Vampirizmus
Vampirizmus je rituál pitia krvi osoby alebo zvieraťa. Vo folklóre a populárnej kultúre sa verí, že človek získa vypitím ľudskej krvi nadprirodzené schopnosti. Vampirizmus sa považuje za nezvyčajnú formu kanibalizmu. Býval tiež využívaný ako taktika v boji, určená na zastrašenie protivníka.

Vedecké vysvetlenie
Moderní lekári sa domnievajú, že príbehy o upíroch mohli byť inšpirované vzácnou chorobou porfýriou. Je to porucha krvi, ktorá spomaľuje produkciu krvných teliesok. Bola rozšírená hlavne v Transylvánií pred približne tisíc rokmi. Chorému spôsobuje poškodenie kostí a kože, ktoré sa ešte zhorší po vystavení na slnešné svetlo, čo spôsobí bledosť pokožky. Zuby takéhoto človeka sa javia väčšie, keďže porfýria ničí ďasná. Ľudia cítia nedostatok krvi a snažia sa ju liečiť, podľa tradície, pitím zvieracej krvi.

Niektorí moderní psychológovia považujú klinický vampirizmus za psychickú poruchu. Je tiež nazývaný Renfieldov syndróm, podľa Renfielda zo Stokerovho románu Drakula. Obeť je posadnutá pitím krvi, ľudskej či zvieracej.

Telá upírov
Keď bola otvorená truhla predpokladaného upíra, ľudia si občas všimli, že mŕtvola nevyzerá tak, ako by mala. To bolo často považované za dôkaz vampirizmu. Avšak telá sa rozkladajú v závislosti od teploty, zloženia pôdy a ďalších vecí. Lovci upírov si to zväčša nesprávne vysvetlili a mysleli si, že telo sa nerozkladá, či paradoxne považovali rozklad za znak pokračujúceho života

Telá puchnú vďaka plynom z rozkladu, ktoré sa zhromažďujú v torze. Krv sa snaží dostať z tela a kvôli tomu človek vyzerá zdravý a najedený, o to viac, pokiaľ bol počas života bledý alebo chudý. Krv občas vyteká z nosa a z úst, čo vyvoláva dojem, že človek pil krv. Pri unikaní plynov vznikajú zvuky, ktoré si ľudia vysvetľovali ako hlasy vychádzajúce z truhly.

Po smrti sa tiež stráca a sťahuje koža a ďasná, pričom sa odhaľujú vlasy, zuby a nechty. Vzniká ilúzia, že vlasy, nechty a zuby dorastajú. Telo tiež mení tvar a polohu, kvôli čomu si ľudia mysleli, že po smrti došlo k aktivite

Ďalšou teóriou je, že legendy o upíroch boli inšpirované ľuďmi, ktorých doslova pochovali zaživa, za čo mohla primitívna znalosť medicíny. Boli zaznamenané zvuky vychádzajúce z truhly. Bolo dokázané, že pri niekoľkých pokusoch o útek si takýto ľudia udreli nos alebo ústa, vďaka čomu si lovci upírov mysleli, že mŕtvy cical krv.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
wolwos  23. 6. 2008 20:14
Ehm... Blog to zaujimavy ...
Napíš svoj komentár