Až teraz som zistil, že som napísal na jednu tematiku dva články, ktoré majú v podstate identický charakter. Len na úvod článku poviem, že v jednom sa pýtam, čo znamená prehnané sebavedomie, a v druhom, teda v tomto, kde píšem už druhú časť sa pýtam čo môže znamenať prehnané sebavedomie.

Nakoľko včera som bol zaneprázdnený prácou, kedy len nekoršie som prišiel domov, nemal som naozaj na nič čas, práve preto si to chcem vynahradiť. 

Veľmi veľa som sa naučil z pozorovania životného štýlu a štandartu od ostatných osôb. Poviem teraz prečo je to dôležité. To že človek potrebuje vzory v živote je asi každému jasné. Nejedná sa o nejaké kopírovanie a neviem čo, ale človek proste potrebuje mať vzor, od ktorého sa odrazí. Je to ako klasický náčrt v úlohách o konštrukčných riešení v matematike, ktoré som mal rád, a podľa tej jednoduchej schémy si teda oveľa ľahšie predstaviť ďalšie smerovanie. Ešte nie je všetko hotové! Ešte nie je všetko ani zďaleka vyhrané, ale ako takú predstavu o niečom teda už mám. Je to teda prvotný plán. 

Čo som tým chcel povedať. Len človek, ktorý niečo od niekoho pozoruje, a tým pádom sa niečo nové naučí, bude múdry. Bude mať v istom zmysle sebavedomie, ktoré bude spôsobovať jemu radosť. Bude mu na osoh. Bude mu pomáhať posúvať sa vpred, bude mu nápomocný, keď do niečoho sa bude chcieť pustiť, a nebude si celkom istý, či to vyjde alebo nie. Podstata nie je, či človeku všetko vyjde.

Správna výchova a nastavenie určitých hodnôt, ktoré má človek v sebe pestovať práveže spočíva v pomernom zlomku medzi úspechom a neúspechom, kde úspech by ma mal v niečom dôležitom motivovať, a neúspech mi dáva výstrahu, aby som sa na niečo zameral ešte lepšie a spravil niečo dôslednejšie, než som to spravil na prvý pokus nevydarene. To je zdravé sebavedomie, kde človek môže zožať úspechy. 

Prehnané sebavedomie nutne nemusí znamenať napríklad plnú peňaženku peňazí. Mnohí nevieme, kedy máme dosť, ale ako sa hovorí, s jedlom rastie chuť. A čím človek má viac jedla, tým si menej vie vybrať. 

Pozrime sa teda na ten nepomer. Minule som bol v čínskej reštaurácii, takých je veľa, kde si môžeš nabrať podľa svojho výberu. Z roboty som odskočil sa najesť do Európy, a reku pozriem sa čo tam majú. Dal som si aj to, aj to. mal som možnosť neobmedzeného výberu, ale ten výber prakticky obmedzený je, a to tým, koľko zješ. Môžeš sa posilniť, ale môžeš si aj poškodiť. Môžeš sa nasýtiť, ale môžeš sa aj prejesť, následkom čoho ti môže byť zle.

Čo chcem tým povedať. Zdravé sebavedomie, v nadpise píšem o prehnanom sebavedomí, ale pri zdravom ktoré si má človek za každú cenu udržať spočíva v tom, že som si vedomý svojich limít, svojich kvalít, a aj hraníc, poza ktoré sa nedostanem a nezohráva v tom úloha moja intelektuálna, zručná a iná schopnosť. Proste človek má v sebe isté hranice, a je jedno, či ste silný, alebo slabý, človek ich musí proste nájsť, a musí ich rešpektovať. A pokiaľ v niečom niečo nevie, musí sa s tým jednoducho naučiť žiť. Iné ti prakticky neostáva.

Veľmi mi to pomáha v mojom sebarozvoji. Ten sebarozvoj neskončí nikdy, pokiaľ človek bude žiť. Mylne si teda domýšľame, že človek sa predsa dostane niekam, a už netreba dosiahnuť nič. Práve v tej nečinnosti človeka môžu opätovne zaplaviť divné pocity. Mal by som sa do niečoho ešte pustiť? Všetko som vykonal tak, ako je? Nič som nezanedbal? Dobre poznáme tú rečnícku otázku, kedy odchádzame z domu, a na pol ceste možno sa pýtame seba samého. Zamkol som? 

Záverom poviem toľko, že človek za každých okolností nech ostane tým, kým je. 

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár