Sloboda. To magické slovo, ktorým sa oháňali a oháňajú hádam všetci revolucionári, politici a tvorcovia ideológií na planéte Zem. Už Marx slobodu používal ako nástroj, ktorým sa ľahko ovplyvňujú masy. Následne prišiel Lenin a jeho Aprílové tézy: chlieb, mier a sloboda. Lenin nám priniesol socializmus a pád tohto monštra oslavujeme ako Deň boja za slobodu a demokraciu. Prišla Európska Únia a my sme sa začali strachovať, či sa vzdať nezávislosti a zabezpečiť si slobodný pohyb vo forme Schengenského protokolu. Nacionalisti, s niekedy až šovinistickými názormi, a anarchisti v tom majú jasno: sloboda je niečo, čo tu nie je.

Často sa stretávam s názorom typu „môžem si robiť, čo chcem však som slobodný občan žijúci v demokracii“. Netreba zabúdať, že demokracie nie je bezvládie, ale vláda ľudu a sloboda niekde aj končí. John Locke povedal, že „Naša sloboda končí tam, kde začína sloboda iných“.

Čo to však tá sloboda je?
Najjednoduchší (nie vždy najvhodnejší!!!) nástroj hľadania odpovede na otázku je naša svätá wikipédia: Sloboda je neprítomnosť donucovania: nemusenie robiť to, čo sa nechce, z čoho však nevyplýva smieť robiť, čo sa chce; preto sa pojem slobody odlišuje od pojmu svojvôle. Pojem slobody je veľmi mnohoznačný, čo sa zneuživa na ideologickú manipuláciu.

Osobná sloboda, sloboda prejavu, sloboda pohybu, to všetko nám definujú zákony, a teda ja sa chcem venovať inej slobode. Tej duševnej.

Nezávislosť
Nezávislosť je najdôležitejší predpoklad slobodnej bytosti. Ak sme od niekoho závislý, tak sme jeho otrokom. Všetci sme závislý od jedla, vody a vzduchu, a preto si musíme dávať veľký pozor aby naša spoločnosť nespravila z potrebného spotrebné, ak sa tak už náhodou nestalo. Iba nezávislý človek môže slobodne rozmýšľať a tvoriť.

Spoločnosť a jednotlivec
K slobode jednotlivca neodmysliteľne patrí tolerancia spoločnosti voči jeho názorom. Môžeme na všetkých listinách sveta deklarovať slobodu prejavu, ale ak spičujeme každý názor, s ktorým nesúhlasíme, tak sa nemôžme čudovať nedostatočnej diverzite názorov v spravodajstve. Pravda sa dokazuje argumentáciou názoru a nie ponížením ľudí, ktorí so mnou nesúhlasia. Toto môžeme pozorovať napríklad na youtube, kde sa čím ďalej viac objavujú komenty typu „20 ľudí si myslí, že ikonkou palec dole sa sťahuje pesnička“.

Voľba a intelekt
Ďalším atribútom slobody je prístup k informáciám. Nevzdelaný človek sa pri všetkej vôli nemôže objektívne rozhodnúť, a teda je neslobodný. Juraj Alner v jednej poviedke napísal:
„Kto chce slobodne voliť, musí najskôr vedieť, sloboda človeka je predsa priamo závislá od miery jeho intelektu, aj v lotérii si človek slobodne vyberá čísla, ale aká sloboda voľby to je, tá je možná len ak sa rozhodujem medzi variantmi, na ktoré môžem mať vlastný názor, vlastný úsudok.“

Čo pre vás znamená sloboda? Považujete seba alebo našu spoločnosť za dostatočne slobodnú?

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  7. 4. 2013 03:47
ja sa citim slobodny. resp. mi aspon teraz pri rozmyslani nenapada nic, cim by som sa citil nespravodlivo obmedzovany
 fotka
mix  7. 4. 2013 11:14
Považujem sa za najslobodnejšiu generáciu.
Napíš svoj komentár