S pojmom straight edge som sa stretla po prvý krát asi pred dvomi rokmi na festivale Yní Piatok u nás v BB. Začala som sa o to zaujímať, čítať články a tak, počúvať súvisiacu hudbu... Po roku som však zistila, že to, čo vám o straight edge povie väčšina blogov, je dosť pretransformovaná pravda. Prečo? Skúsim vysvetliť.
Po prvé, takmer všade sa dočítate, že je to životný štýl. Nie je to životný štýl. Ako hovorí Ian MacKaye (basgitarista Teen Idles, spevák Minor Threat, Egg Hunt, Fugazi, Skewbald/Garnd Union a Evens) vo filme EDGE The Movie, že je to život. Veď sme sa narodili bez drog. Žiť bez drog je prirodzené.
Po druhé, veľa blogerov tvrdí, že zo zažiatku si to vyžaduje sebazaprenie a po celý život akúsi sebakontrolu. K tomuto by som rada pripomenula ďalší Ianov citát: "Punk for me is a free space." Punk je sloboda. Pravdepodobne si myslíte, že to spolu nijako nesúvisí, ale Minor Threat bola punková skupina, takisto pred nimi Teen Idles, potom 7 Seconds a veľa veľa iných, ktoré šírili túto myšlienku. Sami sa ale nikdy nenazývali "Straight Edge", pretože pre nich to bola len pesnička. Teda ak je Straight Edge (a Out Of Step) punková pesnička, nemôžme ju chápať ako pravidlá, ako návod alebo niečo podobné. Sebakontrola, sebazaprenie, to je popieranie svojej slobody a preto je to len hlúposť.
keď počúvate "novodobé sXe" kapely, ktoré spievají veci ako "I am straight eeeeeeedge for my own f*cking self and noone else", môže vás napadnúť podobná vec ako mňa - ako môžeˇniekto "BYŤ straight edge" keď Minor Threat, ktorí "vynašli" toto spojenie, spievajú jasne "I have got straight edge", čo aj dáva zmysel, vzhľadom na to, že ak nad tým porozmýšľate, "straight edge" nie je žiadna "ostrá hrana"; edge poukazuje na hranicu medzi detstvom a dospelosťou a slovíčko straight na popretie toho, že táto "hrana" existuje, Čiže byť straight edge je ďalšia enormne rozšírená blbosť.
A prečo sa o tom toľko hovorí? Veď Straight Edge mala byť obyčajná pesnička, nemala sa stať akousi hymnou pre celé hnutie, ktoré sa počas 30 rokov od základov zmenilo, vznikli rôzne militantné vetvy, oproti nim "pozitivne", potom sa do toho zamiešali Hare Krišna, potom vznikli anti sXe skupiny... hiphop straight edge kapely (prečo sa nenazvú drug free ale musia tam montovať to sXe?!) a NS SXE, pri ktorom sa mi tlačia slzy do očí.
Ale ja sa už nerozčulujem... to čo sa stalo so skinheads, to sa deje aj na tejto scéne. Obracia sa to o 180 stupňov, teda už sa to obrátilo... Príliš málo ľudí vie o pôvode, príliš málo ľudí vie fakty o Minor Threat. Straight Edge teraz je úplne iná vec ako vtedy, v podstate veď vtedy to bola len pesnička. Hnutie sa volalo Hardcore Punk. Keď počúvate 7 Seconds, v ich textoch nenájdete zmienku o slove straight edge. A pritom ich poslanie bolo to isté.
Ja si dnešné sXe kapely absolútne nespojujem s Minor Threat lebo to je niečo úplne iné. nebudem ich počúvať, lebo sa mi nepáčia po hudobnej ani ideovej stránke. Stále si ale myslím, že je lepšie bojovať proti drogám ako za ne, a preto, usúďte sami. Ja vám nehovorím, čo robiť a čo nie, tak to tak prosím neberte, toto je môj objektívny pohľad s pár odporúčaniami...
A nakoniec malý bonus k pesničke Out Of Step pridali Minor Threat túto časť, aby ju vysvetlili tomu množstvu ľudí, ktorí ju nechápali:
...
Listen,
This is no set of rules,
Im not telling you what to do,
All im saying is im bringing up three things,
That are like so important to the whole world,
That I dont identify as much importance in,
Because of these things,
Whether they are fucking or playing golf,
Because of that I feel...(a ďalej to už poznáte a všimnite si tam hlavne to I don"t drink/smoke/fuck)

P.S.: prilepte na seba radšej nálepku drug free ako straight edge

 Blog
Komentuj
 fotka
smajlgirl  7. 7. 2010 19:50
Veľmi pekný blog.

Akurát dnes som nad podobnou vecou uvažovala tiež.
 fotka
goth111  7. 7. 2010 20:26
pekne pekne
 fotka
foxhound  7. 7. 2010 21:53
Zaujímavé
 fotka
dieromantic  7. 7. 2010 22:03
nikdy som si staight edge nespajala s nejakym odopieranim is niecoho ,az sa cudujem kde si to zobrala ,alebo teda kde to kto zobral , nemyslim ze je to nasilu sa snazit zit zdravo,lebo som si to zaumienil ze odteraz zijem straight edge
 fotka
thesixthidle  8. 7. 2010 18:22
no, zobrala som to z druhého článku o sXe tu na birdz... ja sa tiež nad tým čudujem a tak... ďakujem vám všetkým za pozitívne reakcie
Napíš svoj komentár