Jemné klíčky zo zrna, semienok a fazuliek sú azda tým najdokonalejším pokrmom, pripomínajúcim jar a čpejúcim energiou a výživnými látkami.
Klíčky (semienka, zrno, fazule a orechy) sú biogenické, čo znamená, že keď sa zasadia, vytvoria život. (...) Keď sa naklíči, je takáto malá rastlina ľahko stráviteľným jedlom, ktoré sa zároveň vyznačuje vysokými nutričnými hodnotami. Toto sa deje preto, že pri klíčení semeno uvoľňuje všetky zo svojich uložených látok, snažiac sa vzrásť na veľkú rastlinu.

Keď semeno začne klíčiť, podlieha prirodzene chemickým zmenám. Dôsledkom je, že sú produkované enzýmy, ktoré majú za účel konvertovať pre rastlinu životodárne látky. Ako klíčenie pokračuje, sacharidy sú enzýmami premenené na jednoduché cukry. Zložené bielkoviny sa menia na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Všetko sú to ľahko stráviteľné zlúčeniny (...)

Množstvo vitamínov, ktoré sa predtým v neaktívnych semenách vyskytovali len v stopových množstvách, je klíčením produkované vo väčšom množstve, obzvlášť vitamín C a kyselina listová. (...) Klíčky tiež absorbujú minerály z vody použitej na klíčenie a tieto minerály podliehajú chelácii, čo znamená, že sa viažu na aminokyseliny a ľahšie vstrebávajú či používajú telom.

Tak, ako v prípade akejkoľvek potravy, musí byť zostavená kompletná bielkovina. Väčšina obilnín, semien a strukovín obsahuje veľa bielkovín, ale tieto nie sú kompletné. Je najlepšie kombinovať strukoviny s naklíčenými semienkami a/alebo obilninami, aby sa doplnili ich nedostatočné zostavy aminokyselín a tak poskytli kompletnú bielkovinu vášmu vtákovi.

preložené z: Roberts, Shauna: Good Bird Magazine

 Text piesne
Komentuj
 fotka
alpynus  18. 3. 2014 15:30
eh, to ohodnotenie nebolo nič iné než missclick.
 fotka
thrwtchr  18. 3. 2014 16:20
@alpynus
a zmena významov sa pozdáva? som to čítal celé, niekoľkostranové, kým som si uvedomil, že je to výživa pre papagájce
 fotka
flussica  18. 3. 2014 17:37
Good Bird(z) Magazine ..
 fotka
narazuvzdornaa  19. 3. 2014 07:49
Biogénny po slovensky!

A konvertovať živiny a komplexná bielkovina tiež znejú dosť divne, ale strhujúci záver not bad.
 fotka
thrwtchr  19. 3. 2014 10:15
@narazuvzdornaa

malo by to byť biogenický, či ako?
nemám na odborné preklady ešte .D a to to bol celkom jednoduchý txt

vďaka, tiež zaujal
 fotka
zajkousko  8. 4. 2014 19:38
výživa pre papagájce
Napíš svoj komentár