Človek je naozaj tvor rozumný. Vynalieza veci, ktoré nám uľahčujú život – stroje, ktoré robia za nás ťažkú prácu; techniku, ktorá pomáha zdravotným pracovníkom ľahšie určiť diagnózu pacienta; elektrárne, ktoré nám vyrábajú energiu; odborníci dokonca majú prostriedky na výrobu liekov na v minulosti nevyliečiteľné choroby. Tak prečo, keď je človek tvor taký rozumný, smogom z tovární zamoruje vzduch, vypúšťa odpad do riek, vyrubuje si vlastný kyslík a lieky testuje na zvieratách?

V minulosti boli vojny, v ktorých sa diali naozaj hrozné veci. Myslím, že k tomu znovu spejeme... Spory o pohonné látky, antisemitizmus a rasizmus, ktoré propagujú vznikajúce pravicové organizácie, diskriminácia, netolerancia, veľakrát som bola svedkom neopodstatneného útoku sociálnej skupiny.

Podľa mňa ľudstvo ešte nie je vyspelé na takú dobu, v akej dnes žijeme. Poznáme dejiny a predsa vznikajú konflikty, ktoré môžu viesť k ohrozeniu našich životov. Vieme, čo sa stane, ak neprestaneme znečisťovať našu planétu, no skoro nič sa s tým nerobí. Ľudia sa urážajú a neznášajú namiesto toho, aby si navzájom pomáhali a rešpektovali sa. Ak to takto pôjde ďalej, tak zničíme svet, že skončíme ako v dobe kamennej, nebudeme mať nič a len silnejší prežije... A to ešte za predpokladu, že prežijeme záplavy, strašné horúčavy alebo nedostatok kyslíka, ktorý si sami spôsobíme.

Evolúcia rozumu je u človeka naozaj na konci, lebo človek sa s pribúdajúcimi generáciami nebude stávať múdrejší, nebude rozumnejší, ako teraz. Rozumu už má väčšina dosť a niektorí až priveľa.

No môžme sa vyvinúť po humánnej stránke. Môžme sa naučiť, ako robiť náš svet lepším, navzájom si pomáhať, tolerovať sa. So záujmom skúmať kultúru iných zemí namiesto hlásania rasizmu. Podávať pomocnú ruku. Chrániť našu planétu. Odvďačí sa nám a ľudia, ktorým pomôžeme čo i len milými slovami takisto. Veď človek sa rodí nie preto, aby bral, ale aby dával.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
perseus  19. 1. 2009 21:02
hezky řečeno...nič sa neboj, až to raz bude také zlé, zbalíme sa a konečne pôjdeme spolem hore na našu chalupu... tam bude čistý vzduch, čistá voda, a božský klídek tabáček
Napíš svoj komentár