V poslednom období mám pocit, že na Slovensku vznikla móda nenávidieť svoju vlasť a za každú cenu z nej ujsť. No dobre, nie je to len v poslednej dobe keďže vo svete je už toľko potomkov Slovákov, že keby sa sem ani nemohli všetci naraz vrátiť. Napriek tomu mám však pocit, že v minulosti sa odchádzalo skôr z ekonomických dôvodov, zatiaľ čo v súčasnosti to je kvôli akejsi hanbe či nenávisti voči vlastnému národu. Rozhodol som sa spísať svoje dôvody, prečo zostať žiť na Slovensku.


Národná hrdosť
Môj prvý argument nie je príliš presvedčivý, najmä ak sa pozrieme na túto anketu z Birdzu. Prvým dôvodom, ktorí by nás pri úteku by mal zastaviť pri úteku je národná hrdosť. Láska ku krajine, kde sme vyrastali, ku svojmu materinskému jazyku, k prírode, cti k histórií a keď už nie inak, tak aspoň tá hrdosť na našich športovcov (aj tak nemám rád, keď sa niekto bije do srdca aký je Slovák iba ak naši hokejisti vyhrávajú).



Si súčasťou spoločnosti
Každý jedinec je súčasťou spoločnosti, ktorú vytvára. Keď idete po ulici tak každá jedna päťmilióntina toho asfaltu, po ktorom kráčate, je vaša. Jedna päťmilióntina Tatier a Slovenského Krasu je vaša. Takisto aj tvoríte jednu päťmilióntinu tejto spoločnosti. Ak niekto nadáva, že Slováci sú leniví alkoholici, nevedia vyjadriť svoj názor a len kradnú, tak nadáva len na seba a svoju rodinu. Každý jeden jedinec tvorí spoločnosť, ak sa ti niečo na spoločnosti, kde žiješ nepáči, tak to zmeň. Sedieť na zadku a kritizovať vie veľa ľudí, no vážiť si treba tých, čo svoje sny a ideály realizujú. Nemusíme byť všetci hneď politici. Hnutie, či neziskovú organizáciu môže založiť každý. Prípadne stačí, ak každý začne robiť to, čo ho baví a bude to robiť dobre. Znie to možno socialisticky, ale ak všetci budeme pracovať pre ostatných, tak aj ostatní budú pracovať pre nás. Ak prehrá jeden, prehrá celá spoločnosť, no začať každý musí od seba.



Za prácou, za peniazmi
Už dávno nežijeme v dobách, kedy by naše deti umierali od hladu. Ak sa niekto vyhovára, že je nedostatok peňazí, či práce, tak by sa mal najprv ísť pozrieť do Číny, Bangladéša či Vietnamu. Tam má aj náhradník svojho náhradníka. Ak je niekto výnimočný, pracovitý a odvádza kvalitnú prácu, tak si job nájde. Predsa každý zamestnávateľ chce schopných zamestnancov. Ak má niekto pocit, že pri pracovnom pohovore jeho talent nikdy nebol odhalený, tak stále môže začať podnikať. Však sám veľký milionár Bob Proctor zarobil len umývaním podlahy. Kto vie preraziť v ťažkých podmienkach je frajer, nie ten, čo bere nohy na plecia pri prvej prekážke.



Charakter Slovákov
Toto tak trocha súvisí s bodom 2. Ak dve tisíc ľudí povie, že Slováci sú taký či onaký a utečú za hranice, tak potom aj tých dve tisíc ľudí bolo rovnakých? Podľa mňa každý vidí iba odraz seba. Ak niekto vidí iba faloš, závisť a klamstvo, tak by mal porozmýšľať, či to nie je v jeho očiach.



Sociálny dlh
Ak niekto vyštuduje na Slovensku a jeho rodičia dostávajú naňho rodinné prídavky, tak by mal porozmýšľať, či by nemal aj niečo spoločnosti vrátiť.



Pocit domova
Korene nezaprieš. V cudzom svete môžeš nadobudnúť klamlivý pocit domova, no nikdy v nebudeš Američanom, Írom, Britom, Švajčiarom či Čechom.


Aké sú tvoje dôvody, prečo zostať žiť na Slovensku? Ak nechceš ostať, aké sú tvoje dôvody na odchod-útek?

 Blog
Komentuj
 fotka
sturmer  3. 1. 2013 00:58
Perfektné!
 fotka
zlatokopka  3. 1. 2013 01:02
ďakujem, práve som zvažovala ďalší útek
 fotka
sabnacke  3. 1. 2013 01:04
zvláštne uvažovanie...



ja osobne som sa nezhodla ani s jednou vetou z tvojho blogu a k tomu úteku zo SR sa vyjadrím len takto: nie je KAM utiecť..



a s tým sociálnym dlhom si ma pobavil. mám pocit, že úlohou štátu je aspoň čiastočne podporovať študentov (ktorí majú podmienky už tak sťažené dostatočne...), vytvárať pre nich adekvátny počet odborov z aspektu potrieb trhu a neviem ako ty ale ja pozorujem presný opak, a následne im aj ponúkať miesto na trhu..
 fotka
vlado905  3. 1. 2013 01:18
@sabnacke nevravím, že naše školstvo funguje správne a ani že je dokonalé...ale na Slovensku je bezplatné...v niektorých západných "ultramoderných" štátoch to funguje tak, že musíš platiť dosť vysoké školné, teda si študent vezme pôžičku a potom keď už pracuje, tak niekoľko rokov spláca svoje štúdium...u nás keď začneš pracovať tak už zarábaš na seba...a síce nemáme dokonalé školstvo ale určite je kvalitnejšie než to v USA, kam keď prišli moji spolužiaci na výmenný pobyt, tak sa stali najlepšími študentami v ročníku (USA som si zobral za príklad, lebo podľa štatistík je to pre Slovákov najatraktívnejšia krajina pre život po Slovensku » www.askgfk.sk/fileadmin/user_... ) ... a to že naše školstvo nie je dokonalé môže zmeniť naša generácia ak neutečie...
 fotka
sabnacke  3. 1. 2013 01:33
no za prvé. nie každý sa hrabe na VŠ. za druhé. tí čo sa hrabú na VŠ sa tam hrabú väčšinou preto, aby oddialili svoj pobyt na úrade práce (ver mi, je medzi nami dvojročný rozdiel ale nepredpokladám, že už si bol zaevidovaný na úrade), kde ti AKOŽE pomáhajú nájsť pracovné miesto, ktoré vlastne neexistuje. jedine ak sa jednému z tisícky podarí železnými päsťami pretlačiť cez rodinkárstvo a smotánku. na pracovné pozície zväčša hľadajú napr. servisákov automobilov s 3-5 ročnou praxou. chlapec vyjde zo školy, kde mali prax tak 1 rok. čo myslíš, kde ho zamestnajú? ten šťastkár, ktorý si nájde robotu, je platený mnohokrát minimálnou mzdou prípadne pod hranicou priemernej mzdy (a to dosť citeľne pod hranicou...), lebo našu priemernú mzdu tvoria menežéri, ktorí majú na to obedovať kaviár a chodiť do práce a z práce keď už nie na bavoráku, tak aspoň VIP taxíkom. a človek, áno zarába na seba, tak že mu vyjde akuráááát na nájom a žranie. rodina nehrozí. mladí ľudia sa dnes boja zakladať si rodiny, lebo nemajú nikde fickove istoty, že neprídu o robotu a že budú vôbec platení tak ako si zasluhujú.....



okrem iného, je ťažké natrafiť na správny odbor a školu, pokiaľ premrháš rok na jednej škole a začínaš na inej, platíš si pekne krásne školné za celý rok. ďalšia vec - štátna škola - to znamená, že cucá peniaze zo štátnej pokladnice, čo teda znamená nejaký keš na každého študenta - čím viac študentov prijmú, tým viac sa nabažia (uvedomme si koľko ľudí neprejde, vyhodia, vzdajú to..)



ďalšia vec - prosím neporovnávaj. iný kraj iný mrav, iná mentalita, iné spôsoby, iná ústava, iné zákony vyhlášky... inakosť maximálna. prečo utekajú naši študenti do zahraničia? lebo im tam ponúkajú lepšie podmienky.



prajem Ti veľa zdaru, šťastia.. ak tu plánuješ ostať navždy.
 fotka
sturmer  3. 1. 2013 02:00
@sabnacke je veľmi vtipné, že Slováci nadávajú na to, ako im iní kradnú robotu (napr. Ukrajinci, Cigáni atď.) a následne odchádzajú pracovať do Anglicka, Írska, kde v princípe robia to isté miestnym.



A keby som sa mal pozerať na tie veci ohľadom zamestnania ako ty, to si rovno vženiem guľku do hlavy.
 fotka
sturmer  3. 1. 2013 02:06
Korene nezaprieš. V cudzom svete môžeš nadobudnúť klamlivý pocit domova, no nikdy v nebudeš Američanom, Írom, Britom, Švajčiarom či Čechom.

- mne na to sadne toto:



Štátnym občanom môže byť iba súkmeňovec
 fotka
eveve  3. 1. 2013 02:10
Smiešne. Asi ti táto spoločnosť neublížila a dala ti všetko po čom si vždy túžil. Bohužial mne nie...
 fotka
karlotiskot  3. 1. 2013 08:16
A vezmi si to očami obyčajného pracujúceho človeka

V prvom rade si nemyslím, že ide o hanbu v pravom slova zmysle, keďže každý štát sa má za čo hanbiť. Skôr by som to definoval ako hanbu voči budúcim generáciám. Mnoho luďí by chcelo svoje deti vychovávať v inom systéme a za iných podmienok, ktoré mu táto republika aj napriek nespokojnosti ľudí v nej nevie zaručiť ak by v nej celý život žil. Niektorý preto odchádzajú natrvalo, iný sa aspoň čiastočne "zahoja" v inej krajine, získajú si prax, naučia sa jazyk a vrátia sa na Slovensko, kde na nich čaká trebárs zariadený byt z peňazí ktoré si vonku zarobili a zostávajú tu



Národná hrdosť- história, príroda, športové úspechy to všetko je pekné, ale loajalita, ktorá by mala vychádzať z takých vecí je na veľmi vratkých nohách. Ak už byť hrdý na národ, tak kvôli ľuďom a to tu veľmi nejde.



Pozri obviniť niekoho, že "spoločnosť je taká, lebo aj ty si jej súčasťou" je pičovina na entú, hlavne v demokratickej spoločnosti. Ak by národ prezentovalo 7 zlodejov a 3 ťažko pracujúci, budú jasne zlodeji okrádať tých ktorý pracujú. A teraz to povedz tým trom zlodejom "spoločnosť je taká lebo ste jej súčasťou" Jeden ti národ opustí, druhý sa stane zlodejom a aj keby tretí zostal verný svojím princípom, spoločnosť to nezmení a zlodej sa odrazu morálne neuvedomí...



Prepáč ale to s tymi peniazmi zrejme nemyslíš ani vážne. Je tu jedna vec a tá sa volá možnosti. Ak dáš luďom v Číne možnosť pracovať v lepších podmienkach, určite by ti zostali v Číne -.-



Blbosť strašná. To akože ak deckov v detskom domove vidí neférovosť a zradu znamená to, že aj ono je neférový zradca, alebo že je chyba v ňom ak to tak vidí?



Toto je jediná vec s ktorou aj keď len z malej časti súhlasím



Myslím, že máloktorým ľuďom ide o to byť Američanom, Írom, Britom, väčšina chce proste len svoj kus priestoru a neznamená to že hneď zahodili svoje korene a občiansky hodia do pece
10 
 fotka
sisel  3. 1. 2013 09:01
Ako som sa doklikala, si študent.

Takže, ja Ti tvoje ilúzie brať nejdem, aj ja kým som bola študentkou tak svet bol jednoduchší, ale, teraz robím na jedinom možnom pracovno mieste v okrese, u korejčanov, dostanem minimálnu mzdu, a ešte k tomu som zničená z roboty.

Moj partner si robotu nevie nájsť, žijeme z 350 eur mesačne dvaja, a bez nájmu lebo mama ho platí ako je v zahraničí.



Prosím ťa, povedz mi jeden reálny dôvod okrem týchto kvázi bodov, prečo tu máme ostať?

Mám 20 rokov, ale mám v prdeli klby a kolená z roboty a nemám z toho nič, ani pojebanú knihu si z platu neviem kúpiť....
11 
 fotka
sheily  3. 1. 2013 10:14
Sorry kamo, nepresvedcil si ma, já vodcházím..

Picoviny na entu, nie som odbornik ale uz aspon z toho co pocuvam volaco viem.. Z mojej patmiliontiny chodnika ani z narodnej hrdosti ci minimalnej mzdy tu nevyzijem ani si nevybudujem zazemie pre svoju rodinu buduci, a hej radsej ako cudzinka budem zit v krajine s vyssou zivotnou urovnou ako na slovensku s fickovymi istoty.. A este zit v spolocnosti ktora ho zvolila? A to s tym vracanim rodinnym pridavkov si uplne zaklincov, co mi este pripomina, ze nechcem zit v krajine kde cigan pojebany co nic nerobi dostane viac ako pracujuci clovek pomaly

Nie dik, adios.
12 
 fotka
uspavanocka  3. 1. 2013 10:23
toto su asi take dovody ako povedat "zostante na slovensku lebo je tu bryndza a inde neni"

a ani o milistotinku to ezmenilo moj nazor ze chcem odist ale nemyslim to v zlom, ani to nie je zle napisane, iba mna osobne to nepresvedcilo
13 
 fotka
transplantovana  3. 1. 2013 11:03
@uspavanocka "zostante na slovensku lebo tu je bryndza a inde neni" najelpšie zhrnutie



odišla som, nevrátim sa možno už. a to iba preto, že slováci sú dementní, celý slovenský systém je dementný, nevedela som si nájsť schopnú robotu po tom, čo som odišla zo školy a za 250eur teda recepčnú na dohodu/napoly načierno robiť nebudem.

a nemám absolútne žiadnu potrebu slovensku niečo vracať, mám doma mamu, ktorá zostala na všetko sama a od štátu dostáva také peniaze, z ktorých nie je schopná ani len zaplatiť nájom.



potom, keď vyrastieš a začneš fungovať sám za seba, možno pochopíš.. ale keby si mal ostať takýto, tak amen tma a dopredu ma to mrzí.
14 
 fotka
wicki  3. 1. 2013 12:07
Chlape,že vraj teraz ľudia neodchádzajú z ekonomických dôvodov? Kde to žiješ?

Ako si ma mladý človek založiť rodinu z 350 eur mesačne, z toho mu ledva zostane na nájom, nie to ešte aby si odkladal na to,aby si mohol kúpiť byt. S týmito dôvodmi si ma nepresvedčil, ja mám Slovensko rada, ale keď mi táto krajina nedáva možnosť slušne žiť tak jednoducho smola, musím vycestovať.
15 
 fotka
alroune  3. 1. 2013 12:23
to je vtip ak mi stat neda podmienky na normalny standart tak ich budem hladat inde :p milujem slovensko ale ono zradza mna nie ja jeho...........
16 
 fotka
ladypetushqa  3. 1. 2013 12:36
Aký sociálny dlh?Moja mama si sama na tie rodinné prídavky zarába preboha. Ide to zo štátnych peňazí,teda z daní čo platia naši rodičia a všetci pracujúci na Slovensku. Za to že pracujú od nevidím do nevidím , vychovávajú 1,2,3 dokonca až 4 deti dostávajú pár drobných ktoré im občas nestačí ani na základné potreby do tej školy.
17 
 fotka
marttina  3. 1. 2013 12:43
neutiekla som, odisla som. to za prve. za druhe, cely ten blog su chobotiny.



narodna hrdost - ano mame peknu prirodu, pamiatky a ine, a teraz akoze mam ostat doma a opakovat si ake mame super pamiatky a prirodu, co na tom ze zavaznejsie veci sa seru a nefunguju? ved ked som odisla este neznamena, ze musim picovat ako na svk nic nie je. ale kvoli pamiatkam a prirode ostat na svk sa mi teda nechce, ak zatuzim tak si kupim letenku, pridem na par dni a pokocham sa.



si sucastou spolocnosti - @karlotisko ti to vysvetlil.



peniaze - haaaaa-ha.

o to pokoj, ze polovicka znamych si nevie najst pracu, ak si aj najdu tak to vobec nesuvisi s tym co by chceli robit, pretoze nemaju rodinu na patricnych miestach. ja som mala pracu aku som chcela, ale teraz sa to neda porovnat. predtym som zaplatila poplatky a stravu a plus kazdodenne fungovanie, nehrozi odlozit nieco, teraz mam klud na dusi, setrim kedze mama prisla na svk o pracu a ziadnu si najst nevie napriek tomu ze cely zivot pracovala a ma skusenosti (ooo kolka to nahoda!). vsade su tazke podmienky, to ze odides do zahranicia neznamena, ze si to zlahcujes. ide o to, ze mas lepsie moznosti a sance. a nehovor mi ze to nie je pravda, ked porovnam trh prace v bratislave a v londyne, tak jednoznacne vyhrava londyn. a to sa nebavime o rodine, hypoteke nedajboze. kde z coho na svk? na svk som sa mala fajn, ale bola som nezadana a zila som v byte ktory som nemusela cely platit. momentalne zarabam dobre, platim byt, premyslam nad rodinou, setrim na kupu nehnutelnosti, mam kopec moznosti ako zuzitkovat tie peniaze a nemusim sa strachovat ze na konci mesiaca nebudem mat na zradlo. plus, ked pride k najhorsiemu a mama si do par mesiacov pracu nenajde a socialne davky jej skoncia budem jej moct bez problemov poslat peniaze aby prezila, lebo tento stat ma v pici.



charakter slovakov - ja hovorim, ze existuju aj dobri ludia aj kokoti. vsade na svete, jedno aky stat. ale neda mi nepovedat, ludia na svk dost zavidia.



socialny dlh - tu sa smejem tak, ze mi slzy tecu moja mama mala tri prace aby uzivila dve decka a utiahla byvanie, kedze otec sa na to vysral, neodstavala ziadne prispevky od statu, lebo vzdy bola par korun nad hranicou jej povedali (doslovne par korun nad hranicou chudoby). vystudovala som vysoku skolu - peniaze za knihy, skolne, dopravu, stravu etc mi platila mama a ciastocne sama kedze som chodila uz do prace, o com?mama dostala pridavky na dieta, ale skusil si si niekedy vyratat co dostavas a co musis platit ked si na zakladnej/strednej/vysokej skole? a z coho su tie pridavky? z toho co ona odvedie zo svojho platu do narodnej kasicky. ked som po skole sa isla zaregistrovat na urad prace tak som nedostavala ziadne davky, nemam narok kedze nemam odpracovane mi bolo povedane a byvas u rodicov. co dlzim tomuto statu? NIC.



pocit domova - no neviem, zavisi od cloveka. castokrat sa citim ako brit, aj ked nie som. a doma je tam kde je rodina a priatelia, nie nejaky kus zeme. ked idem na svk pocit domova mam ked som pri mame, nie ked stojim na namesti v nejakom meste. pocit domova mam ked som v uk s priatelom a nazivame si spolu na hromadke v harmonii.



a ked uz som si dala taku namahu na celu rozpravu tak moj odchod je jednoduchy - odisla som za partnerom, lebo randenie cez par statov je hrozne. a preco ja a nie on? lebo on by v zivote na slovensku byvat nechcel. smutne? ano. chapem ho vsak dokonale.
18 
 fotka
alchemille  3. 1. 2013 12:46
Dieťa moje zlaté, máš 18 rokov, o svete vieš holú ric, tak si radšej šetri energiu na bujaré zábavy, kým ešte môžeš a potom premýšľaj nad obrodou Slovenska.
19 
 fotka
vlado905  3. 1. 2013 13:15
vsetci tu nadavate na stat a zlu situaciu...lenze kto je stat? to su obcania...my vsetci...co sme konkretne my spravili preto, aby tu bolo lepsie? napriklad pred rokom boli protesty gorila...ako skoncili? film "od fica do fica" nam ukazal ako zle fungovala organizacia tychto protestov, ale jedno treba uznat: organizatori to naozaj mysleli dobre a boli po dlhom case prvi, co naozaj sa pokusili nieco zmenit...ak niekto nespravi nic preto aby zil v lepsich podmienkach, tak si nezasluzi ani v lepsich zit...takze co ste konkretne vy spravili pre to aby sa tu zilo lepsie? a nevyhovarajte sa na stat...my sme stat a stale nie len raz za 4 roky ked hadzeme obalku s menom strany do krabice
20 
 fotka
idiotproof  3. 1. 2013 13:15
chlapce, bodaj by ti ten entuziasmus vydrzal a tvrdou pracou si dokazal ze sa to da a zmenil slovensko.



silno ti budem drzat palce spoza hranic.
21 
 fotka
sabnacke  3. 1. 2013 13:21
@sturmer nevšimla som si kde som nadávala, že nám niekto iný berie robotu, a pokiaľ viem, cigáni sú nepracujúca vrstva, len zvyšujú nezamestnanosť. ale je pravda, že sú extrémne vzdelaní, čo sa týka sociálneho systému, lebo presne vedia kedy a koľko majú dostať...



a chlapče zlatý, autor blogu, skoré vytriezvenie ti želám...
22 
 fotka
marttina  3. 1. 2013 13:26
@idiotproof @alchemille @transplantovana ako sme sa tu pekne zisli, mohli by sme aj nazivo, mam pocit ze som vas nevidela od minuleho roka!
23 
 fotka
sabnacke  3. 1. 2013 13:27
@sturmer a pre mňa za mňa si vžeň do hlavy guľky aj 3, keď nevidíš ako to je. zhyňte tu hladom a hladní sa bite do hrude.
24 
 fotka
saddath  3. 1. 2013 13:46
presne tak,máš pravdu!
25 
 fotka
kokosovyorech  3. 1. 2013 14:02
Na grc mi prišlo z toho blogu, prepáč-.- normálne mám teraz chuť zobrať si batuzek a zdupkat za hranice
26 
 fotka
karlotiskot  3. 1. 2013 14:14
@vlado905 Tvoj idealizmus by bol milý, keby nie je smiešny. Polke slovenska vyhovuje, ako to tu je. Polka demonštrantov na gorile si bola hlavne kopnúť do "modrých" ďalšia štvrtina v tom videla možnosť hodiť niečo na fica bez toho aby obviňovali, celé fungovanie vlády.

Čo chceš vlastne dokázať v rozdrobenom systéme, kde je polka ľudí zmagorená demagogickými rečami a volebná kampaň sa sústredí na očierňovanie miesto programu a jeho splnani? Čo chceš robiť v systéme kde im to vsetci žerú? Samozrejme, zhromaždí sa trebárs 5 percent Slovenska, ktorý sa zhodnú dokonale na zmenách, myslíš, že niečo zmôžu? A ak spravia revolúciu, bude táto zmena dobrá aj pre iných okrem nich? To o čom hovoríš je proste krátkozraké a naivné. Neviem čo je zlé na tom, žiť si život podľa seba, cítiť loajalitu ku svojej rodine a priateľom, miesto národu a vlajky. Starať sa o svojich blízkych miesto prispievania na systém, ktorý im často len podkopáva nohy. Neviem čo je zlé na tom, nevnímať štáty ako niečo, čo ti má určovať identitu.
27 
 fotka
chevro  3. 1. 2013 14:24
Mať rád Slovensko je jedna vec, sťažovať si kvôli tomu život je druhá. Myslím že všetko tu už spomenuli, podľa mňa si tiež riadne mimo.



A inak, bryndzu kúpiš aj v UK.
28 
 fotka
bonita  3. 1. 2013 14:41
proste tieto tvoje idealitické vízie a argumenty sú smiešne a úbohé

viac to rozoberať ani nejdem, lebo všetko už bolo vyššie povedané
29 
 fotka
lojla  3. 1. 2013 15:15
vacsinou ma tieto reci akurat tak pobavia, no tebe sa normalne podarilo dostat ma do stavu, ze kebyze sedis vedla mna a toto mi nakladas, asi ti dam po hlave
30 
 fotka
ladyblady  3. 1. 2013 15:38
pre mna neobstojne argumenty...co mam z toho ze mi tu patri jedna patmiliontina vsetkeho ked v podstate nemam nic...chodim do skoly pracujem vraj mam zacat odvadzat nejaku nezmyselnu dan...ja si radsej zaplatim skolne neviem kolko ako studovat tu kde clovek musi studovat za doktoranda nie preto lebo chce ale preto lebo je mu blbe s titulom Mgr alebo Ing cakat v rade na urade prace alebo ako moja mamka ktora studovala xy rokov na vysokej co bola vtedy fakt vydreta robota teraz robi v skurvenej automobilke na nocnych..nech mi nikto nehovori ze toto je OK!!! Palim odtialto do riti hned jak sa naskytne moznost..taketo temy ma vzdy dostanu. Chlapec pracoval si tu nekedy za slovenske prachy?? Mam o rok viac a robim popri studiu...preco by som tu mala ostavat za ten biedny plat ked mozem zit inde a lepsie??
31 
 fotka
ladyblady  3. 1. 2013 15:43
a este jedna vec jasne ludia ktorym je tu trosku lepsie to nevidia ale pisal si nieco o tom ze ked dostavaju moju rodicia neco od statu na mna ja mam neco vratit...a co mam preboha vratit??? Dostanu na mna ja neviem 20 alebo 40€ ani neviem presne jak malo to az je...to mi nestaci ani na cestu do skoly na ten mesiac..nie to este na obedy kedze sa vraciam o 5ej domov a na ine veci...

preco sa mam pozerat jak sa zije v Bangladesi alebo v Cine? akoze mne je tych ludi fakt luto ...ale pozri tam kde je lepsie....aspon ekonomicka situacia je lepsia..preco nepozriet tam?

tazko sa ja teraz postavim ze: Idem to tu zmenit..som nespokojna to ano ale co ja sama proti tomu zmozem????? NICATE NIC
32 
 fotka
michaeldevega  3. 1. 2013 16:34
Na Slovensku možno je pekne.

Ale vo Švédsku majú polárnu žiaru
33 
 fotka
anitchka  3. 1. 2013 19:47
povedala by som, ze trosku naivny pohlad na tuto problematiku.

staci ze vidim vysledok hlasu ludu, koho voli vacsina Slovakov a to ako sa ludia nechaju klamat. je to vysmech vsetko.

...ja osobne sa zatial nemam dovod stazovat, kedze ma zivia rodicia, ale staci ked pozriem na par ludi zo svojho okolia a o pracovnych moznostiach a o zivotnej urovni by sa dalo polemizovat a hlavne pri takych ludoch, ktori ziju z ruky do ust a rataju dni do vyplaty. takym sa bohuzial necudujem, ze nemaju inu moznost ako odist prec.

to, ze Slovensko je pekna krajina je sice pekne, ale z toho clovek nevyzije.
34 
 fotka
terbie  3. 1. 2013 19:48
nezabudni, ze v cudzine vzdy budes len cudzinec... studujem v cesku a vzdy sa tesim domov uz len z toho pocitu, ze tu som medzi svojimi a tam si obcas pridem ako prizivnicka... samozrejme to tu nefunguje ako by malo... avsak su na tom krajiny aj ovela horsie... a ako mozete cakat zmenu, ked schopni a vzdelani ludia utekaju? cakate, ze zo dna na den tu budu idealne podmienky? tie si musime najskor vybudovat
35 
 fotka
amikadze  3. 1. 2013 20:44
Páči sa mi ten blog, najmä to s asfaltom a Tatrami.

Nedávno som tak rozmýšľala nad týmito vecami, ja som vždy chcela odtiaľto odísť, teda aj stále chcem a ak sa bude dať tak asi odídem, bývam pár km od hraníc a za nimi je to INÝ svet. ale je pravda že nikde inde už nebudem tak doma ako tu, všade budem len prisťahovalec. A to, že sa tu narodila celá moja rodina, to je jediné čo ma tak bytostne spája so Slovenskom, spomienky na krásne detstvo a podobne. ale keď môžem žiť lepšie, tak prečo nie? je pravda, že ak všetci my mladí odídeme preč, tak neviem, kto tu zostane a kto tú krajinu potom pozdvihne.a mám sa ja obetovať? :/
36 
 fotka
vlado905  3. 1. 2013 21:04
@amikadze ked byvas cely zivot v jednom dome a potom si vsimnes, ze tie biele steny sa ti nepacia a chces oranzove, tak si kupis novy dom alebo stary vymalujes? a vnimas malovanie ako obetovanie? ja to vnimam ako investiciu do niecoho co mam rad..
37 
 fotka
simka1311  3. 1. 2013 21:50
ľúbi sa mi to a je to pravdivé ... tiež poznám veľa ľudí čo odtiaľto chcú odísť... jedna moja spolužiačka minule v škole hovorila že si nechce robiť vš a že radšej pôjdem do ameriky a tam bude mať dobrý plat aj bez výšky aj keď podľa mňa je to celé hovadina
38 
 fotka
d0m1nika  3. 1. 2013 23:18
vo istych bodoch si odporujes. ale budiz.



mna zaujala jedna veta: Kto vie preraziť v ťažkých podmienkach je frajer, nie ten, čo bere nohy na plecia pri prvej prekážke.



Mne je prd platny titul "frajera", ked sa mam i tak zle a musim mega driet na nieco, co v inom kraji/state dostanem jednoduchsie, resp za rovnaku pracu dostanem viac.



Nepoznam ta ani neviem ako a kde pracujes, ale tento blog mi pripada ako nastvane stazovanie sa cloveka, ktory to sam nedotiahol nikam dalej a vidi ako jeho schopnejsi kamarati odchadzaju do zahranicia a PREKVAPIVO sa tam maju lepsie.



Ak mozes odist a nejdes, nikomu tym nepomozes, ani Slovensku ani tym ludom naokolo, akurat sebe poskodis a v tom ja nevidim zmysel.

Kto moze nech ide a nech sa ma lepsie.
39 
 fotka
shit  4. 1. 2013 00:11
popravde sa vzdy bijem do srdca ze som slovak len ked vyhravame v hokeji
40 
 fotka
matias  4. 1. 2013 01:22
Tiež si myslím ak človek odíde zo slovenska že zákonite musí zabudnúť na slovensko odkiaľ pochádza?

Nedá mne nespomenúť že po novom aj brigádnici musia platiť odvody,takže oplatí sa brigadovať vôbec?

@21 @sabnacke rozosmiala si ma definiciou ze cigáni sú extrémne vzdelaní ak ide o dávky ale náhodou su aj herci-cigán,cigani idu do neba,cigáni idú do volieb. aj keď nič proti nim.
41 
 fotka
wicki  4. 1. 2013 07:50
@matias Presne,ani len brigádu sa tu neoplatí mať, ja na to kašlem A idem brigádovať do zahraničia

Teda toto leto som robila dokopy 16 hodín v zahraničí a zarobila som viac ako spolužiak za celý júl

To o niečom hovorí no, mám polku rodiny v zahraničí a mienim v tom pokračovať, pretože ja chcem žiť a nie len prežívať...

V Rakúsku stoja veci skoro rovnako ako u nás,ale oni zarábajú trikrát viac ako my...

Vo Fínsku som bývala v rodine, kde matka bola nezamestnaná a napriek tomu mali každý svoj vlastný notebook a dokonca svoju vlastnú plazmu...

Necítim potrebu tomuto štátu niečo vracať. Moja mama od 18 pracovala, aby nás uživila, dorypala si zdravie a dostávala aj tak len minimálnu mzdu...
42 
 fotka
sabnacke  4. 1. 2013 12:18
keď už si začal s tým "malovaním bielych stien" ...keď ti hodia pokazené mäso a tú pokazenú chuť cítiš aj vtedy keď ho podusíš, tak to pokazené nabudúce vypražíš? stále bude to mäso pokazené, možno to nebudeš tak cítiť vďaka extrémne okorenenej strúhanke, ale na zdravie sa ti podpíše, nech je v akomkoľvek stave. - presne toto je život na Slovensku.
43 
 fotka
sabnacke  4. 1. 2013 12:22
@matias a prečo, to je pravda (väčšinou) denne počúvam v autobuse cigáňov (máme osadu blízko dediny) ako si vyratávajú koľko im, citujem: dlhuje sociálka. takže sa dozviem nakoniec, že my sme im ešte aj niečo dlžní.
44 
 fotka
micenzo  4. 1. 2013 12:26
nic si s jebnutymi komentarmi ktore su tu nerob,zial na tento portal chodia protislovenske a slovanske zivly ,tu je nieco ako narodna hrdost povazovane za zlo a nepriatel c.1 takze tazko ocakavat nieco..iba zbabely utek za hranicu a kydanie na vsetko slovenske

ja som len rad ze este existuju ludia ako ty a vnimaju veci tak ako maju palec hore
45 
 fotka
majster22  4. 1. 2013 14:59
Vážení, čo ste urobili pre to, aby sa tu žilo lepšie? Aby tu bola robota, čistota, slušný život? To je najlepšie, ujsť tam, kde si tieto podmienky vybojovali sami občania tej krajiny. Si myslíte, že keď v Nemecku alebo Francúzsku teraz znížia mzdu na 500e, že sa tam všetci zbalia a utečú inde?? Vám garantujem, že tam by sa iné veci diali. Tam keď im vláda siahne na niečo, v uliciach a na námestiach sú desaťtisíce ľudí. Tu keď niekto vyjde von vyjadriť nespokojnosť, ešte ho vysmejú. Najľahšie je utiecť a zviezť sa na úspechoch iných krajín a národov, druhá, ťažšia voľba je ostať a skúsiť niečo zmeniť. A ostanú práve väčšinou takí, ktorí majú radi Slovensko.
46 
 fotka
vlado905  4. 1. 2013 15:23
@sturmer @micenzo @majster22 ďakujem za podporu, som rád, že tu sú ešte ľudia, ktorí sa neboja zastať si svoj domov, lebo iba tí majú schopnosť ho zlepšiť. Je smutné, že máme tendenciu veriť tým, čo majú moc a nie tým, ktorí chcú vidieť lepší svet. Ešte raz veľká vďaka
47 
 fotka
sturmer  4. 1. 2013 15:34
@vlado905 Niektoré komentáre ma pobavili a autorov niektorých tých premúdrelých, protislovenských výrokov by som asi priviazal o kôl a minul na nich celý zásobník utiecť do zahraničia je fakt riešenie a odtiaľ sledovať úpadok do krajiny je smutné, no pre nich zjavne zábavné tak nech si naserú. Všetko pozitívne skritizujú a vidia len to negatívne. Ja som rád, že tu žijem, verím, úpadok našej ekonomiky je výrazný od vstupu do Európskej únie. Ale nechaj radšej tých samozvaných Angličanov tak, príde na psa mráz a aj zahraničie pôjde do riti
48 
 fotka
sturmer  4. 1. 2013 15:36
A ako vidím, niektorí sa tu ľutujú
49 
 fotka
sturmer  4. 1. 2013 15:37
@wicki



V Rakúsku stoja veci skoro rovnako ako u nás,ale oni zarábajú trikrát viac ako my... --- to kde si dospela k takejto sračke? niektoré veci majú drahšie než my. Majú vyššie platy, dôchodky, ale to bývanie u nich tiež nie je dvakrát lacné
50 
 fotka
sturmer  4. 1. 2013 15:38
Mala by si chodiť častejšie na nákupy do Rakúska napr. a porovnávať ceny niektorých výrobkov
51 
 fotka
sturmer  4. 1. 2013 15:42
@majster22 tak tak



v iných krajinách, keď vláda nejakým spôsobom siahne na veci v živote občana, sa dejú veci
52 
 fotka
wicki  4. 1. 2013 23:10
@sturmer Bola som tam A konkrétne bývanie som nemyslela, ale skôr potraviny, elektroniku a oblečenie...
53 
 fotka
wicki  4. 1. 2013 23:14
@sturmer Napríklad slúchatká som tam kúpila o 5 eur lacnejšie ako u nás... A botasky za 25e, pumy dokonca som tam videla...
54 
 fotka
sturmer  4. 1. 2013 23:51
No tak s potravinami to je také sporné by som povedal
55 
 fotka
mix  6. 1. 2013 00:01
Nuž keď som videl koľko ľudí ti to skritizovalo už nie je veľa čo by som napísal. Tak dodám len : Národná hrdosť. Well, neviem ako ty, ale ja som sa narodil v po-Sovietskom Česko-Slovensku, moja rodná krajina prakticky už ani neexistuje. Nemám dokonca byť na čo hrdý, športové úspechy ma nezaujímajú, sú to ľudia a robili by ich aj keby boli v Rakúsko-Uhorsku. Politika mojej krajiny, diplomatické vzťahy, jej vzory, celková mentalita, ktorá sa odráža vo voľbách a v zaužívaných nepísaných pravidlách...to všetko ma odpudzuje. Nezvolil som si, kde sa narodím,a ale môžem si zvoliť, kde bude bývať a pracovať, preto sa necítim vinný za to že chcem odísť. A keď viem, že s väčšinou ľudí v tejto krajine si názorovo nesadnem, prečo by mi mala nejaká hrdosť, alebo tebou vymenované dôvody brániť?



Povojnové Československo (prvá republika), to je už iná káva, v takom kraji by som skúsil žiť, veľký, hrdý štát plný entuziazmu.

To čo sme teraz je smutné
56 
 fotka
acvd43xa7w  14. 1. 2013 13:54
v podstate suhlasim...



ide len o to, ze slovaci mame jebnutu povahu, a raz pride niekto, zo zahranicia, kto nam napravi ekonomiku



ale na druhej strane suhlasim, radsej budem platit dane tam, kde mam lepsie podmienky...
57 
 fotka
lenuli  22. 1. 2013 22:28
aj by som sa rozpisala ale je to asi zbytocne, ked niekto vidi len svoj zaskatulkovany nazor a ine moznosti a vysvetlenia, ako utek z dovodu hanby a nenavisti nepripusta
58 
 fotka
sturmer  21. 2. 2013 01:12
normálne si ešte raz pozerám niektoré komenty a poviem vám len toľko:

kokoti

piče

ťahajte teda preč....
59 
 fotka
horrible70  7. 4. 2015 13:12
@sturmer Dlho som zvažoval, či tu niečo napísať, ale možno niekomu pomôžem a uľahčím rozhodovanie s dilemu odísť, či ostať. Slovensko je pekná krajina, ale z peknej ale hlavne prázdnej mysy sa nenaješ. 99% ľudí ani len netuší, ako to v tejto krajine funguje. Tak teda za prvé. Voľby nič nezmenia. V krajine kde vládnu finančné skupiny a ktoré majú pod palcom médiá, súdnictvo a parlament, by bolo dosť naivné čakať radikálnu zmenu. O tom bola gorila, ktorú tie isté kúpené médiá a skorumpovaný štát zahral do kúta. V zahraničí forma takejto formy vládnutia kde je po prepájaní súkromný sektor s vládnymi elitami sa hovorí mafia. Jednoducho povedané na Slovensku je človek rukojemník štátu a finančných skupín a bez jednoznačnej vôle väčšiny obyvateľov obesiť týchto zlodejov to k lepšiemu nepôjde. Takže jednotlivec nič nezmôže a médiá ktoré sa len prezentujú za nestranné a apolitické sú v skutočnosti tu len na to, aby hnali verejnú mienku kde chcú finančné skupiny. Teda pomoc odtiaľto nečakajte. Niekedy sa urobí divadielko pre masy, rozpúta sa hon v médiách na malú rybu, aby sa vytvorila ilúzia demokratického štátu, no to je všetko. Odísť,či neodísť? jednoznačne odísť! Len tu hneď za kopcom máme špičkové demokratické a ekonomicky svetové krajiny akými sú Nemecko, Rakúsko či Švajčiarsko. Viedeň bola šesť krát po sebe vybratá ako najlepšie mesto pre život na svete a to je len 60km od stoky zvanej Bratislava. Problém je však reč. Takže sa nauč reč a teš sa na skvelí život, ktorí dáš sebe a svojim deťom. A ak by sa ti cnelo za týmto všetkým, máš to blízko. Ostaň tu cez svoju dovolenku aby si znovu pochopil prečo tu nie si!!!
60 
 fotka
horrible70  7. 4. 2015 19:23
@sturmer Nenechajte sa ovplyvniť týmito takzvanými proslovákmi. Nikto tu z vás nepodpísal tomuto štátu otročinu na veky vekov amen. Ak sú spokojný že sú tu dennodenne okrádaný a aj ich deti, to je ich smola. Bol by som úplný blbec, ak som bieli a dokážem sa dokonale začleniť napríklad do Švajčiarskej spoločnosti, aby som to aspoň neskúsil. Inak len zbežný zoznam krajín, ktoré sú omnoho krajšie ako Slovensko. Rakúsko, Švajčiarsko, Taliansko, Španielsko. Ked však hovorím naučte sa reč, myslím to doslova, aby ste potom neboli sklamaný zo slovenských agentúr a Slovákov v nich pracujúcich. To je najhoršie čo by si mohol urobiť. PS. Bryndzu si môžete urobiť kdekoľvek na svete s pomletého a posoleného ovčieho syra.
Napíš svoj komentár