy nekonal.
Boh. Teda Boh nieje. I to Ž vadí. Nuž, v HP nejak zmienka o bohovi chýba, čarodejníci sú zjavne ateisti. Niežeby to nebola veľká Británia ktorá na katolíkov zvysoka serie už nejaké to storočie a pápežovi sa s typickým britským prízvukom a suchým humorom smeje do ksichtu. My máme kráľovnú, zmrde! U nás teda desiatky vyberať nebudete, a malých chlapcov vám za fidorku tiež nedáme! Hehe! Ako Boha Ž. nejak predstavuje Dumbledora (Brumbál), i keď si nemyslím, že ho tak R. prezentovala. Dumbledore má podľa Ž. školu v pupku a viac sa venuje záchrane/ochrane sveta než riešeniu všadeprítomnej šikany, nenávisti a zla v Rokfortských učebniach a chodbách. Vážne, po prečítaní tohto veľdiela som si Rokfort nepredstavil ako vo filme prezentovaný starobylý vysvietený hrad ako skôr ako temné uličky Bratislavy kde zahalený chlapík ponúka vraždu na objednávku, koks či mladé Petržalské mäsko. 10 ročným, ako inak. Veď beztak sa nám po uliciach túlajú už inak drsný gangsta boys.
Láska. Podľa R je láska potrebná asi ako stierače na ponorke. Teda podľa Ž podľa R, veď ma chápete. Láska je prej vyhradená len Harrymu a okoliu (rodinné city a priateľstvo predovšetkým) ostatný nemajú nárok. No podľa mňa aj tí Dursleyovci mali synáčika radi, aj Malfoyovci sa vzali z vlastnej vôle a nedohodli im to rodičia, hádam že ani väčšina tých smrťožrútov nepadla v stave nepoškvrnenom. Ak Ž čakal večnú a dokonalú lásku pána Ježiša Krista ku kresťanom (a hlavne katolíkom) tak ju nenašiel. No, je to škola. Vekovo sú tam študenti od 10 do 17. Čo to kecám, bohudík, že tam žiadny twajlajt nieje!
Načo autority, načo pravidlá - nadpis jednej kapitoly. Myslím, že hovorí za všetko. Harry Potter je horší než Sex Pistols, z poctivého junáka čo o nedeli do kostola zájde punkáča na mariške vychová. Malebná devucha, čo i sliepky nakŕmi, o dvor sa postará sa zmení v šľapku, Matka Tereza započne genocídu a vypukne svetová anarchia. A teraz vážne. Vážne?! To že Harry s partiou občas klamali školníkovi, že sa zakrádali chodbami a robili "neplechu" (jako permoníci) je až taký problém? Kriste pane, kozliatka spravili väčšiu blbosť keď vlka vpustili. A ak si niekto myslí, že učiteľská autorita od znalcov HP utrpí...tak je *****. V HP sú tí učitelia aspoň drsný. Kľudne občas jednajú že by i Chuck čumel. Áno, ten Chuck. A učitelia u nás? Myslím, že majú v oblasti autority či nedostatku iné problémy. Vážne si tiež nemyslím, že študenti čo neváhajú udrieť učiteľku s vedomím, že ak tá cekne popoženie na ňu otecka podnikateľa a súd/83 člennú rodinu z osady niekedy Harry Potter vôbec držali v ruke.
Ďalšia vec už začína byť absurdná - hororové prvky v knihe. Ale noták. Kde do prdele nájdeme príbeh, kde sa nebudeme ani trochu báť? Však nahnané môžeme mať i z vlka v lese (alebo jeho pitvania a topenia v studni). Podobne inteligentná je i ďalšia časť, o posmrtnom živote. No bože, tak tí čarodejníci nejdú do neba ale občas ostanú ako duchovia. A všeeetky deti celého sveta sa okamžite po dočítaní vrhnú do obchodov aby si kúpili príručnú sadu Ako vyvolávať duchov. Súčasne s príručkou ako prekliať kamaráta a ako obetovať kozla. Vy viete načo.
Blížime sa koncu a tu je prvá rozumná zmienka. Severus Snape. Autorovi sa nepáči (dle mňa) najzaujímavejšia postava. Lebo...neni čiernobiela. Nasere čo? No, nechcem byť zlý ale to je asi tá cirkev. My sme dobrý, oni sú zlý. Oni sú všetci okrem My. No a Snape nieje ani dobrý ani zlý. Pôsobí zle ale ukáže sa, že to taký parchant nieje. Nuž, beriem. Toto fakt nieje postava zvládnuteľná 7 ročným čitateľom. Ale odsúdiť kvôli tomu celú sériu? Judáš je zradca, Cirkev je zradca. Baf, 1:0 pre mňa, a máte to. A teraz vážne - Snape je veľmi prepracovaná postava a až na absolútnom konci sa vyjavia jeho motívy, zámery a všetko okolo. Nieje to ideálny hrdina, je to zmrd. A čo?! To nemôže byť knižná postava šedá? Žitňanský zjavne potrebuje niečo kde sú postavy jasné už na začiatku. Odporúčam Toma a Jeryho. Vlastne radšej nie, keď si to deti pozrú zvrhnú sa na satanistických démonov a zničia planétu.
A sme na konci knižky, ostávajú 3 kapitoly ktoré už priamo nesúvisia ani s HP. Prvá nám prezentuje negatívny dopad HP na mladých. Podľa nejakej rozhodne kvalitnej ankety to vypadá, že čitatelia HP: neveria v boha, neveria v diabla, náboženstvo je pre slabých, neveria v mágiu, tvrdia že mágiu na dobré veci používať môžeme, nieje dobro a zlo - my sa rozhodneme čo je dobré a čo zlé (kúpiť farárovi auto je dobré!), kresťania upaľovali čarodejnice, cirkev spôsobila veci ako križiacke výpravy a násilné pokresťančovanie, spása cez Ježiša Krista je smiešna. Ha. Hneď mám čitateľov HP o dačo radšej. Veď sa zamyslime. Jasne, že pre Ž. to je dopad negatívny. Ale že si mladý dačo uvedomia? Podľa mňa super nie?
Predposledná kapitola je úplne mimo. Autor porovnáva HP a Pána Prsteňov s odôvodnením, že ľudia tieto dva tituly spájajú dokopy a pokladajú ich za podobné. Ž. voči tomu brojí a prezentuje Pána Prsteňov ako dokonalé dielo. Lebo dobro zvíťazí, Gandalf je anjel a Frodo prekoná pokušenie. Toto nekomentujem, Pána Prsteňov mám rád.
A posledná kapitola...tá je čerešničkou na torte. Podtrhne a zvýrazní. Ak boli Ž. názory doteraz minimálne divné, tak tu sa ventil hlúposti otvorí naplno a vypustí to najhoršie čo si viete predstaviť. Vážne, tú poslednú kapitolu - Na záver trochu bioetiky - by som dal ako povinnú četbu na náboženstve. Nech si uvedomia, čo za expertov to cirkev má. Väčšiu zbierku hlúpostí som snáď nedržal ani keď som zo schránky vyhadzoval volebné plagátiky (včetne plagátu od SNS a Kotlebu). Ale dosť už toho chodenia okolo horúcej kaše - Ž. tvrdí, že nielen mladý, ale i dospelý čitateľ (strana 71) bude po prečítaní HP naklonený myšlienke "krájať ľudské embryo kvôli záchrane iných ľudských životov" (tátiež strana). Skvelé že? Pokračuje ďalej tím, že R. jasne propaguje eutanáziu ako dobrú a dokonca manipuluje čitateľov aby zmýšľali rovnako. A ako rozlúčku s čitateľom upozorňuje, že daním knižky Harryho Pottera prakticky dávate deťom návod na vykonávanie temných kúziel (pretože to tak potvrdili bývalé bosorky - toto nieje žart, skutočne sa zjavne bavil s bývalými bosorkami ktoré ovládajú mágiu HP) a v ďalekosiahlom zámere ich odsudzujete do pekla. Ámen.

Záverom, verdiktom:

Séria Harry Potter 1-7 nieje rozprávka pre najmenších a STV to nikdy neodvysiela vo večerníčku. Je to ku koncu temné, drsné a je tam dôležitá psychológia postáv - 7 ročný sa zrejme nevcíti do myslenia byť 15 nieto ešte staršieho, aby pochopil prečo robí čo robí.
NIE JE to však pomyslená cesta do pekla ako nám to pán Žitňanský prezentuje, nespôsobí globálnu apokalypsu a zánik sveta v 2012, nepokazí mlieko a rozhodne kvôli tomu nezdražie benzín. Neviem či zo strany pána autora ide o snahu vybúchať z poctivých kresťanov tie 3€ (pretože cirkev bola vždy chudobná a katedrály staval boh osobne) alebo skutočne a úprimne verí, že týmto zmení a zachráni svet. Budiž. Drahý rodičia, nedávajte deťom pod aspoň tých 9-10 Harryho do rúk, ale nedávajte im ani Hello Kity a Biebera, to nespôsobí posadnutie Satanom ale klasickú a prostú blbosť.
Ak chcete svoje dieťa vychovať podľa vzoru pána Ž. nepúšťajte ho ani von. Ani ku televízii. Len do kostola a naspäť. Škola? Kdeže. Ešte sa budú učiť o nejakej pohanskej evolúcii. Kamaráti? Tí diabli a démoni? Zabudnite. Ora et labora, nič viac, nič menej. A bude uchránené, uchránené pred vplyvom Harryho Pottera a tohto sveta.

Ak ste sa dočítali až sem máte moje vrelé vďaka a veľmi ocením akýkoľvek komentár či zhodnotenie. Je to moja prvá recenzia-nerecenzia, môj prvý pokus o zverejnenie nejakej tvorby na internete. Snáď som zaujal, snáď som pobavil, snáď som príliš nepohoršil (ale dúfam že hej ). Rád by som v budúcnosti prezentoval nejaké ďalšie názory, recenzie či podobne, budem preto rád ak ma upozorníte na chyby (odbieham od tématu, ale počasie je dnes fakt zlé) a podobne.

Maroš Surový

 Blog
Komentuj
 fotka
veroniques  11. 4. 2012 23:52
Ked to budeš viac členiť, bude to prehladnejšie a ľudom sa to bude chcieť čítať

Ale reagujem na nadpis, tá knižka nie je nič iné ako priživenie sa na diele Rowlingovej a spôsob ako zúfalo zarobiť peniaze na niečom úspešnom.
 fotka
tikalok  12. 4. 2012 00:01
keby si veľmi chcel, tak snáď napíšeš recenziu dlhšiu ako samotná kniha

je to vážne dlhé, ale prečítal som si to napriek tomu, že nejaký veľký fanúšik HP nie som.

pri kratšej recenzii by som aj mal chuť prečítať si tú knihu a objaviť vsetky tie koniny, ktoré sú v nej popísané, ale tento dlhý text nakoniec zafungoval ako taký výcuc, z ktorého na mňa dýchla dostatočná dávka hlúposti na to, aby som zistil, že mi stačilo a že takými blbosťami ako je tá kniha, si nebudem kaziť náladu
 fotka
tikalok  12. 4. 2012 00:02
jaj, a.. realistický názov pre knihu by bol skôr Harry Potter (Očami chorého fanatika)
 fotka
purenarcissism  12. 4. 2012 00:20
no...takže ohromila ma dĺžka, rozhodne odporúčam členenie na odseky enterom, nie tabulátorom toľko k formálnej stránke



obsahová...ja som sa nesmierne bavila neopakoval si sa, bol si vtipný a myslím, že si to clekom pekne zhrnul gramatické ani štylistické chyby nie sú do očí bijúce, je to v poriadku



ale...jedno mi nedá...ako pre boha môžeš nemať rád Pána prsteňov a ako pre boha môže nejaký kňaz mať rád príbeh ako Pán prsteňov? šak si chudák nasral do huby



a idem si tú knihu preíčtať
 fotka
mielikki  12. 4. 2012 00:23
vcelku sa mi páčila ta miestami ľubozvučne slovenská štylistika



a inak... obávam sa, že v hocijakej časti Biblie by čitateľ našiel viac hororových prvkov ako v HP, to ale zrejme autor taktne zamlčal. A inak značne súhlasím s Tikalokom, až na fakt, že ja som HP mala svojho času dosť rada (len som z toho už asi vyrástla alebo čo)
 fotka
sharksyk  12. 4. 2012 00:29
Veľmi ďakujem za komentáre, nejak sa vyjadrím.



Pardon za to nečlenenie textu, ono to malo tabulátory na odsekoch ale ja lenivý som to proste skopíroval a vložil z .doc takže sa mi väčšina formátovanie zmazala. Nabudúce sa polepším.



Zjavne došlo k chybičke, naopak pána prsteňov mám veľmo rád, jedno z prvých fantasy ktorým som začínal.



Pán Prsteňov je však pochopiteľne pre cirkev vhodný, nájdeš tam kopu paralel, Tolkien bol veriaci a i keď to nieje až tak moc kresťanské ako napr. Narnia tak je to veľmi vhodná knižka pre pánov z kostolov. Rozhodne si preto nemyslím, že by to bolo sranie do huby, naopak chápem to porovnávanie. Pán prsteňov je miestami drsnejší ale to i biblia, légie škretov sa ľahko vymenia za diabolské zástupy atd atd.

Celkovo je Lotr zaujímavá trilógia a snáď o nej čosik napíšem nabudúce, už len podobnosť s kresťanstvom alebo politikou 1936-45 je zaujímavá.
 fotka
purenarcissism  12. 4. 2012 00:32
jaj ja som niečo zle prečítala, odpusť, som už unavená



Narnia je kresťanská?
 fotka
saasenkaa  12. 4. 2012 12:39
po dočítaní som nadobudla pocit, že recenzia bola väčším prínosom ako samotná kniha



dobre som sa pobavila tiež som svojho času HP čítala a aj sa mi to páčilo, len neľútostne starnem. snáď nie až natoľko, ako autor kritiky (ten fanatik samozrejme)
 fotka
yeya  12. 4. 2012 14:22
super
10 
 fotka
cjubou  12. 4. 2012 14:37
najlepší blog, čo som tu za posledných pár týždňov čítal, pobavili ma tvoje mimo-tématové vsuvky



a o knihe som už počul, ale potom ako si ju zhodnotil, využijem tie 3€ nejak lepšie (kúpim si pivo a krížovky)
11 
 fotka
dahlia18  12. 4. 2012 16:02
Áno, súhlasím s vyššie povedaným - tá dĺžka

A súhlasím aj so všetkým, čo v texte odznelo. Páni z cirkvi sú mierne... na hlavu.

@purenarcissism jop, Narniu berie väčšina kritikov a bla bla, kompetentných ľudí ako s nádychom či ideou kresťanstva... ja s tým napríklad tiež súhlasím - v knihách síce neviem, tie som (až na jednotku) nečítala, ale z tretieho filmu (Plavba či dobrodružstvo Ranného pútnika) to na mňa razilo až príliš.
12 
 fotka
quaterfoil  12. 4. 2012 19:02
klobúk dolu....oplatilo sa mi to prečítať....a na margo ďalšej knihy z ktorej, si myslím by sa pánovi žitňanskému stavali vlasy dupkom a vlastne asi aj celej cirkvi su Temné hmoty (neviem či vám to niečo hovorí...asi skôr Zlatý kompas atd.)v ktorej sa kompletne podkopáva celá cirkev a Boha tam spravili maximálne nesvojprávneho (ani neviem ako to mám pomenovať).
13 
 fotka
blackies  12. 4. 2012 19:05
Väčšinou blogy nečítam, to už vôbec nie takéto dlhé. Súhlasím s tým, že pán Ž. sa snaží zarobiť na niekoho úspešnom diele. Ale hlavne že Twilight a upíri a podobne sú isto všetko kresťania, naozaj nechápem, prečo sa handrkuje zrovna nad HP.

Perfektný blog!

Avada Kedavra na pána Ž.!
14 
 fotka
funday  12. 4. 2012 20:22
velmi dobra recenzia "permoníci z Ostravy"
15 
 fotka
antifunebracka  12. 4. 2012 21:11
ten zitnansky je proste typicky prijebany zaslepeny kktsky krestan - co to nikto nepovie na plnu hubu? paci sa mi, ako si ho dal dole. len tak dalej, super!
16 
 fotka
poke  12. 4. 2012 22:51
neprečítal som si to ale reagujem na @purenarcissism koment že to akože nemáš rád pán prstenov??? :/ ono je to vskutku zložitá kniha, pre niekoho môže byt nudná ale to len preto že sa pri nej nesústredí. Viem podla seba tiež ma nebavila lebo som ju čítal automaticky ale potom to bolo super
17 
 fotka
purenarcissism  12. 4. 2012 22:53
@poke už som vravela, že som zle prečítala...a áno, väčšina ľudí odloží veľa majstrovských diel, len preto lebo sa v nich nezabíja, nemrdá a neodhaľujú záhady na každej strane



nevravím, že ty si taký, to táto spoločnosť...ale teší ma, že si ho prečítal dokonca a páčil sa ti
18 
 fotka
overexcitedgirl  15. 4. 2012 10:59
prečítala som si to celé a tiež sa mi páčil tvoj spôsob písania..

HP mám strašne, ale strašne rada, čítala som to keď som bola decko (no neviem presne, ale trojku viem,že som čítala v tretej triede, začať som msuela asi v druhom ročníku), skončila som keď som mala 16.. tie knihy môžem čítať ešte aj teraz a STÁLE sa mi páčia



k tejto konkretnej knihe.. stale mi vrtalo v hlave prečo som si ja myslela, že v HP je velmi vela vyrokov aj z biblie, atd, tušim som o tom pisala aj blog raz.



tušim pišem trochu chaoticky, mala by som skončiť ale ked ja mam v hlave tolko myšlienok, len ich nemôžem zoradiť



takže zhrnutie na zaver:

-páčil sa mi tvoj štýl písania

-ak niečo napíšeš, tak si to rada prečítam, ak na to natrafím

-túto knihu "HP očami kresťana" budem zďaleka obchádzať

-a milujem Harryho Pottera (je to moje detstvo)
19 
 fotka
zajkousko  8. 11. 2014 09:51
no ak ti je vzorom Harry Potter, si na správnej ceste brat môj ale nie do neba
20 
 fotka
vladqog  8. 11. 2014 09:56
@zajkousko mozes mi, prosim, vysvetlit, co je na tej knihe takle hrozne? Je to len kniha, preboha
21 
 fotka
vymyslinick  8. 11. 2014 11:17
Podozrivo veľa ľudí
@4 @purenarcissism
@5 @mielikki
@8 @saasenkaa
@9 @yeya
@10 @cjubou
@12 @quaterfoil
@13 @blackies
@14 @funday
@15 @antifunebracka
@18 @overexcitedgirl
chváli autora tohto blogu ...
to len mne to pripadalo ako
keby to bolo udrbané a zle
preložené z nejakého českého
originálu a vydávané za vlastné?
Tolik čechizmů anebo
české gramatiky najednou...

všehovšudy
ja som sa nedokázal držať tématu, výsledný paskvil
Nevadí, ja ač som Pottera prečítal
Tím prvým najmä preto, že ich prakticky odsudzuje, tím druhým preto
(včetne súčasného pápeža z Nemecka)
bežne doma obetujem kozla
si len chce užiť trošku toho vraždenia.
častokrát využijú i nepríliš kladných prostriedkov
aby dosiahli svojho cieľa
radšej využije ždibec
My máme kráľovnú, zmrde!
Láska je prej vyhradená
Čo to kecám, bohudík, že
z poctivého junáka čo o nedeli do kostola zájde
Autorovi sa nepáči (dle mňa)
parchant zmrd
by som dal ako povinnú četbu
(včetne plagátu od SNS a Kotlebu)

Tak čo, @sharksyk Maroš Surový,
ako to bolo naozaj?
22 
 fotka
artusios  8. 11. 2014 11:29
@vymyslinick Ta ty vieš.
23 
 fotka
sharksyk  8. 11. 2014 11:32
@vymyslinick článok je môj, pôvodne publikovaný inde (na blogu založenom s účelom publikovať tento paskvil)
Požívam čechizmy páč su v čechách a ňák to od nich chytám, defakto viac kecám s čechmi než slovačou. Ale ďakujem za lingvistický rozbor diela

Skús googliť ten názov a tak, asi sa preklikáš na pôvodný blog, nechcu ho tu dávať páč birdz to myslím moc nepodporuje, robiť si reklamu a vono tam nič iné ani nieje.
24 
 fotka
vymyslinick  8. 11. 2014 16:59
@23 @sharksyk ... OK, beriem vysvetlenie,
to vieš, toľko sa kopčí, kradne a
vydáva za svoje, že aj vo mne
skrsla táto myšlienka.
A kľudne linkni ten pôvodný,
prečítam aj iné popri ňom,
Birdz s tým nemá, aspoň doteraz nemal,
žiaden problém.
25 
 fotka
zajkousko  8. 11. 2014 17:21
@vladqog

Harry pomocou učiteľa mágie vstúpil do iného sveta, v ktorom všetko funguje na princípoch mágie a figurujú tu zaklínania, záhadné sily a duchovia. ..

Pre kresťana katolíka je to negatívne ovplyvňovanie jeho viery a tobôž čo už u takých 10-ročných detí, ktoré sú vo vývoji...
26 
 fotka
sharksyk  8. 11. 2014 19:27
@zajkousko neviem kde si vyvodil, že potter mi je vzorom, ak teda reaguješ na mňa a nie na niekoho iného v diskusii
Jediné čo tvrdím je, že tá knižka mi prišla ako mladému docela dobrá a čtivá, určite lepší materiál pre deti než twajlajty a podobné sračky

Baviť sa s tebou ale zmysel nemá, si buď hodne dobrý troll alebo upe moc mimo
27 
 fotka
zajkousko  8. 11. 2014 21:02
@sharksyk
nevedel som, že na tvojích blogoch je zakázané povedať svoj názor...

druhý raz sem nezavadím....


pchať sa do riti nikomu nebudem, ja rozprávam len pravdu a ak sa ti to nepáči, tvoj problém...
28 
 fotka
vladqog  8. 11. 2014 22:41
@zajkousko to je strašná pičovina. Čítal som celú sériu niekoľkokrát, a nemám pocit, že by ma to nejako ovplyvnilo.....
29 
 fotka
zajkousko  8. 11. 2014 23:09
@vladqog

kto neverí v Boha, pre toho je v tomto "čudnom" svete takmer všetko ok...
30 
 fotka
vladqog  8. 11. 2014 23:21
@zajkousko zase si len tak z prsta vyvodzuješ závery? Pekne... Ešte aby si nedopadol horšie, ako "ten kto neverí v Boha"
31 
 fotka
zajkousko  8. 11. 2014 23:25
@vladqog

ja už pre svoju vieru trpím teraz a (birdz je v tomto ukážkový) to čo robia s kresťanmi dnešní "spravodliví" netreba ani komentovať
32 
 fotka
vladqog  8. 11. 2014 23:44
@zajkousko zabudol si dodať, že niektorí kresťania robia oveľa horšie veci...
33 
 fotka
antifunebracka  9. 11. 2014 00:46
@zajkousko @25 o tom istom je aj ta vasa srackova biblia
34 
 fotka
silentcry  9. 11. 2014 00:49
@32 !!!!!
35 
 fotka
zajkousko  9. 11. 2014 00:58
@silentcry
éééj, ty sa ešte v živote vaľa naplačeš
36 
 fotka
zajkousko  9. 11. 2014 01:00
@antifunebracka

moja , hadam aj tvoja...teba kto stvoril, že sa vysmievaš Písmu svätému, pokora a ľútosť chyba v tvojom živote...
37 
 fotka
antifunebracka  9. 11. 2014 01:02
@zajkousko mna stvorilo spagetove monstrum rovnako jak aj tvojho boha pritepleneho 8)
38 
 fotka
kosmiklove  9. 11. 2014 01:15
@zajkousko a teba kto stvoril? boh? takto?



39 
 fotka
giordano  9. 11. 2014 01:19
@38
zajkousko je vlk alebo pošahaný veriaci
40 
 fotka
vymyslinick  9. 11. 2014 11:02
@23 @sharksyk ...
ty si mi za trasorítku, Maroš,
však normálne,
» sharksyk.blog.cz/...
... tu ti za to nikto zle robiť
nebude. Čo ja viem, tak tieto
smiešnosti, že cenzúra linkov
na "znepriatelené" stránky, robí
iba » www.sme.sk/... a možno
aj iní "poseroutkové" , čo sa boja
názoru iných, hlavne keď ten je
bližšie k pravde.
41 
 fotka
sharksyk  9. 11. 2014 11:32
@vymyslinick ide o princpí Nerád robím reklamu na čokoľvek kdekoľvek, plus ako som spomínal, nič okrem tejto recenzie tam nieje. Keď som to zakladal mal som v pláne písať recenzie na knižky častejšie, no nejak nič dobré ma pak nenapadlo, nenatrafil som na žiadny podobne kvalitný titul a recenzie na tie bežné sa mi po spätnom pohľade nezdali moc dobré.

Možno keď je to teraz taký hyp tak Game of Thrones (teda soiaf) by stálo za to...alebo prvé dve knižky twajlajtu čo som prečítal.
Napíš svoj komentár