Babak Dehghanpisheh, Michael Georgy, Reuters





Keď prívrženci Islamského štátu vypálili po iránsko-kurdských bojovníčkach držiacich pozíciu v severo-irackej púšti mínomentmi, ženy sprvoti opätovali ranu spevom zosilneným reproduktormi.

Potom spustili paľbu samopalmi.

"Chceli sme ich naštvať. Povedať Daesh, že sa nebojíme," povedala Mani Nasrallahpour, 21, jedna zo zhruba 200 Pešmerga bojovníčok, ktoré zanechali svoj predošlý život v Iráne, aby sa zúčastnili ofenzívy na nekompromisných sunnitských militantov.

Islámsky štát zakazuje spievanie a hudbu. Zaviedol taktiež striktné obmedzenia voči ženám a zajal stovky z nich ako sexuálne otrokyne, odkedy sa prehnal severným Irakom v r. 2014 a deklaroval v častiach Iraku a Sýrie kalifát.

Kurdské ženy sú súčasťou väčšej ozbrojenej jednotky zhruba 600 bojovníkov organizovaných v rámci Kurdistan Freedom Party, známej pod kurdskou skratkou PAK.

Táto skupina sa zaradila medzi škálu irackých a kurdských síl, ktoré sú podporované koalíciou vedenou USA v ofenzíve určenej na vytlačenie Islamského štátu z ich pevnosti v Mosule.

Taktiež má omnoho ambicióznejší cieľ vytvorenia nezávislého kurdského národa, ktorý by sa rozprestieral naprieč Irakom, Iránom, Tureckom a Sýriou - koncept, ktorý tieto národy neprijímajú.

"Bojujeme, aby sme ochránili našu zem, či už je to Kurdistan iránsky, alebo iracký. Nezáleží na tom, či sú to Daesh, alebo nejaká iná skupina, ktorá okupuje našu zem," povedala Nasrallahpour, zvierajúc pušku AK-47.

"Boja sa žien"

Ich prítomnosť je pripomienkou komplexnosti bojiska v severnom Iraku, kde sa ženy nedávno pridali k irackým mužským kurským bojovníkom vo vyháňaní Islamského štátu z dediny Fadiliya.

Avin Vaysi do tohto boja vbehla, vláčiac pri sebe ťažký samopal a bojujúc s Islamským štátom ulicu po ulici.

"Boja sa žien," povedala. "Je pravda, že Daesh sú nebezpeční, avšak nebojíme sa ich."

Doposiaľ bola v tejto ofenzíve zabitá jedna bojovníčka zo skupiny.

Ako ostatné Pešmerga, Vaysi bola rozčúlená zo správ o tom, že militanti zneužívajú ženy. Rozhodla sa vziať veci do vlastných rúk.

"Videla som v televízii, že Daesh týra ženy a zdvihla sa mi z toho žlč," hovorí Vaysi, 32, ktorá má na líci namaľovanú kurdskú vlajku. "Rozhodla som sa proste ísť a bojovať s nimi."

Prítomnosť PAK v severnom Iraku je kontroverzná. Irán tlačil na Kurdistanskú regionálnu vládu, aby túto skupinu vylúčila.

Od začiatku r. 2016 sa PAK zrazila s iránskou Revolučnou gardou v Iráne aspoň šesťkrát, povedal Hussein Yazdanpanah, vojenský veliteľ skupiny.

Pokusy skontaktovať mediálnu centrálu Revolučnej gardy pre komentár boli neúspešné.

V utorok poobede boli bojovníčky zoradené v bahnistom zákope, so zbraňami namierenými na front s Islamským štátom zhruba 700 metrov ďaleko.

Žena prešla naokolo so sniperkou na pleci. Neďaleko bol rad ukoristených podomácky vyrobených rakiet Islamského štátu, s pripojenými propánovými nádržkami.

Vediac o ukrutnostiach, ktoré IS spáchal na ženách, Nasrallahpour oznámila, že ženské bojovníčky urobili dohodu, že nikdy nedovolia, aby ich zajali živé.

"Vždy pri sebe máme projektil pripravený na použitie pre prípad, že sa nás chystajú vziať ako zajatkyne," povedala, prevaľujúc si medzi palcom a ukazovákom náboj do Kalašnikova.

Ona i ostatné dúfajú, že sa im podarí zajať militantov z IS.

"Rozprášime ich. Keď zabíjali naše bábätká v maternici, prečo by sme im mali preukázať milosť?" povedala Nasrallapour.

Bojovníčky hovoria, že je s nimi zo strany mužských druhov zaobchádzané ako s rovnými.

"Sme stopercentne seberovní, Sme na naše spolubojovníčky hrdí," povedal Hajir Bahmani, 27, mužský veliteľ.

Ženské bojovníčky prechádzajú šesťtýždňovým tréningom, ktorý zahŕňa tréning v streľbe do terča a zaúčanie do ostreľovania.

"Spolu s obranou našej kurdskej krajiny bojujeme taktiež za práva žien. Dokážem bojovať v horách i v púšti rovnako dobre, ako muž," povedala Nasrallahpour.

Ničenie stereotypov, ako napríklad nechávanie žien v kuchyniach, je niečo, na čo sú bojovníčky hrdé.

"Tu muži varia nám," povedala Nasrallahpour.







preložil thrwtchr pre Birdz

prevzaté z

» ekurd.net/iranian-kurdish...















 Blog
Komentuj
 fotka
octa  6. 11. 2016 22:15
ďakujem!
 fotka
basso  7. 11. 2016 00:30
isis sa ich boja ako cert kriza...ze vraj ak zena zabije dzihadistu tak ten ide rovno do pekla
 fotka
moonlawoo  7. 11. 2016 02:51
 fotka
thrwtchr  7. 11. 2016 17:31
@octa niet zač : )
@Basso jo, jo, ako čert kríža, to je dobré prirovnanie... mňa zaujalo, ako v jednom článku označili jednu takúto "female squad" za "Tarantinovskú brigádu" alebo také niečo .D
avšak najohromujúcejšie je na týchto veciach to, že sa dejú v reáli a v tejto chvíli... tie bojovníčky sú skutočné živé superhrdinky, no kidding
@moonlawoo vďaka : )
 fotka
thrwtchr  7. 11. 2016 17:32
Odporúčam tiež starší článok z tohto roka:
» www.spiked-online.com/newsite/article...
 fotka
matthewp  7. 11. 2016 18:10
Strašne držím palce kurdom, odporúčam na facebooku sledovať Markétu Vselichovu, dáva info priamo z miesta
 fotka
basso  7. 11. 2016 19:59
@thrwtchr viem viem a okrem ineho su fakt dobre...keby kurdi mali podporu,tak by okamzite spravili poriadok...zial,podporu nemaju,ak sa mylim oprav ma
 fotka
thrwtchr  7. 11. 2016 20:32
Ešte tuto celkom zaujímavé čítanie, kvôli perspektíve
» www.aljazeera.com/indepth/opinion...

@Matthewp vďaka za tip.
@Basso už nie, myslím, ale je to zas značne komplexná situácia a bojuje tam viacero skupín vo viacerých oblastiach. niektorí si viacej sadli s imperialistami, niektoré skupiny sú viacej nezávisle-anarchisticky ladené.
 fotka
thrwtchr  7. 11. 2016 20:33
@matthewp práve som zistil, že som od nej už niečo čítal a to konkrétne tento článok » modraolihen.cz/postrehy-z-kurd...
10 
 fotka
moonlawoo  8. 11. 2016 19:12
nz
Napíš svoj komentár