Sedemnásty november sa blíži a sním aj cestovanie "zadarmo" pre študentov a dôchodcov. Áno, počuli sme už milión názorov, ako pozitívnych tak aj negatívnych. Ja sa ale budem sústrediť prevažne na tie negatívne.

Takže, prvý argument. "Som pracujúci človek, čo mám z toho, že sa z mojich daní zaplatí cestovné iným?". Nuž, moji drahí pracujúci ľudia... A čo máme my, študenti, z toho, že sa vám raz budeme skladať na dôchodky?

Pravda je, že to niesu malé prachy a zaplatíme to všetci. Ale, pre boha, vážne je to tá najvyššia a najmenej užitočná investícia za posledné roky? Pôjdem pekne zaradom a vymenujem plýtvanie, ktoré dvíha krvný tlak mne. Také športové haly. Aj v tom najodľahlejšom ritnom otvore Slovenskej republiky jednoducho nesmie chýbať futbalový štadión, ktorý treba nielen postaviť, ale sa o neho aj starať. O obrovských hokejových štadiónoch nehovoriac. Myslím si, že peniaze investované do tohoto s prehľadom prekonajú náklady na cestovanie zadarmo. A čo mám z toho ja? Neznášam hokej ani futbal. Prečo by som mal dať čo i len jeden jediný cent na budovy, do ktorých bude chodiť hulákať banda tupcov? Cirkev. Zatiaľ čo športovci a ich fanúšici aspoň naháňajú vec reálnu, táto diera na peniaze slúži nato, aby sa aj v tej najodľahlejšej dedine mohli ľudia zhovárať s imaginárnym kamošom. A opäť z toho nemám nič, hoci som to zaplatil. A v neposlednom rade nemôžme zabudnúť na nové SND, na ktoré sme sa poskladali v sume 150 miliónov eur (áno, je to cca 12x toľko čo za vlaky) a kvôli cene vstupeniek ho aj tak väčšina z nás z vnútra ani neuvidí.

Popri veciach, ktoré som vymenoval a mnohých ďalších, na ktoré som sa vykašľal, je až smiešne, že "len" kvôli trinástim miliónom slúžiacim na to, aby ľudia ako ja (a veru, že nás nieje málo) mohli vidieť svoju rodinu a kamošov o niečo častejšie, tu pomaly vznikla občianska vojna. Podľa mňa je to oveľa užitočnejšia investícia ako nahánanie loptičky, hovorenie do vzduchu, či budova, kde môžu bohatí rozmrdávať svoje prachy za hlboké umelecké zážitky.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
klaudiqaaa  5. 11. 2014 13:56
Moj zlaty ty budes velmi plakat ked skoncis skolu a budes chciet podnikat a zistis co touto kauzou akozezadarmo chceli zakryt
 fotka
mm47  5. 11. 2014 13:59
študenti mi zedli , dnes je všetko len pre študentov , iní mladí ani neexistujú dpč.

P.S tá cirkev je fakt strašný vyjebaný stredoveký prežitok.
 fotka
thebad  5. 11. 2014 14:00
@klaudiqaaa Toho sa ako programátor nebojím, ja si budem žiť nadštandard aj ako zamestnanec (ak sa rozhodnem tu ostať). A nech zakrývajú čo chcú, to som rozoberať nechcel, to sa rozoberalo miliónkrát. Mení sa tým niečo na rozhádzaných stovkách miliónov, ktoré som popísal?
 fotka
amg63  5. 11. 2014 14:06
cize ty si myslis, ze smeracki komunisti to spravili preto, aby si mohol vidiet svojich priatelov a rodinu castejsie? Otvor oci, to je typicky ficovsky do oci bijuci populizmus, lebo ludia uz zacinaju byt nasrani tak je treba narychlo zbuchat nieco cim sa im zavru usta
 fotka
thebad  5. 11. 2014 14:10
@amg63 Ach jaj, ja som vedel, že to mám písať jednoduhšie... Tak zopakujem, čo som vravel vyššie...Neriešim kto, čo, prečo, ako, lebo to sa už riešilo, každý na to názor má. Vravel som o bezprostrednom následku pre mňa a tiež o iných, oveľa väčších plýtvaniach.

Ale už som sa poučil, nabudúce budem písať viac jednoznačne.
 fotka
klaudiqaaa  5. 11. 2014 14:45
@3 prístup jak hovado, ty nebudeš podnikať tak ti môže byť jedno, že každým rokom len zvyšujú odvody čím eventuelne znižujú počet pracovných miest, ale šak čo ťa je do toho keď je omnoho väčší problém výstavba štadiónov.....mne je napiču
 fotka
thebad  5. 11. 2014 15:01
@klaudiqaaa Tak prepáč, že s mojim odborom môžem ísť všade, kde ma len napadne. A ja som volil smer? Keď niečo chcete zmeniť, choďte protestovať. Živo si spomínam, jak som bol s kamošom v príšernej zime protestovať ohľadom gorily a nakoniec aj tak nič z toho, lebo rebélia a snaha o zmenu väčšiny ľudí, predpokladám, že aj teba, začína a končí pri klávesnici. S takýmto prístupom vás tu s radosťou nechám užívať si multimiliónové pičoviny a sťažovať sa na banality. Ale niet ti čo vyčítať, si v eufórii z toho, že si prekukla ich diabolské maskovanie vlakmi, len škoda, že zvyšné a omnoho závažnejšie veci ignoruješ. Ale len tak na okraj, ti uvediem príklad. Kto myslíš, že postaví štadión za 10 miliónov? Firma, ktorá má najlepšiu cenu, alebo "najdiplomatickejšieho" šéfa? S prvej ruky viem, koľko sa platí za zákazku "do vrecka". Pri veľkých projektoch to bude nižšie percento, ale dovolím si tvrdiť, že zo spomínaných 10 miliónov sa aspoň 1,5 ukradne. A teraz otázka na telo. Z čoho by sa kradlo, keby ste vy nechceli jebnuté štadióny a teda by nebol dôvod ich stavať? Jasné, že vláda takto štedro podporuje šport, dobre viem, ako ľahko sa pri stavbách ukradnú nemalé prachy. A pri takto veľkých stavbách to musí byť raj na zemi. Teda pre vyvolených. Ale máš pravdu, pred podobnými vecami si zavri oči a sťažuj sa na odvody.
 fotka
klaudiqaaa  5. 11. 2014 15:08
@7 wau, že mňa zaujímajú nepodstatné veci a ty tu celý čas píšeš len o štadiónoch ..ty si uvedomuješ koľkých ľudí sa osobne dotýkajú odvody? v konečnom dôsledku nás všetkých, ale ako vidím, žiješ si len vo svojej bubline "ja vyštudujem a budú ma chcieť všade", tak ťa v tom nehám, ahoj
 fotka
warble  5. 11. 2014 15:12
takže ku argumentu 1- máš z toho toľko, že aj tebe sa na ten tvoj dôchodok niekto bude skladať, aj tí pracujúci ľudia sa skladali, aj tí pred nimi ..
je to jednoducho tak, je to kolobeh a týmto teda nemôžeš argumentovať
10 
 fotka
thebad  5. 11. 2014 15:18
@klaudiqaaa To je tak, keď niekto nechápe širšie súvislosti. To ti sem mám akože vypísať každú a jednu vec kde sa kradne, aby sa tvoje myšlienkové pochody odblokovali a posunuli ďalej, či už naveky ostaneš primrznutá pri mne a štadiónoch? Začal som o štadiónoch, tak pokračujem o štadiónoch. Rozumného človeka by napadlo, že sa treba poobzerať do prava a do ľava, ale teba...Nemusíš mi vysvetľovať, čo sú odvody, som viac než schopný chápať veci, ktoré si ani len nevieš predstaviť, a preto mi nemáš čo ponúknuť. Pokúsil by som sa ti znova vysvetliť o čo mi ide, ale keď si to nepochopila doteraz, tak to asi naozaj nemá cenu. A zmier sa s tým, že niečo ako chudobný, či dokonca nezamestnaný programátor neexistuje.
11 
 fotka
lepka  5. 11. 2014 15:20
@TheBad
ty nerozumieš písanému textu?
12 
 fotka
lepka  5. 11. 2014 15:23
@TheBad
sorry trošku som sa pomýlil s tagom a témou
13 
 fotka
klaudiqaaa  5. 11. 2014 15:25
@10 napíš o pár rokov, možno vtedy zistíš, že nikde na teba nebudú čakať s otvorenou náručou len preto, že si skončil školu a možno potom pochopíš, prečo zvyšovanie odvodov a vytváranie absolútne nepriaznivého prostredia pre podnikateľov sa týka aj teba, lebo evidentne ty tie širšie súvislosti nechápeš...
14 
 fotka
thebad  5. 11. 2014 15:32
@klaudiqaaa Takže to, že polovica Bc. na mojej škole to nedotiahne na Ing. nie preto, že by to nezvládli, ale preto, že ich zlákali nemci na nástupný plat 4k v čistom, že mi školu odporučil kamoš, čo to na Ing. aj s partiou dokopali, on je v nemecku analytik, oni pod ním programátori, nikto z nich nejde pod 5k, že v IBM tu v Blave za obyčajnú prácu s SQL DB, ktorú by si zvládla dokonca aj ty berie sused 1,5k, že som cez prázdniny mal 7 stovák za 3 smiešne webstránky, to je čo? To sa mi len zdá?
15 
 fotka
egon  5. 11. 2014 15:45
"Toho sa ako programátor nebojím, ja si budem žiť nadštandard aj ako zamestnanec" ale sebavedomie ti veru nechýba
ach jaj
16 
 fotka
thebad  5. 11. 2014 15:50
@egon Neviem ako ty, ale moje sebavedomie v tomto smere vychádza čisto z faktov.
17 
 fotka
klaudiqaaa  5. 11. 2014 15:54
@14 to z ktorej školy vychádza 50% budúcich milionárov? Sama študujem 2 vysoké aby som v budúcnosti mala čo najviac možností, ale dokonca ani s atraktívnou a perspektívnou špecializáciou by som si nedovolila tvrdiť, že keď skončím určite ma zamestnajú a preto by ma nemali trápiť veci spomínané vyššie...Ja ti len prajem aby si nepocítil tvrdý náraz reality
18 
 fotka
egon  5. 11. 2014 16:06
moje sebavedomie je v pohode, mám vyštudovanú aplikovanú informatiku a automatizáciu, mám 14 ročnú prax, takže sa nesťažujem.
Ja ti len prajem aby si sa mal dobre, len keď sa dostaneš do normálne kolotoču života aby si od neho nedostal hneď poriadnu facku. Ambície treba mať, ale všetko s mierou.
19 
 fotka
amg63  5. 11. 2014 16:17
@TheBad Tak teda znova. To ci su to vlaky, alebo tvoja srdcovka stadiony, je mi ukradnute. Poukazoval som na pointu a ta je, ze vlaky zadarmo su spicka socialistickeho ladovca, kedze socialisti velmi radi rozdavaju cudzie prachy.
20 
 fotka
thebad  5. 11. 2014 16:23
@egon Tak mi určite dáš za pravdu, že už len obyčajný absolvent AI sa nestratí. Ja programko beriem nad rámec toho, čo po mne škola vyžaduje, baví ma a zatiaľ mi ide. Ak nevyletím na matike, tak som v suchu. Nemyslím, že sa budem mať zle. Možno to je len náhoda, ale z ľudí, čo to tu celé majú za sebou poznám len takých, čo sú fakt dosť za vodou. Dosť ma povzbudil aj jeden týpek, čo minule vystúpil z novej sedmy. Nedalo mi a šiel som sa vypytovať... "Vieš, šiel som sem kvôli programku, s ostatnými predmetmi som bojoval, v prváku som raz vyletel. Teraz dorábam Ing. a na diaľku robím pre (nezrozumiteľný nemecký názov)".
21 
 fotka
flyleaf  5. 11. 2014 23:08
17.november ma nezaujima. Mna zaujima len 17 december.
22 
 fotka
keiji  6. 11. 2014 16:48
Ja ti nejdem nadávať za tvoj názor iba jednu pripomienku mám Spojil si jednorázovú investíciu do nového štiadióna...z ktorej sa samozrejme ukradlo jasné.....a dlhodobé dotovanie cestovného. To cestovné bude zdarma dlhodobo....každý rok sa bude tá suma musieť zaplatiť takže áno mne osobne príde horšie dávať dlhodobo toľko peňazí na niečo podobné. Tie vlaky zase neboli také drahé aby si na tom aj ako študent skrachoval si myslím.
23 
 fotka
thebad  6. 11. 2014 19:46
@Keiji Nie? Hoď do pokladničky 30€ vždy, keď budeš chcieť vidieť blízkych a napíš mi pred tým, než umrieš hladom A len tak mimochodom, vlaky by jazdili tak ako tak, lenže drvivá väčšina študentov by od decembra začala jazdiť regiojetom. De facto by chodili prázdne rýchliky, ktoré by na seba nezarobili a boli by nanič. Takto na seba nezarobia, ale aspoň budú užitočné.
24 
 fotka
soreljulien  30. 11. 2014 22:40
nič si z toho nerob, presne takýto istí retardi, ktorým mám chuť rozkopatie tie kunie ksichty, tie vlaky dennodenne využívajú zadarmo, popri tom si serú do huby, ako s tým nesúhlasia
25 
 fotka
james98  30. 11. 2014 22:43
@soreljulien Presne, stále tomu nejako nerozumiem. Dokonca poznám ľudí, čo cestujú zadarmo - prídu domov, podporia na FB "petíciu proti vlakom zadarmo" - a navyše ešte pripoja nejaký nenávistný komentár. Neviem, asi si pripadajú výnimočný.
26 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 22:49
@soreljulien Vlakom zadarmo som ešte nešiel, choď si vyčistiť hubu, smrdí...
27 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 22:52
@soreljulien @james98 A aj keď, tak čo? Vy nadávate na Fica a žijete v krajine kde vládne. Keď už tu ideme ukazovať prstom na pokrytcov, lebo sme debilní a nechápeme čo sa nám ľudia snažia povedať, tak aspoň zvoľme logiku, ktorou si sami nenaserieme do huby.
28 
 fotka
patricino  30. 11. 2014 22:59
pán bude oberkokot, že? :letim:
29 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 23:01
@patricino Je to možné, keď o sebe nevieš hovoriť v prvej osobe :letim:
30 
 fotka
patricino  30. 11. 2014 23:04
nič lepšie ťa nenapadlo?
31 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 23:05
@patricino Prispôsobujem predstavenie publiku.
32 
 fotka
patricino  30. 11. 2014 23:06
tak to si potom dosť zlý divadelník
33 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 23:07
@patricino Takto aspoň diváci predstavenie pochopia
34 
 fotka
patricino  30. 11. 2014 23:11
vedel som, že budeš preceňovaný umelec
35 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 23:15
@patricino Tých infantilných, falošne blahosklonných smajlíkov by sme si mohli odpustiť, niesme retardovaní, že...Pokiaľ ide o rozumne sa tváriace narážky, vzdal som to, keďže vidím, že aj takýto jednoduchý blog môže zle pochopiť 100% komentujúcich. A pokiaľ ide o teba, z tvojho vystupovania v iných fórach si pôsobil ako človek mysliaci, čiže o dôvod menej správať sa k tebe nepriateľsky. Ale hádam netreba nnázorné pomôcky na to, aby si pochopil, že keď tu na mňa vytiahneš svoj "oberkokot", tak ti na to niečo povedať musím.
36 
 fotka
patricino  30. 11. 2014 23:23
vieš čo mal som siahodlhí príspevok ale zmažem ho a napíšem asi toľko, že už idem spať lebo zajtra musím ísť do práce aby Ficík mal z čoho platiť vlaky diaľnice divadla a všetko čo si len zmyslíš
37 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 23:28
@patricino A Slovensko ti bude vďačné...

Ja som len smutný, že sa musím vadiť aj s ľuďmi, s ktorými sa vadiť nechcem... Nah, smajlík...
38 
 fotka
patricino  30. 11. 2014 23:34
veď to, že kiežby bolo


no treba nájsť príčinu problému
39 
 fotka
thebad  30. 11. 2014 23:50
@patricino Príčinou problému je, že sa chcem vadiť s ľudmi, ktorých majú ľudia s ktorými sa vadiť nechcem radi. Nieže by mi to nejak zvlášť vadilo, s mojou povahou si človek musí zvyknúť počúvať pičovanie zo všetkých strán a len sem-tam zazrieť človeka, ktorý presne chápe, čo som myslel.. Len je to také... Hen dvaja králi nad tebou sa chceli spraviť múdrymi, no spravili zo seba ultimate pokrytcov. Takým ja veru vynadám rád, ale neviem, ako vravím, ty si sa vždy tváril ako pohoďák. Či si toto celé nepochopil a teda mám dôvod ti nadávať, alebo si sem už prišiel nabudený, že "aha jak ho dnes ničia, skúsim to aj ja!" a ani si neskúmal o čom vlastne točím, sa už nedozviem.
40 
 fotka
patricino  30. 11. 2014 23:56
ja som nečítal čo si s nimi písal muheheheh a jasné že Ficovlaky nie sú jediná jebnutá vec ja ťa chápem ale ako som písal je to aktuálne a jebe ma to ... a hlavne je to vec, ktorá sa dá zrušiť predsa je ľahšie povedať fajn vlaky zadara nebudu ako povedať ta sorry Slovan nepostavíme vám štadión pred MS z daní slovákov
41 
 fotka
james98  1. 12. 2014 00:05
@39 Niesom žiadny pokrytec, už som tu x povedal, že som Fica volil.
42 
 fotka
thebad  1. 12. 2014 00:11
@james98 Fajn, takže len nevieš pochopiť, že ísť vlakom zadarmo NEROVNÁ SA podpore Fica? Lebo podľa logiky z @25 by ľudia, ktorí nadávajú na Fica nemali mať právo ani jazdiť po diaľnici atď, aby si ich neoznačil za "výnimočných".
43 
 fotka
james98  1. 12. 2014 00:13
@TheBad To som netvrdil - len proste ak nesúhlasíš, nevybavuj si kartičku a jazdi tak ako si jazdil doteraz.
44 
 fotka
thebad  1. 12. 2014 00:16
@james98 S tebou ťažko. Neviem, nemáš po ruke niekoho múdrejšieho jak ty? Že toto celé dáš prečítať jemu, on ti to vysvetlí metódami, ktoré na teba platia a ty budeš následne schopný prísť s adekvátnou reakciou.
45 
 fotka
james98  1. 12. 2014 00:18
Pri súhlase alebo nesúhlase ide čisto o morálne stanovisko. Buď ho budeš nejako manifestovať - alebo sú všetko len zbytočné a prázdne reči.
46 
 fotka
thebad  1. 12. 2014 00:21
@james98 Opakujem - nevoliči a odporcovia Fica by nemali využívať nič, čo tu máme následkom jeho vlády? Ja to už fakt jasnejšie povedať neviem. Keď si po tomto neuvedomíš, že čo ty vlastne tvrdíš, tak to asi vzdám.
47 
 fotka
zajkousko  1. 12. 2014 00:42
Boha, svojho Stvoriteľa si neber do huby, až ochrnieš napr. (čo teda nikomu neprajem) a budeš na vozíku, potom sa budu starať o teba zadarmo tie rehoľné sastry v ústave o ktorých si myslíš, že kradnú tvoje peniaze ...
s Bohom sa nesranduje, si zdravý, máš kde bývať, čo jesť a si šťastný?...

tak potom kľakni a poďakuj, za tieto dary Ducha svätého, že tebe a tvojím rodičom, ktorí sa o teba starali, Boh im dal silu, trpezlivosť a lásku...
48 
 fotka
soreljulien  1. 12. 2014 00:56
@james98 že na toho dickheada aj reaguješ
49 
 fotka
thebad  1. 12. 2014 01:00
@soreljulien Hej, tí rozumní si len naserú do huby a potom to nechajú tak
50 
 fotka
james98  1. 12. 2014 10:06
@soreljulien Veľmi zaujímavé, že mu nikto nerozumie - nikto nerozumie ani podstate vlakov zadarmo. Musíme proste prijať našu neschopnosť
51 
 fotka
thebad  1. 12. 2014 11:24
@james98 Ani nie tak zaujímavé ako smutné.
Napíš svoj komentár