Nemala som v umysle pisat blogy, kde sa budem pohorsovat nad Facebookom, tymto statom ci dnesnou mladezou. Vlastne som nemala v umysle pisat nieco ine, okrem toho, co tu pridavam kazdy tyzden.

Preco teda vlastne pisem? V prvom rade si vylievam hnev. Lebo ma, ludia, jebete. Ta vasa vecne prezentovana neschopnost, lutovanie sa, zavist a vsetko, o co tu zakopujem.

Kazdy den svojho zivota sa stretavam s vetami typu: "Tebe je fajn, narodila si sa bohatemu oteckovi a tvojou jedinou starostou si vyrastajuce tmave korienky. No JA musim setrit, pracovat a sam si zarabat, moj otec doma pije a vsetkych nas bije, no mi s tym nemozme robit nic lebo nemame na vyber. Nechcem pracovat v Jednote za pokladnou, mam ine sny a ciele no toto je moj osud a tak sa budem lutovat cely zivot a vy ma lutujte tiez. Ved najlepsie je sklonit hlavu a povedat si, ze ja to pretrpim."
Crap.
Jebla by som vam klinec do hlavy, len aby ste sa zobudili. Nemala som o nic lahsi zivot a ten kto si mysli, ze peniaze su vsetko, nech si da facku.
Vzdy som bola ta peroxidova blondina, ktorej zmysel zivota su kazdodenne nakupy a jej zivotny idol Paris Hilton. Nikto mi nikdy neveril a ani by si nepomyslel, ze nieco dokazem (bez toho, aby som bola zlatokopkou).

Pred rokom. Koncila som strednu. Vyznamenana, s cistymi jednotkami a A-ckami na mature. Jediny komentar, s ktorym som sa stretla, bol: Aj ja by som mala take znamky kebyze ma moj otec tolko prachov (a ze som sa niekedy cele dni nepohla od knih si nikto nevsimol).

"Mama, rozhodla som sa, kam na vysku."
"No som zvedava, s cim prides."
"Chcem ist studovat fyziku. Bavi ma a v Zeneve som si nasla dobru univerzitu."
Zabehlo jej. Doslova. A potom sa nevedela prestat smiat dobrych pat minut.
"Rina, chod si robit picu z niekoho ineho."

"Otec, chcem ist studovat na UDG fyziku."
"Co potrebujes Rina? Nezvyknes ma vydierat takymto sposobom."

"Rina, vies uz kam na vysku?"
"Fyzika v Zeneve. A vy co baby?"
Neodpovedali. Nevedeli sa prestat smiat.

"Peto, idem do Zenevy na vysku."
"Pici, dnes uz aj gold digger musi studovat?"

Co tym chcem povedat? Ze mi neverila jedina osoba na svete. A bolo mi to jedno.
Teraz som tam. Na Universite de Geneve vo Svajciarsku. Physique des particules. O par dni idem do labakov CERn-u. Lebo robim to, zo chcem, hoci mi nikto neveril.

Nikdy vo svojom zivote som si nepovedala, ze nieco nedokazem. Ze musim urobit nieco hoci to nechcem, lebo je to jedina moznost. A ak si zaumienim, ze sa vydam za Brada Pitta a prestahujem sa na Neptun, tak to urobim. Verim v to, co chcem a preto mam zivot, aky mam.
Vsetko, co dokazete vy, je zavidiet a ziarlit s vedomim, ze vy nic nikdy take nedosiahnete. Lutujete sa a podcenujete, ospravedlnujete vlastnu neschopnost.

Chodte konecne za tym, co chcete. Prestante vysedavat na gauci so zalozenymi rukami a nadavat na zivot, aky je nespravodlivy. Lebo tie picoviny sa nedaju pocuvat.

Proste zdvihnite svoj zadok a zacnite si plnit sny.

 Blog
Komentuj
 fotka
titusik  1. 5. 2011 20:47
ty ideš do CERN-u???? Fyzika ma nikdy nezaujímala až tak, ale myslím si, že blog odtiaľ by mohol byť zaujímavý
 fotka
swissprincess  1. 5. 2011 20:55
@titusik robia staze pre studentov tak rozmyslam ze pojdem
 fotka
5donana5  1. 5. 2011 20:59
máš môj obdiv
 fotka
lilmia  1. 5. 2011 22:54
Takýto pohľad sa mi páči
 fotka
adsy  1. 5. 2011 23:07
peniaze nie sú ničím, pretože nedokážu priniesť to skutočné šťastie v živote. Inak gratulujem, skvelý blog a gratulujem aj k úspechom Prajem všetko dobré a veľa šťastia, aby si dokončila to všetko čo si začala
 fotka
marttina  2. 5. 2011 00:42
peniaze su podstatna vec v zivote, ale nie najdolezitejsia, cize suhlasim s blogom a vela ludi jednoducho nevie sa pozriet na seba, stale hladia na inych a potom to takto vyzera...
 fotka
takzvany  2. 5. 2011 10:31
fíha, motivačný blog od 18 ročnej zahojenej ... máme na Slovensku také príslovie: sýty hladnému neverí
 fotka
sajuri007  2. 5. 2011 10:54
dievča, ty sa nestratíš
 fotka
marttina  2. 5. 2011 11:08
@drejka ale ved no! islo predsa o myslienku ze chod si za svojimi snami! nekaz to tu
10 
 fotka
marttina  2. 5. 2011 11:15
@drejka ale nieee! spat k blogu vsak, mas pravdu co si napisala, avsak! ono je najlahsie fnukat nad tym, ako nic nevieme dosiahnut, v akych sme srackach a my za to nemozeme, ini vsak ano. nevravim, ze v kazdom pripade sa z toho da vyhrabat, ale tak ludia sa radi utapaju v sebalutosti a nevedia upriamit svoju pozornost inym smerom.



ale to s tym rodinkarstvom si ozaj vystihla.



ps: nebud ticho prosim ta, ved co potom?!
11 
 fotka
sexisasa  2. 5. 2011 11:18
Keby ja pridem za mamou (otca nemam) ze chcem ist na prestiznu univerzitu povedzme do zenevy, tak by sa asi rozplakala, kedze z jej invalidneho dochodku by vysiel akurat tak len jednosmerny listok. peniaze na bytovanie, stravu a naklady spojene so studium by som si musela doslova vyslapat na ulici... aj ja si mozem ist teda za svojim snom?
12 
 fotka
darkkizz  2. 5. 2011 12:19
noo. @drejka má pravdu
13 
 fotka
marttina  2. 5. 2011 12:26
@drejka ja som ti tak rada! chapem co hovoris, je mi to jasne ze nie vzdy to tak funguje (tie priklady ozaj nie su potrebne, viem aj sama



a ano presne viem co chces povedat, ze ludia z takych pomerov nemaju sajnu, mam aj takych kamosov, viem o com, ale tak co s tym spravis? pud padnu na hubu a uvedomia si to, ale zbytocnost presviedcat o niecom co nezazili a nevedia. aspon ja to povazujem za zbytocnost. bud v tom svete aspon trochu pobudnu, alebo je to bezpredmetne.



urcite ze nezavidis! sa priznaj tyyy! srandicky, srandicky. vela ludi si to rado vyklada ako zavist, pretoze inak nevedia a uprimne, mat svet ako gombicku by som aj ja niekedy chcela, ale asi to nemam v povahe



samozrejme teta!
15 
 fotka
swissprincess  2. 5. 2011 12:32
@drejka @sexisasa @darkkizz @takzvany @marttina



na pravu mieru. netvrdim ze peniaze nie su dolezite a kebyze poviem, ze mi na nich nezalezi, klamem. co som tym blogom chcela povedat je, aby si kazdy siel za tym, co chce. je mi jasne ze nie kazdy zije v bohatych pomeroch atd. no nie kazdy chce luxusne ferrari. ta univerzita bola moj sen, preto som tam sla. tiez som mohla fnukat ze tam nikoho nepoznam, je to v inom jazyku ktory ani poriadne neovladam atd. nevravim, ze kazdy kto si teraz zazela vilu a bude verit v to, ze je dostane, rano sa pred nou zobudi. podstata bola, aby sa ludia prestali lutovat a aspon nieco skusili namiesto fnukania a mavnutia rukou "ved aj tak sa mi to nepodari"

co sa tyka vyrokov ze pre mna je zivot gombicka a nic som este nezazila, nekomentujem nikto z vas mo zivot nepozna
16 
 fotka
samanthuska  2. 5. 2011 12:38
Presne viem co prezivas, ja zazivam nieco podobne... ludia mi dobre ze nepluju do tvare preto ze ocko je podnikatel a mame velky dom, zahradu, dve auta. Vsetci si myslia ze je to len tak, lusknutim prstov, ale to, ze sa derie od svitania do zapadu slnka nevidi nikto. Spoluziaci mi dokazu povedat len to, ze moj pes ma vacsiu volieru ako oni izbu...minuly rok som sa dostala do Europskeho parlamentu, precestovla polovicku Europy, nie preto ze moj ocko ma peniaze, preto, ze som chcela, preto lebo som na tom drela ako pes a ziskala peniaze od statu, aj ja chcem na prestiznu skolu, chcem na Cambridge, nie za ockove peniaze, chcem tam ist za svoje peniaze, za peniaze ktore mam vdaka tomu ze v noci nespim a prekladam texty z angictiny do slovenciny, robim si certifikat z anglictiny, chystam sa na nemcinu a spanielcinu...ano, ak by sme nemali peniaze tak mi tie kurzy nezaplati nikto, ale ucit sa da aj v skole, na to predsa je.

Mozno pre ludi budem vzdy to rozmaznane decko, ktore ma taku a taku kabelku, ale mne mozu byt ukradnuty, lebo viem, ze to co mam a budem mat som ndostala prto, ze moj ocko je podnikatel, ale preto, ze som tomu nieco obetovala.
17 
 fotka
marttina  2. 5. 2011 12:44
@drejka dodiskutovane!
18 
 fotka
swissprincess  2. 5. 2011 12:44
@samanthuska zial, pre vacsinu ludi je lahsie povedat "zobud sa,realita je ina, zivot je kruty" atd ako sa konecne pohnut a prestat tymto ospravedlnovat vlastnu lenivost a neschopnost. a o com pises presne poznam, najlepsie je ignorovat, zakomplexovanym nevysvetlis
19 
 fotka
samanthuska  2. 5. 2011 13:09
ja sa tu nelutujem a nehovorim o tom, ze ma ludia odcudzuju, hovorim o tom, ze kazdy len vidi peniaze, nikto nevidi to co je za tym...
20 
 fotka
hluzar  2. 5. 2011 14:35
Mas pravdu vo vsetkom co si napisala ale tazko sa to pocuva od niekoho kto nepozna skutocnu pdostatu slovneho spojenia existencny problem.



Zasadna eticka otazka: Mas vobec praco poucovat o zivote ludi ktorych situaciu si ani nemozes predstavit ?



Asi ani nie....



Ale v tom co pises mas pravdu. Ale dokazem ti to uznat len ked dam dohromady vsetku objektivitu . A vies preco je to problem pre moje ego ?



Lebo uprimne si myslim , ze by si taku zlu situaciu ako ja nezvladla ani z polovice tak dobre ako ja.



O to tu ide....



Ale znova opakujem, ze v teoretickej rovine mas uplnu pravdu.



Snad si pochopila o com hovorim, ak hej, potom vidis, ze mojim cielom ta nebolo urazit ani nic podobne.
21 
 fotka
eveve  2. 5. 2011 15:49
áno áno áno! klobúk dole, nikto ma nikdy nepochopil a zrazu vidím, že cieľavedomosť nie je len u mňa, že to že mi neveria, nachádzam aj u teba (všetko je len za peniaze a nikto nevie koľko hodín presedím pri knihách)...nie je to škodoradosť, len poklona. Hlboká poklona tebe, že si to uviedla na pravú mieru. A verím že dokážeš v živote veľa!
22 
 fotka
amikadze  2. 5. 2011 17:22
povzbudzujúce
23 
 fotka
terbie  2. 5. 2011 19:02
A ja som vdacna za ludi, ktory nechcu so zivotom nic robit ...potom je tu viac prilezilezitosti pre , pre nas .
24 
 fotka
misselie  2. 5. 2011 21:52
Ty tak perfektne píšeš blogy a súhlasím s @5donana5
25 
 fotka
mando  3. 5. 2011 13:12
konečne som pochopil prečo swissprincess
26 
 fotka
waiqiki  3. 5. 2011 15:15
veľmi pekne si to napísala ... súhlasím s tebou naplno ... a pre niektorých čo tu písali o peniazoch tak myslím tu išlo viac o to že sa tu nemá nikto ľutovať a hovoriť ja to nezvládnem ale že sa má zaťať a ísť ďalej a ísť si za tým čo chce. nie každému sa pri tom ten svoj sen podarí aj splniť ale snaha a odhodlanie je pri tom veľmi dôležité si myslím a v tom blogu išlo podľa mňa hlavne o to...
27 
 fotka
xemmarockx  3. 5. 2011 16:10
nedovolím si s tebou nesúhlasiť...máš pravdu, treba si ísť za svojimi snami a snažiť sa a nie len sa ľutovať...ale predsa musím povedať "ale"...ani si neskúsila, aké to je žiť ako jeden z tých, čo sa ľutujú a neveria si a majú problémy atď...nevieš prečo to robia a ťažko to niekedy pochopíš, ak si neprejdeš tým, čím oni tak sa, prosím ťa, do nich nenavážaj...nevieš aké to je byť nimi (ani mnou), tak isto ako my nevieme aké to je byť tebou...takže si myslím, že sme na tom v istom bode všetci rovnako
28 
 fotka
d170  4. 5. 2011 00:23
Je fajn, že ak napriek tomu, že máš bohatých rodičov sa snažíš niečo dokázať aj bez ich pomoci a robíš niečo pre to, aby si v budúcnosti nebola závislá na ich peniazoch.

To je dobré a to si aj na tebe vážim.

Ale na druhej strane nevieš, aké to je ak ťa rodičia nepodporujú v štúdiu, lebo nemajú na to peniaze, prípadne jeden z rodičov alebo obaja všetky peniaze prepijú, prehrajú a podobne.

Mnoho detí je v takej situácii, že nemajú ani na knihy do školy alebo nemôžu ísť ani na lepšiu školu hoci aj len v rámci Slovenska, lebo ich rodičia nemajú peniaze na internát a cestovné alebo sú nútený čo najskôr začať pracovať a teda nemôžu dalej študovať.

Takže určite nemá každý rovnaké šance, v tom s tebou úplne nesúhlasím a to čo si dosiahla si dosiahla aj kvôli tomu, že rodičia ťa vo vzdelávaní neustále podporovali a nemala si iné povinnosti okrem štúdia a nič ti nechýbalo.

A čo sa týka závisti, tu nerieš, my sme strašne závistlivý národ, fakt je najlepšia tá ignorácia ako si spomenula už v jednom príspevku pod tvojim blogom.
29 
 fotka
hadiatko  4. 5. 2011 15:25
uznávam ťa..
30 
 fotka
donatela201  8. 5. 2011 13:31
dakujem
Napíš svoj komentár