Hovoril mi to tarot a aj anjelské karty. Cítila som, ako na mňa lezie choroba, cítila som blížiace sa krámy a pozerala som si predpoveď počasia. Podarilo sa mi oškrieť moje najdrahšie lodičky. Bolo mi celý dnešný deň na grc.

Mama ma prehovárala, nech si ľahnem na hodinu a ja som poslúchla. Vlastne som sa triasla a zobudila som sa spotená. Myslela som si, že vlak ráno nestihnem. Prejsť lodičkami tú cestu bolo peklo. 210 ráno z neznámych polhodinu nechodila a ja som tušila, že budem meškať na štátnicu z NJ. Volala som spolužiačke, aby o tom vedela. Prišla som do kabinetu učiteľa. Začala som vykladať k občerstveniu makovú štrudlu s čerešňami a tvarohovú štrudlu s čerešňami. Učiteľ sa spýtal, čo dobrého to mám a nakoniec si za chvíľku vzal.

Sedeli sme tam s Magdou. Zhodnotili sme danú situáciu. Nie, nechcelo sa mi ísť ani za svet dovnútra. Z prvých štyroch traja vyleteli. Vyšla jedna učiteľka povedala, s tým že zistili, že nás nič nenaučili. Slovami jedného spolužiaka a čo nás aj mohli? Za celé tie tri roky samá teória, minimum ústneho alebo písomného prejavu. Vyšiel von učiteľ, ktorý býval na hodinách vždy v dobrej nálade. Utrúsil poznámku, že sme dobre pripravení a že sme prečítali celú povinnú literatúru. Na čo pohotovo zareagoval spolužiak, ktorý sa ho spýtal, či tým dobre pripravení myslel komisiu. On prvý správne tú jeho iróniu pochopil.

Po Magde som vošla do prípravnej miestnosti aj ja. Potiahla som si dva papieriky so 4 otázkami. Literatúra - 1. Auflklärung - môže byť, to som mala vo vlaku. Ďalej 2. Heine - bože ja si nepamätám, čo vôbec napísal a ani nič o jeho živote, neviem ani do ktorého obdobia ho priradiť. A keďže litiku skúša vedúca katedry so svojim manželom, tak toto by mi neprešlo.
Mrkla som sa na otázky z gramatickej časti - 1) fonetika - spoluhlásky - tam boli tie tri delenia a mňa teraz napadajú asi tri príklady a 2) systémy linguistiky, sprachtypologie - aj toto mi niečo hovorí.

Tak a práve to bol ten moment, keď som sa rozhodovala. Skúsiť to alebo si to prísť v auguste opraviť? No ja som už zopár dní vedela, ako to bude. Po pár minútach som vstala a povedala jej, že radšej prídem znova v auguste. Prehovárala ma,ale nakoniec nám poradila, nech sa z každej témy naučíme aspoň 10 riadkov a to by malo stačiť na E. Niečo by som tam povedala. Lenže ja chcem prísť v auguste a chcem to vedieť v lepšie.

Bol to najvyčerpávajúcejší akademický rok zo všetkých. Psychicky som už vyhorená. Ku koncu som vládala čo raz menej. Tieto štátnice z NJ zmenili tiež, čiže v januári, keby som spravila napr. literatúru, tak stačí ak v júni spravím gramatiku. Lenže teraz nedávno sa rozhodli, že už to tak nebude, aby sme to nemali moc jednoduché.

Posledné sily, čo mi zostali investujem radšej do psychológie a do obhajoby. O týždeň na to budem mať zase prijímačky. Mama to vzala dobre a tato prekvapivo tiež celkom v pohode. Ja svojho fotra, ale poznám. Jeho to chytí do augusta ešte zopárkrát a vytkne mi to.

Ten dnešok som potrebovala. Lebo práve teraz som sa nasrala. Po prijímačkách budem mať dva mesiace - na učenie a brigádu. Ja tam prídem a spravím to. Schudnem tých posratých 5 kg minimálne a kúpim si pekné dlhé šaty na promóciu. A potom si s tým diplomom môžem aj riť vytierať.
A ešte raz mi niekto povie, že NJ na našej fakulte alebo moja škola je ľahká, tak mu veľmi rýchlo zavriem hubu. Koniec hlásenia.

Ponaučenie z dneška:
1) Upeč znova štrudlu a hlavne makovú, tú má rád profesor lexikológie
2) Ku každej téme musíš vedieť aspoň 10 riadkov.
3) Nehádať sa s komisiou.


 Blog
Komentuj
 fotka
mm47  12. 6. 2012 00:38
Ake podrobne , drzim palce

V auguste nerob take triky potmehutske ze to radsej skusis inokedy alebo co , hlavne sa nepodcenuj uz predtym.
 fotka
lochnessko  12. 6. 2012 00:42
súhlasím toť s kolegom...ale nič sa nedeje, v auguste prídeš a dáš to s prehľadom
 fotka
quatrefoil  12. 6. 2012 00:44
Simuš, mrzí ma, že ti to dnes nevyšlo.. ale v auguste im to tam ukážeš! a tie šaty pôjdeme kúpiť spoločne

(tú štrúdľu by som si dala aj ja
 fotka
side3  12. 6. 2012 00:47
@lochnessko a @quatrefoil viem o dvoch ľuďoch, čo sa tých 77 okruhov z NJ naučili za týždeň ale ja na to potrebujem viac času a pokoj a ďakujem
 fotka
lochnessko  12. 6. 2012 00:49
cez leto bude dosť času a bude aj pokoj...a bude to v pohode jahode potom a pôjdeme to všetci niekam osláviť...a dáme si aj z tej štrúdle
 fotka
side3  12. 6. 2012 00:51
@lochnessko potom si môžme kúpiť 80%ný čierny absint a zobudíme sa na druhý deň v inom okrese poprosím maminu, nech nám ju spraví
 fotka
lochnessko  12. 6. 2012 00:56
pokojne keď aj v inom kraji alebo v inej republike, to by bol hardcore ... oukej, aj som vyhladol
 fotka
side3  12. 6. 2012 00:58
@lochnessko niekde v Dominikánskej republike

máme doma palacinky a šošovičnú polievku
 fotka
lochnessko  12. 6. 2012 01:01
tak to by bol iný žúr dal by som si jednu palacinku, tak na večeru a hneď spať šošovičná je aké divné, u nás je to šošovicová (to len tak mimo mísu
Napíš svoj komentár