Pridal som jedno zamyslenie do diskusie, ktoré pridávam ako článok. 

Ako pri všetkej úcte, ale to by si nebol ty, keď hovoríš že v prvom rade žiadne omše nemali byť. Svätá omša nie je kultúrne podujatie. Omšu nevieš nazvať v podstate ničím iným, lebo je to omša, bohoslužba. To nie je ani verejné podujatie, je to sprítomnenie kálvarskej obety Ježiša Krista, to čo ustanovil on a svojou povahou ma tento náboženský obrad podstatne rozumovo prevyšue. 

Na podujatia sa chodí do divadla nie do kostola. Ja som si s nikým ruky nepodal ani mimo pandemických opatrení. Ďalšia vec. Základná črta normálneho človeka je, že človek chodí umytý, okúpaný, tam kde ideš. 

Náš umyté ruky, používaš nejaký parfum, proste si v čistom. Nedeľná svätá omša je vždy o tom, že si oblečiem to najlepšie (zásadne nosím čierny oblek, hodinky, prsteň, vždy, nesmie to nikdy chýbať) a správam sa decentne. 

Prejavy ktoré súvisia so srdečnosťou sú jedna vec, prejavy, ktorých sa máš zdržať je druhá vec. Nik nezomrie z toho, že im podáš ruku, na druhej strane nikomu nie som povinný podávať ruku. 

Dokonca ani pri sv. omši kedy sa ruky podávajú na znak pokoja. V rubrike rímskeho misála je napísané (to vidí len kňaz nie veriaci) že ak kňaz uzná za vhodné, ruku podá na znak pokoja. Môže tento úkon teoreticky vynechať. A to sa deje aj v mimopandemických opatreniach. Druhá vec.

Je spústa ľudí, ktorí s prepáčením za výraz, si neumyje ruky po použití hajzľa, a to znamená že sú priamymi bacilonosičmi aj v mimopandemických časoch.

Ďalej čo ti chcem povedať, že je vrcholná drzosť, ak sa aj odosobním od toho, že som kresťan katolík, a či teoreticky budú alebo nebudú omše.... je vrcholná drzosť od čelných predstaviteľov vlády, (aj minulej, pretože lockown prvý prišiel za predch. premiéra) zrušiť omše a podobne.

Omša má charakter Kristovej obety, z ktorej čerpám ja ako kresťan veľa milostí pre môj osobnostný rast. V živote každého človeka sa stáva, že si prechádza zaťažkávajúcou skúškou, v ktorej jednoducho musí obstáť so svojou silou, ale aj so svojou slabosťou. Musí byť dobre vyzbrojený, ale niekedy je úplne nahý. Len taký, aký je. Nič nemá, nič nevlastní, v tomto odkryje svoju duševnú nahotu. Písmo hovorí, že nahí sme vyšli z lona svojej matky a nahí sa tak aj vrátime.

Čo to znamená.

Aj keby od teraz naveky zavreli kostol... (čo sa isto nestane, lebo Boha premôcť nemôže smrteľný hriešny a omylný človek, to sa nepodarilo ani komunistom, nepodarí sa to ani teraz na sklonku roku 2020 so všetkými našimi radosťami, starosťami, potrebami, hriechami a neviem ešte čím ešte ) viera u toho človeka, ktorý...má pevný morálny základ, je dobre vychovaný ako kresťan, ctí si blížneho (aj ateistu samozrejme) ďalej vo všeobecnosti by som podotkol, aby to lepšie pochopili aj ateisti, ktorým to môže niečo hovoriť, ale v praxi to nenapĺňajú, si ctí duchovné hodnoty, čerpá silu zo sviatosti, cestu k nim a naplneniu duchovných potrieb, ktoré v podstate potrebujeme všetci ľudia, a to aj bez vyznania.... chtiac nechtiac si cestu nájde. 

Keby som chcel napríklad, zájdem aj teraz reálne za kňazom, (tel, číslo mám na viacerých kňazov, ktorých poznám osobne) a požiadam ho, aby ma napríklad vyspovedal. X krát som túto možnosť využil aj v mimopandemických opatreniach, prečo by som to nevyužil aj teraz. V pohode. 

Samozrejme, mám aj rozum. Keby som hypoteticky aj teraz požadoval duchovnú službu, spravím to za prísnych opatretní... rúško, rozostup, dezinfekcia, bez podávania rúk a podobne, pričom nenarušim isto sviatostnú povahu spovede a povahu iných obradov cirkevných, to znamená, že dodržím svetské, aj cirkevné ustanovenia. Dá sa to! 

K tomuto by som chcel ešte poznamenať, bez ohľadu či je alebo nie je lockdown, v súčasnosti každý jeden z nás, či si to pripúšťame, alebo nepripúšťame, prežívame mimoriadne nepriaznivú dobu, kedy bez akéhokoľvek racionálneho a vysvetliteľného dôvodu nám chorľavejú, ale čo je horšie zomierajú ľudia na vírus, ktorý doteraz nikto nepoznal, nik neliečil, nik neštudoval, ba dokonca včera či kedy som zachytil, že jestvuje už aj akási agresívna a zmutovaná forma tohoto vírusu, čoho nás naozaj Pán Boh ochraňuj. 

Ja poviem k tejto situácii len toľko, že je rozdiel mimo iného, teda čítajte to v kontexte, surovo vyhlásiť, že sa rušia omše, (ktoré sa právne zrušiť nedajú, ani ústavne, pretože vyznávať vieru akýmkoľvek spôsobom, modlitbou, úkonmi, omšou, bohoslužbou, pobožnosťou mi zaručuje samotné ústavné právo, ), teda opakujem aby som sa slovne nestratil, surovo vyhlásiť, že sa rušia omše (ktoré sú charakterizované ako verejné podujatie) je hrubý zásah do života praktizujúcich veriacich, bez ohľadu do ktorej cirkvi patríte.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár