Na dedinách kde ľudia ešte chovajú sliepky je možné vidieť zaujímavý jav, teda aspoň mňa zaujal a vždy pobavil. Keď hodíte sliepkam červíka alebo slimáka, prípadne inú potravu, o ktorú majú veľký záujem, tak sliepka hodenú pochúťku chytí zobákom a ďalšie sliepky sa jej ju snažia uchmatnúť, nastáva naozajstná nemilosrdná naháňačka. Keď sa niektorej podarí od svojej spoločníčky ukoristiť daného červíka, tak ostatné sliepky už utekajú za ňou. A tak to ide do vtedy, až kým ho niektorá stihne rýchlo zjesť. Toto isté som si všimol aj u zajacov. Opäť komická situácia. Králiky boli vo väčšej klietke, kde mali dostatok pohybu. Hodil som im nejaký list. Králik, ktorý ho dostal musel utekať pred ostatnými lebo mu ho chceli zobrať. Ak sa niektorému podarilo list získať tak potom on bol prenasledovaným. Niekedy nastali situácie, kedy králik niečo jedol a mal to v papuli a iný králik sa do tejto pochutiny tak isto pustil. Ani jednému ani druhému to nevadilo.

Jedného dňa som si všimol, že presne to isté sa deje aj u ľudí!

Tou pochúťkou sú peniaze!

Akonáhle drží človek peniaze, okamžite je naháňaní ostatnými dovtedy pokiaľ ich nezíska niekto iný, ktorý sa razom ocitá v úlohe utekajúceho. Ide presne o tú istú záležitosť ako u sliepok či králikov, len inak prevedenú, inteligentnejšie zaobalenú a scivilizovanejšiu.

Akákoľvek ľudská činnosť je už touto naháňačkou napáchnutá. Nie je vôbec potrebné poukazovať na nejaké príklady, lebo ono sa to deje všade! Nech ste prakticky kdekoľvek, sofistikovaným spôsobom sa už niekto snaží od vás dostať vaše peniaze. Boj o peniaze je športom, činnosťou dnešných dní, hlavnou náplňou každodennej lopoty za pozemským „chlebom“. Nie sú ušetrené dokonca ani deti! Ani len bezbranné deti nenecháme na pokoji!

Takmer všetci sa tak správame! Sme prenasledovateľmi „červíka v zobáku sliepky“ a zároveň utekajúcimi, chrániaci si svojho „červíka“. Svoje peniaze. Náš mozog ospravedlňuje naše správanie vetami tipu: „potrebujem zarobiť, aby som splatil hypotéku“, „musím predsa z niečoho žiť“, „musím chodiť do práce“, „musím plniť pracovné úlohy“ a pod.

Peniaze nie sú zlé ale náš prístup k nim je chybný vtedy, keď ich postavíme nadovšetko, keď pracujeme kvôli peniazom a nie preto, že chceme byť užitoční. Veď chcieť byť užitoční nevylučuje brať protihodnotu, teda peniaze.

Keď niekto postaví peniaze nadovšetko, tak aj keď poctivo pracuje, pri najbližšej príležitosti túto poctivosť obísť, on ju aj obíde a stane sa z neho nečestní jedinec. To je zákonitosť.

Preto je potrebné konečne pochopiť, že máme pracovať, aby sme svojou činnosťou boli užitoční a za ňu brať protihodnotu, aby sme mohli aj naďalej pracovať.

» www.jupitera.sk/2015/11/spravam...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
yoshtixiang  9. 12. 2015 10:53
članok dobry, ale v dnešnej dobe s takýmto názorom nenamútiš vela vody, čo sa týka reakcii
na komunizme sa mi páčila ta ich myšlienka zaviesť nieco, kde by neboli peniaze, každý pracujúci by mal rovnaký nárok na jedlo, na služby
tu by sa to dostalo k problému ľudského nedostatku, keby nieco bolo v neobmedzenej možnosti získania ľudia by boli nenásytni co by viedlo ku kolapsu systému. Malo produktov na trhu, veľké potreby a očakávania
 fotka
savvym  11. 12. 2015 01:31
prave dnes ked som siel domov po obchodnej ulici domov, prechadzal som hladny okolo bufetu odkial rozvoniavali sisky, z druhej strany piskali zabavne hracky, dalej sa predvadzali baby za hrania skladby all i want for chrissmas, a este dalej na tej samej ulici spevokol s vyberacmi tipsov, bezne sa tu nachadzaju aj bezdaci, fetaci, solovi gitaristi, dualisti, solovi spevaci, skupiny, predvadzaci, kazatelia, chlapi oveseni reklamou, stojace zive sochy, a mnozstvo ludi fotiacich si spire. Tolko prilezitosti ako vyhodit peniaze na veci, ktore mi netreba a doma ich mam. A za druhe pracovat pre dobry pocit sa neda. Pomaham kolegom, plnim vsetko na slovo ako mi kazu, nepicujem, ale aj je so mnou sefka nespokojna a hrozi mi vyhadzocom, potom su tu chamrat irska, co mi hovoria, ze som divny, ze sa nejdem cez vikend ozrat, ked mam volno, nariekaju, ze je busy so zalozenymi rukami, odvravaju sefke... Preco som ja na tej zlej strane. Poctivost sa nevyplaca. Dobry pocit patri k hobby, moje hobby je zarabat peniaze, nie robit dobre robotu, lebo ocenia najma tych, co robia najmenej poctivu robotu.
Napíš svoj komentár