Existujú pravdy, ktorých platnosť nepodlieha času, je nadčasová. Mnohí ľudia by chceli dospieť ku skuťočnému poznaniu pravdy. Najväčšie ľudské snaženie je zamerané na problém života. Nespokojnosť ľudstva so sebou samým, nesúhlas s myšlienkami zlých ľudí a odpor voči ich skutkom ho viedli po cestách vynálezov, pokroku a neprestajného zdokonaľovania.

V každom z nás drieme túžba po poznaní a sebazdokonaľovaní, aj keď si ju nepriznávame. Keď uvažujeme o sebe, o živote, všetko pozorujeme rozumom, preto aj všetko vidíme prostredníctvom rozumu. Ale len osvietený rozum si uvedomuje skutočnosť sveta a zmysel toho, prečo existujeme. Ak rozum nie je osvietený, nemôže správne vidieť. Vzdelaním a túžbou po poznaní a osvietení skutočnosti "vystupuje" z duše a dosahuje mozog, ktorý je jeho nástrojom.
Ľudia sú leniví samostatne myslieť, myslia na to, čo sa píše v novinách, hovorí v rozhlase, alebo čo hlása ich neomylná strana či duchaplní rečníci. Človek však má schopnosť samostatne myslieť a schopnosť slobodne chcieť. Je preto potrebné, aby každý jednotlivec, ako aj celá spoločnosť tieto schopnosti rešpektovala a rozvíjala k najvyššej dokonalosti. Tieto dve schopnosti, myslenie a chcienie, sú podstatnou zložkou ľudskej prirodzenosti, duchovnou skutočnosťou, ktorú nie je možné vysvetliť jednoduchými zmenami hmoty v energii ľudského tela. Preto musíme predpokladať existenciu nového princípu, ktorý je zdrojom a nositeľom týchto schopností a ktorý nazívame duchom alebo dušou.
Iba vtedy dosiahneme veľké úspechy, ked' nebudeme myslieť stále len na seba, ale keď si vytvoríme v sebe záujem o veľké myšlienky a ciele. Musíme chcieť a kráčať v duchu čoraz viššie, k vyššej dokonalosti. Podstata ľudských úspechov spočíva v poznávaní pravdy, v práci, a nie v zúfalstve. Ak chceme byť vo svojich myšlienkach a cieloch veľkí, musíme najskôr spoznať seba samých, a to je najväčšie umenie.
Najťažším bojom človeka je boj so sebou samým. Nijaký úspech nedosiahneme bez tvrdej námahy. Človek, ktorý nepremýšľa, nemôže ani tvoriť. Ľudská osobnosť je ohrozená nielen vnútornými nepriateľskými silami, ale aj vnútorným nebezpečenstvom slabosti a dekadenciou.
Dnešné ľudstvo nespoznáva samo seba, a tým rozostavalo veľké a husté siete nenávistí a ľahostajnosti.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
marienn  23. 6. 2008 20:27
vynikajuci blog, podla mna



a plne s tebou suhlasim,tiez si to myslim

(a to ne ze teras si to myslim lebo si to napisala ale myslim si to uz dlho)
Napíš svoj komentár