Včera večer išla v TV relácia o EPILEPSII. Chvíľku som sa zapozerala a pochopila som, že ľudia, ktorý majú toto ochorenie to fakt nemajú v živote ľahké.
Prvá vec čo ma zarazila - ľudia na Slovensku vraj minimálne poznajú toto ochorenie.
Nechápem ako je to možné. Veď ja mám , , iba, , 17 a viem o čo ide. To už jaký týpek to nepozná? !

Ak patríš k skupine ľudí ktorá nevie očom točím, tak vysvetlím:


Epileptické záchvaty sú také poruchy mozgu, ktoré sú vyvolané zvýšeným počtom krátkych elektrických výbojov nervových buniek. Poznáme viac ako tridsať druhov epileptických záchvatov a ešte viac druhov epilepsií, pretože sa môžu vyskytnúť aj kombinácie viacero odlišných druhov záchvatov. Človek postihnutý epilepsiou má obvykle iba jeden druh epilepsie s jedným až tromi druhmi záchvatov. Intervaly medzi jednotlivými druhmi záchvatov môžu byť od niekoľko sekúnd až po niekoľko rokov alebo dokonca aj desatročí.

Všeobecne platná definícia aplikovateľná na všetky typy epileptických záchvatov môže byť nasledovná: Epileptické záchvaty sú relatívne krátke, náhle zmeny vedomia, myslenia, správania, pamäte, zmyslov, a vnímania, alebo napätie svalstva kvôli dočasnej funkčnej poruche nervových buniek v mozgu vo forme zvýšenej a vzájomnej tvorby elektrických výbojov. Definícia je určite správna, ale veľmi dlhá na zapamätanie a každodenné používanie. Preto môžeme definíciu epileptických záchvatov zjednodušiť ako prejav dočasnej funkčnej poruchy nervových buniek, ktorej účinok závisí na funkcii, ktorú postihnuté nervové bunky normálne majú.

*********************************************************************
Jedného dňa som išla domov zo školy. Nastúpila som do električky a keď sa dvere zavreli a začali sme sa pohýňať tak jeden pán zrazu spadol na zem. Začal sa triasť, penil, .. poviem vám, nebol to pekný pohľad. Pán čo stál vedľa neho ho automaticky začal zachraňovať. Vtedy mi napadlo pár otázok. Čo ak by sa to raz stalo mne? Našiel by sa človek čo by mi pomohol? alebo Vedela by som ja pomôcť človeku s epileptickým záchvatom?

Myslím že nad týmito otázkami by sme sa mali všetci zamyslieť. Nemali by sme prekračovať ľudí ktorý ležia na chodníku s myšlienkou že je to opilec alebo feťák.

Preto vás všetkých ktorý tento blog prečítate vyzývam: Nebuďte ľahostajný a pomáhajte ľuďom v núdzi. Aj keď sa ukáže že je to len týpek čo vyspáva na chodníku opicu... kašlite na predsudky... veď aj keď sa vám niečo také stane, budete radi že vám ľudia pomohly..

 Úvaha
Komentuj
 fotka
emolove  13. 6. 2009 21:42
Veľmi pekný článok...naozaj si z toho ľudia berte príklad a pomáhajte
 fotka
sqarenpa  14. 6. 2009 10:21
thanx
Napíš svoj komentár