'Best Speech You Will Ever Hear' od Yourofského zo mňa pred rokmi urobilo znechuteného nevegána.

Z nevegána.

Inými slovami, nič zvlášť nezmenil na mojom zmýšľaní o ostatných vnímavých tvoroch a hlavne na tom, ako sa toto odráža v každodennej praxi.

Možno skôr moja chyba, než oného videa - ignoroval som realitu (vykorisťovania zvierat) v omnoho väčšej miere, než som si bol ochotný pripustiť.

Všeobecne mi však príde dosť zaujímavé, keď sa aktivisti propagujú týmto spôsobom.

Napr. "BEST ANIMAL RIGHTS SPEECH by SIMONE REYES"

- pridala: Animal Rights Activist Simone Reyes.

Viete si predstaviť, že by ste natočili video k danej téme, po stovkách ďalších videí k danej téme, a nazvali si ho sami "Najlepšie Video K Danej Téme"? Myslím, že si to vyžaduje notnú dávku veľmi špeciálneho druhu narcizmu, alebo aspoň súťaživosti príznačnej pre "vychádzanie s vlastnou kožou na trh" vo frameworku voľného trhu.

K tomuto prechodu (na vegánsky spôsob života a filozofiu) ma pred pár rokmi podnietilo až dôkladné samovzdelávanie, predovšetkým kníh a blogu iného Garyho (Gary Francione) a Anny Charlton.
Pri nich som mimo iného ocenil, že na rozdiel od G.Y. sú naozaj zásadne zaviazaní praktizovaniu nenásilia a nechcú "vojnu" alebo "externú revolúciu", ako sa vyslovili niektorí ďalší zástancovia práv zvierat.

Jediná revolúcia, na ktorej naozaj záleží, je revolúcia srdca, vnútorná intenzívna premena každého z nás, aby z nás každodenne bola lepšia verzia nás samých.

Nepopieram však, že aj on si svojím spôsobom "buduje značku". V konkurencii s gargantuovskými korporátnymi charitami, ktoré často otvorene kritizuje, je však zrejme taká praktika len vecou zachovania myšlienky práv neľudí - v kontraste s welfarizmom, ktorý sa stará o lepšie podmienky neľudí - a akej-takej viditeľnosti "drobných aktivistov", v kontraste s tými charitami. Aspoň takto túto konfrontáciu dvoch základných ideologických prúdov niektorí prezentujú.

Taktiež, samozrejme, neverím, že by ani oni mali nejaký monopol na abolicionizmus a vegánstvo - o abolicionizme a základnom význame vegánstva ako morálnej filozofie a aboličného hnutia písal už Leslie Cross v r. 1951, ako som sa nedávno dozvedel na stránke A Candid Hominid.

Žiaľ, v súčasnosti zrejme nejestvujú žiadne rozsiahlejšie preklady týchto textov do češtiny/slovenčiny. Ale pracuje sa na tom.

 Blog
Komentuj
 fotka
thrwtchr  4. 12. 2016 19:30
A zo zdanlivo nesúvisiaceho súdka.
Screenshot


"Inými slovami, nejdeme do toho s tým, že by sme kohokoľvek chceli na čokoľvek konvertovať. Ideme do toho s tým, že pomáhame ľuďom objaviť, že s týmto pohľadom celú tú dobu súhlasili."
"Musí to tak byť, pretože, napokon, ide tu o niečo dosť nekontroverzné. Život. Prežitie. Dbanlivosť. Vzťah. Cítenie. Radosť.
Kto bude hlasovať proti tomuto, ak je im to vhodne vysvetlené?"
Napíš svoj komentár