Pokiaľ ste už niekedy vycestovali a trávili ste čas v inom prostredí, určite ste pocítili zmenu v ľuďoch, v okolí a predovšetkým vo svojich citoch a pocitoch. A pokiaľ to je cudzina, je to o to silnejšie. Ja som sa rozhodol vycestovať za tým, čo všetci opisovali ako raj, teda v porovnaní so Slovenskom. Dlho som rozmýšľal, či mám tento husársky kúsok v mojom živote vyskúšať, rozhodol som sa že to bude nakoniec prínosom a zrejme nemôžem nič stratiť. Dlho som rozmýšľal hlavne z dôvodu, že som chcel pomôcť Slovensku, neodchádzať a niečo dokázať vo svojej vlasti. Nadobudnúť jednoducho rešpekt sám voči sebe.

To boli iba dojmy a "sny", ktorým som veril a cítil som, že to je správne. No v posledných dvoch rokoch môjho života ma veľa vecí presvedčilo o ich naivnosti a doslovnej trápnosti. Slovensko sa rúti do tak veľkej priepasti (ľudovo povedané riti/piči), že je skutočne tou správnou cestou vyskúšať niečo, čo mi dokáže dať istotu.

Hneď po prílete, pri porovnaní prírody pár krokov od letiska, bolo poznať lásku k prírode. Odpad odhodený na zemi? Alebo málo košov? Alebo nebodaj nepokosená tráva? Možno tak maxilmálne meanwhile in Slovakia.

Z prvých otázok na ľudí, ktorý tu žijú nejaký ten čas, som dokázal zistiť pár informácií, ktoré ma absolútne zabili do zeme. Na Slovensku je cieľom rádového občana zarobiť si na funkčné a aspoň trochu spoľahlivé auto, poprípade žiť v prijateľnom podnájme. Samozrejme, pokiaľ Slovák zarába 400 € mesačne, je to záležitosť na niekoľko párov rokov.

S takýmto problémom sa tu ľudia nestretnú len tak ľahko. Rozvinutá spoločnosť je cítiť na každom kroku a človek s minimálnou mzdou nemá problém uživiť seba, uživiť svoju rodinu a dopriať si dovolenku, či peniaze na koníčky. Auto je samozrejmosťou, o tom niet pochýb. Zato u nás to je iste dosť smutné, keď umierame už v mladosti našich životov vďaka snom, ktoré sú inde bežnou vecou.
Z prvých pocitov som dosť smutný a sklamaný, keď si uvedomujem, kde vlastne žijeme.

Prvý zápis z mojich počiatočných pocitov, snáď to nebude posledný. Do skorého videnia!

 Blog
Komentuj
 fotka
majusssska  27. 6. 2012 13:15
som zvedava na zapisky ked zistis, co za falosne svine tam ziju ale tak zelam ti len to dobre no
 fotka
majo  27. 6. 2012 13:25
auto je samozrejmost, ale ked ti prijde car insurance a road tax tak sa pojdes obesit zit tam inak ako v podnajme tiez nieje samozrejmost (pre pristahovalca, ak nic nepodedil), bezna cena mensieho domceku nejde pod 300K, ale ano, zivotna uroven je tam vyssia, daleko vyssia. + @1
 fotka
purenarcissism  27. 6. 2012 14:08
írsko je aj môj sen budem ťa čítať nech vidím nejaký pohľad naň
 fotka
kokosovyorech  28. 6. 2012 11:30
fúha Írsko ... tam je dosť zima ale stále lepšia jak naše úžasné slovensko...



dufam že budeš písať dalej
Napíš svoj komentár