trigger warning: násilie, znásilňovanie (upozornite ma, keby boli ešte nejaké spúšťače  nežiaducich psychických stavov, prosím)

Ako teda súvisia legálne potraty embryí v klinickom prostredí a legálne vykorisťovanie zvierat?
Niekto by v tom ani nevidel súvislosť, niekto v tom zas súvislosť vidí: p. antifunebráčka mi naprieč rokmi už niekoľkokrát zaslal tento podnet, zdá sa, že ide o jeho obľúbený paradox - je to tak, že? 

Ak bojujem za práva zvierat, nemal by tento boj byť čo najviac inkluzívny a zahŕňať aj práva nenarodených zvierat (vrátane ľudí)? A od akej fázy vývoja embrya? A kedy je vlastne ešte embryom a kedy už dieťaťom? 
Je embryo dieťa?
Jedávajú deti embryá?

Snívajú kohútikovia, ktorí sú na ceste do plynovej komory, o možnosti vyslobodenia? Vedia kohútikovia, ktorí idú byť zaživa pomletí - pretože sú nepotrební pre biznis - o tom, že idú byť zaživa pomletí? Vedia nosnice, ktoré sa ďobú von z vajca, že budú celoživotne znášať rovnaký údel (a podobné, hoci neoplodnené vajcia)? 

Snívajú býčkovia, ktorí sú zavretí v kotercoch, o možnosti slobodnej pastvy?
A čo vyslobodenie cez prerazenie čela jatočnou pištoľou a vykrvácanie prerezaním hrdla?
Vedia býčkovia, ktorých idú navždy odpojiť od ich matky po tom, ako ich jej telo vypudilo z uterusu o tom, že jej mlieko budú piť nejakí čudní hominidi po tom, ako jej na prsníky prisajú stroje? Vedia býčkovia, že nejakí podobní hominidi budú aj ich kopať, aby sa hýbali tým smerom, ktorým ich chcú nahnať?
Vedia býčkovia, že nejakí podobní hominidi si budú raz pochutnávať na ich naporcovaných ostatkoch, netušiac alebo možno aj tušiac, aký proces tomuto aktu predchádza?

Snívajú zvieratká, ktoré si nažívajú v temnom lone svojich matiek o svete tam vonku? Vedia zvieratká (ľudkovia-hominidi, býčkovia, psíčkovia či mačičky, ktokoľvek) o tom, že raz budú vypudené voľky-nevoľko na veľké svetlo?

 Do sveta, kde sa nekŕmi cez pupok a potrava neprichádza len tak, ale kŕmi sa ústami a neraz (to platí pre systémy vytvorené hominidmi, najsmiešnejším a zároveň najtristnejším z "národov" planéty) sa dokonca pre ňu musí pracúvať či sa musí inak zaslúžiť? 

Zodpoviem pre Vás niektorú z otázok, alebo sa rovno priznám?

Priznám sa teda. Neviem, lepšie napísané nepamätám si.
A hoci čím ďalej, tým viac preferujem prosté a jednoduché vysvetlenia pred filozofickou temnotou (alebo temnou odrodou filozofie, ak chcete), táto záležitosť je natoľko komplexná, natoľko ohromná, že v nej nemôžem mať jasné stanovisko.

Mám jasno v tom, že nepokladám zvieratá za zdroje, z ktorých by som mohol ťažiť, keďže

a) sú to cítiace, vnímajúce bytosti a

b) čokoľvek, čo sa dnes pokladá za "tovar" vyrobený z tiel týchto bytostí,
 je buď ľahko nahraditeľné rastlinným ekvivalentom s menším podielom utrpenia a taktiež bez filtrácie cez telá zvierat (prípad výživy a ošatenia),
alebo pre ľudí vyložene nepotrebné (prípad triviálnych dôvodov chuťového pôžitku, pobavenia, športu atď.)

a teda - nevidím pádny dôvod pre podporovanie ich systematického umelého oplodňovania, privádzania na svet, vykorisťovania, opäťovného umelého oplodňovania, odoberania potomstva a zabíjania. Z hľadiska medzidruhovej spravodlivosti takéto konanie proste nie som schopný nijak obhájiť.

Nemám však úplne jasno v tom, aké je moje stanovisko k potratom, keďže

a) nie som osoba s uterusom a nemyslím, že mám ako osoba bez uterusu nárok akokoľvek rozhodovať o tom, čo robí osoba s uterusom s obsahom svojho uterusu,

b)  milujem rozmanité formy života, milujem aj oné oplodnené vajíčka, aj ľudské, aj mimoľudské, dokonca aj žaburinu, aj žubrienky, aj mločienky, aj embryá, aj z embryí sa vyvíjajúce zárodky vedomejšieho - vnímajúceho - života s ohromným potenciálom

c) zatiaľčo z toho, čo som počul a čítal, určo jestvuje fúra nezodpovedných mladých párov, ktoré sa proste nepostarali o ochranu a nechcú sa po-postarať ani o potomka (vo fóre, ktoré podnietilo toto moje zamýšľanie, šlo o triviálny dôvod "nedostatku času" - hahaha hihihi hehehe, akoby čas bol komoditou, ktorá aj naozaj jestvuje a dá sa "mať" alebo "nemať")

d) z toho, čo som počul a čítal, určo jestvuje aj mnoho znásilnení a teda nechcených otehotnení s nechceným útočníkom a nechceným jeho potomkom; a nielen to; jestvuje aj mnoho prípadov, kedy by celá alebo temer celá existencia budúceho človiečika bola ťažkým utrpením - či už z vopred ľahko odhadnuteľných dôvodov, ako sú deformácie častí alebo aj celého tela, alebo vrodené vady zásadného charakteru, alebo z ťažšie odhadnuteľných dôvodov, ako je napríklad to, ako sa k nechcenému dieťaťu zachovajú budúci rodičia - psychologicky je to určo obrovský rozdiel!
(poteší ma, ak si nikto tento bod nevyloží tak, že schvaľujem eugeniku; sociálne inžinierstvo v snahe "vylepšiť celú rasu/druh" a morálne problémy s tým spojené sú na inú debatu, ale aby sme si to ujasnili: neschvaľujem)

e) teda posledný bod, jestvujem ako osoba, bytosť usadená v tele z mäsa a kostí, ktoré je zase usadené v stoličke z mŕtveho stromu, okrem iného napríklad vďaka tomu, že sa niekto rozhodol nezastaviť vývin tohoto biologického obleku v prvotnom štádiu,
kedy ešte neboli vyvinuté ani centrá pre cítenie bolesti, centrum pamäti,
 jemné nervové zakončenia na celom tele, ktoré by do nejakých z týchto centier viedli, centrum reči, pohybový aparát;
 embryo je v tejto chvíli ešte vo fáze budovania základov, akéhosi vehiklu; nie je to ešte ani tá nádherná, čistá doska, pripravená nasávať informácie a učiť sa a (s)poznávať, ktorým je dieťa, ktoré sa už hýbe a kope a rodí a znova hýbe a kričí a kope po tom, ako sa (znovu)(z)rodí; je to proste zárodok, zárodok možného tela, prijímajúceho možno bytosť, v tele bytosti už jestvujúcej, už zažívajúcej, už čeliacej rozhodnutiam a tlaku spoločnosti, a kvôli tomuto už trpiacej,
avšak nikomu som sa neprosil, aby som sem, na toto miesto prišiel, takže
hypotetickou otázkou, čo by bolo, keby sa bol niekto rozhodol uťať život tomuto telu, sa už nezaoberám, pretože cítim, že by sa jednoducho (keďže všetko je jedného ducha ) ten život manifestoval v nejakých iných telách.

V tej dutine je teplo a tma. Nič si odtiaľ nepamätám. Lážo plážo.
Nemusel som tam platiť nájom. 
Už sa mi nechce.
Dobrú noc.



 Blog
Komentuj
 fotka
thrwtchr  20. 4. 2016 23:28
Článok dopĺňam aj vysvetlivkami v znakovej reči:


 fotka
atropabelladona  21. 4. 2016 10:01
vždy sa na to pozerám z hľadiska, či by som sa ja chcela narodiť danej matke v danej situácii. ľudia majú plno rečí, ale väčšina z nich by nechcela byť dieťaťom slobodnej matky na hranici chudoby alebo produkt znásilnenia, prípadne prežiť svoj život v detskom domove.
 fotka
thrwtchr  21. 4. 2016 11:35
@atropabelladona Tak. A predsa sa rodíme/rodia do takýchto rolí.
 fotka
atropabelladona  21. 4. 2016 16:48
@thrwtchr tomu sa zabrániť nedá, no každý odporca interrupcií by sa mal najprv sám zamyslieť, či by si vymenil život s daným plodom.
 fotka
alpynus  21. 4. 2016 20:17
"Nemám však úplne jasno v tom, aké je moje stanovisko k potratom" – Ešteže v tom ani netreba mať jasno
 fotka
ufounec  21. 4. 2016 20:43
kamaráde, trošku jsi to semlel vše dohromady.
pokud opravdu miluješ život tak moc, že vnímáš sny zvířat, a chceš jim pomoci vyhnout se utrpení, což by bylo skutečně super... tak první krok k tomu je neignorovat lidi. Své nejbližší, třeba. Milovat je. Bezvýhradně, bez podmínek a různých ale... Porozumět lidem, to je klíč. Víš, mnozí si myslí, že zvířata jsou jednodušíí, že jim rozumí, a vědí co ony chtějí, i když mají ve svém vlastním životě chaos. A to lidi mluví.
 fotka
savvym  21. 4. 2016 20:46
ja som z chudobnej rodiny, plytvanie jedlom je povazovane drzostou a sam si to uvedomujem viac teraz, ked debilni Iri vyhadzuju maso, zeleninu a kolace, nehovorim o pokazenych jedlach, ale dobre jedlo vyhodia, hlavne, ze vonku vysedavaju bezdomovci. Zamestnanci mame zakazane si brat, vyhadzuju to kvoli hygiene, ale hlavne hygiena tanierov a salok je na druhom mieste po jedle, z coho su najma chori Iri. Plytva sa masom a teda niekolko zvierat zomrie preto, aby ho vyhodili do odpadkov, to mi pride dost povrchne zabijanie. A za druhe nepomahaju bezdomovcom, su bohati. A aj preto nemam rad Irov. Neda sa pomoct kazdemu s mysliet na vsetko, ale oni su strasni flegmatici v tom zlom slovazmysle. Iste mili su, ale peniaze odhaluju aky je skutocny clovek.
K teme na potraty sa neviem vyjadrit, ze skoda zabit, ale ako som uz nacrtol so zvieratami, hoc deti nejeme, som skor zato, aby nerodili deti, o ktore nemaju zaujem, ktore kvoli peniazom a nechcenosti neskoncili podrezane po depresii v nejakych odpadkoch
 fotka
relieforsaddist  21. 4. 2016 23:11
Tak k tomuto som ťa inšpiroval ?
 fotka
thrwtchr  24. 4. 2016 11:43
@alpynus Áno no, v tomto bode txtu sa to mohlo už useknúť a skončiť. Alebo na a-čku.

@ufounec Poznáme sa?
Blog tvoria zväčša otázky, netvrdím v ňom, že poznám sny zvierat (vrátane ľudí). Alebo že viem presne, čo chcú.
K tomu zvyšku - ďakujem za podnet, je to pravda.

Môžeš však nechápať celkom najbližších a zároveň ich milovať alebo aj (z celkom legit dôvodu, napríklad práve z lásky) sa nevystavovať dlhodobejšej vzájomnej konfrontácii.

Zároveň nemusíš plne chápať mimoľudské zvieratá, aby si k nim mohol nepristupovať ako druhista a nepokladať ich za tovar pre ľudskú spotrebu/účely. Podobne nemusíš plne chápať ľudí, aby si bol schopný nezneužívať.
To je zas vec spravodlivosti, nie lásky.
Akože, chápem resp. *preciťujem* celé to "všetci pochádzame z bezpodmienečnej lásky" atď., ale napríklad osoba zaoberajúca sa medzidruhovou spravodlivosťou (právnik al. vedecký pracovník al. aktivista al. filozof) toto môže pokladať za obyčajnú znôšku ezo kecov.

@Savvym
"ja som z chudobnej rodiny, plytvanie jedlom je povazovane drzostou a sam si to uvedomujem viac teraz"
Podobne, ale zas nehrotím to.

"debilni Iri "
"A za druhe nepomahaju bezdomovcom, su bohati. A aj preto nemam rad Irov.
Neda sa pomoct kazdemu s mysliet na vsetko, ale oni su strasni flegmatici v tom zlom slovazmysle. Iste mili su, ale peniaze odhaluju aky je skutocny clovek."
Myslím, že to, o čom píšeš, sú charakteristiky vlastné ľuďom žijúcim si v materiálnej hojnosti všeobecne, amplifikované v kapitalistickom systéme. Takže majú to aj napríklad na SVK/v Česku, proste ten vzorec nadbytočného zásobovania a následného vyhadzovania, ak sa niečo nepredá, je pre tento systém príznačný.
Ale zároveň sú tu aj ľudia, ktorí sa na tom snažia niečo zmeniť. K téme potravinovej bezpečnosti atď. - sa toho dá popísať (a ešte lepšie - urobiť) veľa, to ale nebolo hlavnou témou v tomto blogu.
Teší ma však, že Ťa to takto podnietilo. O tom tie otázky sú.
Napíš svoj komentár