Tento rok som sa aj ja zúčastnila tohto (teraz už viem) preceňovaného podujatia. Ale vôbec nie som sklamaná, nešla som tam kvôli hudbe.

Ak ste sa tam náhodou priplietli aj vy a cestou okolo ruského kolotoča vás zastavilo dievča so slovami "Podte si zahrať bocciu", bola som to ja alebo iná dobrovoľníčka z občianskeho združenia Imobilio.
Ak ste sa pridali, dakujem(e).

Co je Imobilio a Boccia?
Imobilio je ako som už písala občianske združenie. Z názvu môžte vytušiť, že jeho poslaním je práca s telesne znevýhodnenými ľudmi. Malý omyl.
Jeho samotný zakladateľ je usmievavý Jožko, ktorý trpí DMO a svalovou dystrofiou - je na vozíčku. Imobilio založil aby získal prostriedky a hlavne ľudí - dobrovoľníkov na výstavbu vzdelávacieho centra pre telesne znevýhodnených (najmä vozíčkarov). Práce na stavbe sú momentálne v plnom prúde a základné kamene sú položené na Dlhých dieloch.
Druhým cieľom Imobilia je opačná integrácia telesne znevýhodnených a intaktných (zdravých) ľudí, o ktorú sme sa pokúšali hraním Bocci aj na tohtoročnej Pohode.
Boccia je paralympijský šport podobný petangu. Nedá mi nespomenúť (ked sa to už nikde inde nespomína), že naši reprezentanti už párkrát získali tituly ako Majstri Europy či Majstri Sveta.

Počas celého festivalu k nám do stanu zablúdilo 359 ľudí, čo je o 300 menej ako minulý rok ale stále sme spokojní. Týmto číslom založíme svetový rekord a budeme čakať, kto nás prekoná a tak vyzve chalanov do "súboja"

Reakcie tých, ktorým sa to najprv zdalo ako veľmi jednoduché sa o pár minút zmenili...
Vašou úlohou bolo hrať Bocciu tak, ako vozíčkari. Chceli sme, aby ste si na chvíľu vyskúšali aké to je - nezapájať nohy a pohybovať sa na vozíku.
Všetci, ktorí si to vyskúšali nám dali pozitívnu odozvu, čo sme veľmi radi.
Pre niektorých to bola sranda, niektorí uznali, že to nie je až tak ľahké, ako to na prvý pohľad vyzerá, iní dakovali za možnosť vyskúšať si to a spoznať myšlienku Imobilia. A väčšina bola z tohto zážitku nadšená.
Bolo úžasné sledovať to...

Tých, ktorých sme oslovili a dočkali sme sa odmietnutia sme pochopili. Niekto nechcel z poverčivosti, že si privolá život na vozíku. Niekto mal pred dvoma mesiacmi zlomenú nohu, na čo si zaobstaral vozíček a už nikdy na ňom nechce sedieť.. Niekto len nemal čas lebo tam išiel taký koncert a tam zas onaký.

Chcem aby ste vedeli, že chalani z Imobilia nevyplakávajú nad svojim životným osudom a neprosia o ľútosť. Chalani makajú bez toho aby okolo seba rozhadzovali rukami a čakali na slamku, ktorej sa môžu chytiť. Od štátu nedostali ani cent a dokázali toho mnoho.
Pohodu si užili aj ked Jožko musel ísť domov predčasne kvôli zdravotnému stavu... decibely mu nerobili príliš dobre. Týmto by som sa chcela podakovať organizátorom, že náš stan umiestnili bezprostedne vedľa menšieho podia..

Ak máte chvíľku času a chuť, môžte svojim dobrovoľnictvom prispieť k práci/snu/cieľu Imobilia práve na stavbe vzdelávacieho centra, ktorá visí čisto na dobrovoľníkoch.

Som rada, že ste si tých pár viet prečítali a dúfam, že som vás oboznámila s niečim novým.

Na záver by som vám ešte chcela ukázať toto skromné video, ktoré stojí za to, pozrieť si..

Screenshot

 Denník
Komentuj
 fotka
luc.ka  12. 7. 2015 17:09
Precenovane...
 fotka
grietusha  13. 7. 2015 11:30
je super, že robíš tieto veci a že o tom aj takto informuješ a všetko.

ale proste začať svoj článok tým, že nazveš miesto, kde ste mohli prezentovať svoju činnosť a ešte si tam aj bola zadarmo, preceňovaným, mi príde z tvojej strany úbohé.
 fotka
antifunebracka  13. 7. 2015 16:25
aj ja som tam bol zadarmo uz skoro 10. rok a furt sa mi zda ten festival mierne precenovany
kazdopadne skoda, ze som si vas nevsimol, zahral by som si!
 fotka
veroniques  13. 7. 2015 17:10
@grietusha to, či som tam bola zadarmo... chalani z Imobilia museli zaplatiť vstupenky všetkým... ja konkrétne som to neplatila - to je pravda .. ale ak to berieme kolektívne, zadarmo sme to nemali.

Prvýkrát som bola na Pohode a čakala som hudobne viac, kedže sa o tomto festivale u nás hovorí vo veľkom a robí sa z neho každoročne halo. Môj subjektívny dojem z hudobného programu si môžem vyjadriť bez ohľadu na to, že som tam bola prezentovať nejakú myšlienku, kedže sa toho netýkala. Koniec koncov chalani si niektoré koncerty užili (oni na to mali priestor, čas a hudobný vkus), to, že ja nie môžem slobodne prezentovať bez toho, aby sa to klasifikovalo za úbohé. Pokial viem, festivaly nie sú len o konkrétnych koncertoch ale aj o atmosfére a vedlajších atrakciách a na tie sa nesťažujem.
Za poskytnutie priestoru sme samozrejme organizátorom podakovali ale nič nebolo zadarmo ako som už písala...
 fotka
grietusha  13. 7. 2015 18:12
akurát si myslím, že to, že ti niečo nesedí do vkusu, ešte neznamená, že to máš odsúdiť ako precenené. sama mám s organizáciou eventov dosť skúseností (a dosť aj tak, čo išlo z mojich peňazí) a som schopná usúdiť z oboch strán, že to, čo si pýtajú, je ešte stále málo.

a ak myslíš precenené nie finančne, stále platí prvá veta tohto komentu. nielen ja odtiaľ každý rok odchádzam ako po tej najlepšej dovolenke na svete. nepáči sa ti, ok, proste ti to nesedí. ale sú kvantá ľudí, ktorým to vyhovuje a proste toto konštatovanie (že to je preceňované, nie, že sa ti to nepáči) sa nás vie dotknúť.
 fotka
antifunebracka  13. 7. 2015 22:36
@grietusha sry ale preco by ju ci hocikoho iného malo zaujimat, aku super dovolenku ste tam mali abo co. pokojne moze napisat aj ze je to najhorsi festival na svete a ty jej do toho nemas co hovorit
 fotka
bangbangboom  14. 7. 2015 21:54
@5 co je dotknutia hodne na tom ze niekto napise na nejaky festival ze je precenovany?
 fotka
hetfield  15. 7. 2015 14:56
@grietusha vás sa to vie dotknúť,to akože nejakej velkej pohodovskej rodiny?je to len festival tak to neber tak hrozne vážne akokeby to bolo nejaké pútnické miesto
 fotka
cupcake182  16. 7. 2015 18:45
10 
 fotka
veroniques  18. 7. 2015 22:51
@cupcake182 Bullova everywhere
Napíš svoj komentár