Dnes som čítala strašne dlho fóra. Dostala som sa až do roku 2009 . Objavila som tam jedno veľmi zaujímavé. Týkalo sa písania kníh. Boli tam rôzne rady, nápady, postrehy. Písali tam rôzny ľudia. Väčšina z nich sa pýtala či sa vôbec oplatí knihu písať a keď už aj tak ako začať ? Ako byť originálny ?
Je to ťažká otázka a odpoveď neexistuje. Myšlienky a originálne nápady sa nedajú len tak vliať do hlavy, nedajú sa naučiť. Je to niečo, čo musí prísť samo.

Niekto nájde inšpiráciu pri poháriku. Niekto možno v prírode. Niektorí ju nehľadajú, čakajú, že príde sama od seba. Ja stále pýtam o dobrý nápad Boha. A nech sa vám to už zdá akokoľvek divné. Je to tak ! Ja sa za to nehanbím. A som za to vďačná !

Raz večer, keď som modlila popýtala som Ho aby mi vnukol nejaký nápad, dobrú myšlienku, niečo originálne. Potom som si ľahla do postele a rozmýšľala som. Verte či nie do piatich minút som mala vymyslený skvelý príbeh naozaj. (veď si vlastne môžete začiatok prečítať, kedže ho tu mám uverejnený v blogu aj keď tomu veľmi nebudete rozumieť, pretože zápletka pride trošičku neskôr)

No a už som mala myšlienku, skvelú myšlienku, ale teraz, budem to vedieť napísať ? To bola otázka, ktorá mi vŕtala hlavou strašne dlho. Každý vie písať, tak ako každý vie spievať. No každý spevácky výkon a každá kniha má inú kvalitu.

Ja som o svojej kvalite pochybovala. Prečo ? Pretože od piateho do ôsmeho ročníka som nikdy, podotýkam nikdy nemala zo slohu lepšiu známku ako dvojku. Moja "perfektná" slovenčinárka mi to dala vždy pocítiť, čítala moje slohy pred celou triedou a neustále komentovala, čo je zlé. A tak mi do hlavy zakorenila pocit alebo myšlienku, že ja slovenčinu neviem a nikdy ju ani vedieť nebudem a ja som v tomto presvedčení žila.

No prišla deviatka a zmenila sa nám učiteľka, prišiel prvý sloh a ja mám 1/1. Nemohla som tomu uveriť. Skrátka bola som v šoku. Zobrala moju prácu a pochválila ma pred všetkými.

Neviem či táto slovenčinárka je mäkká, alebo tamtá na mne 4 roky sedela. Ale určite skôr tá druha možnosť !

A teraz sa vrátim ešte k tomu fóru. Jeden chlapec písal, že sa konečne odhodlal písať knihu no nevie či to vôbec bude vedieť, keďže zo slohu mal stále trojky, štvorky. Ďalej tam uverejnil úryvok z tej jeho knihy. Ja som skoro spadla zo stoličky. Boli tam také metafory, že hocikto z vás by ho pochválil.
Možno neboli dokonalé ale určite boli veľmi dobré. A teraz mi povedzte ako je možné, že v škole sú podľa učitelov naše slohy zlé a potom keď prídeme tu a napíšeme niečo nejakú poviedku alebo urývok z knihy tak nám ostatní hovoria, že máme talent že je to dobré. Tak teraz ako na tom vlastne sme ?

Keď som si znovu čítala svoj blog, videla som tam veľa nedostatkov, ktoré musím prerobiť, ale ľuďom sa to páčilo už aj teraz keď to malo ešte veľa nedostatkov, tak dúfam že keď to prerobím tak to bude ešte lepšie.
Stále mám pocit, že nie som dobrý slovenčinár no po takejto pochvale akú ste mi uštedrili je to omnoho lepšie. Ďakujem !

 Blog
Komentuj
 fotka
musee  6. 3. 2011 14:54
vieš sloh v škole ti nasilo tlačí fantáziu a prikazuje ti čo máš písať.Preto niekto kto vie pekne písať má 2/3
 fotka
simkoo  6. 3. 2011 15:35
no nieco na tom budee.. ale az taky velky rozdiel by to byt nemal aspon podla mna...
 fotka
romanussa  16. 3. 2011 13:23
nech ti je utechou, ze takmer vsetci velki umelci boli spociatku zaznavani. a slohy su strasne subjektivne, to, ze sa nepacia jednej ucitelke neznamena, ze sa nebudu pacit inym.
Napíš svoj komentár