V poslednom období sa pomerne často hovorí o niečom, čomu sa nazýva šiesty zmysel, nejaký inštinkt, inštinktívne konanie a podobne. V tomto článku sa ale nebudem ako tak zaoberať významom šiesteho zmyslu, pretože významom, a akýmsi výskumom môžem podrobiť len to, čo viem zmyslami overiť a skúsenosťou, ale predovšetkým rozumovo dokázať a podložiť. 

V poslednom období sa často skloňuje v spoločnosti nieo ako šiesty zmysel, ako inštinktívne konanie, posudzovanie. Teda niečo, čo je azda niečím výnimočné, a výnimočnejšie, a čo sa možno kladie na piedestál v oveľa väčšej miere, ako rozumové zmýšľanie. Viacerí veria kadejakým poverám, ktoré nevedia logicky zdôvodniť, ktoré uvedú človeku do zmätku a možno ešte do väčšieho chaosu, v akom boli, miesto toho, aby sa nastolil ako tak poriadok.

Nie je otázka, či šiesty zmysel existuje, alebo neexistuje. Sú medzi nami osoby, ktoré majú napríklad pocit, že niečo už zažili, alebo sa niečo udeje v blízkej budúcnosti, ale nevedia to logicky, alebo rozumovo zdôdovniť, alebo obhájiť.

To nie je otázka toho, či tomu veríš, pretože vieru ( všeobecne myslím) nevieš posúdiť z hľadiska kritického myslenia, pretože nemáš čo porovnať s čím. Teda nemáš dve evkivalenty, ktoré teda by si logicky mohol porovnať. 

A keďže inštinkt, akýsi šiesty zmysel nepodlieha logickému mysleniu, aspoň teda si to myslím ja, celkom určite sa to vylučuje, je to niečo, nazval by som, čo logiku presahuje v miere, ktorú nevieme zadefinovať, nemôžem to ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Zmysly vymenované sú jasne. Zrak, sluch chuť čuch hmat.

Šiesty zmysel je úzko spojený nie s rozumovým poznaním ale poznaním na základe nadprirodzeného svetla slávy, teda opätovne sa zasahuje do sféry duchovného života. Ale chcel by som celkom isto podotknúť, že s týmito záležitosťami by som pracoval opatrne, a bol by som pozorný. 

Ľudia veria napríklad kadejakým nezmyslom, nejakým poverám, ktoré sa vzťahujú napríklad na bežné pranostiky. Aj pri pranostikách by som bol opatrný, pretože naozaj ak absentuje kritika zdravého rozumu, je to naozaj už na zváženie. bez toho, aby si to napríklad overili z iného nezávislého uhla pohľadu a predovšetkým kritickým pohľadom. A práve tá konštruktívna kritika v našom pozorovaní v mnohom absentuje, azda je to príčina v tom zmysle, že človek viackrát napríklad v afekte, pri prvom kontakte s niečím sa snaží vyriecť akýsi verdikt, pretože si myslí, že je to správne, a že je to v tom momente najlepšie, čo existuje. Dôvod je jednoduchý, nechce strácať napríklad zbytočne s niečím čas, čo nemá význam, a človek v danom momente má veľmi silno vyvinutý akýsi ten inštinkt, ktorý mu káže niečo robiť srdcom, ale nie rozumom. A dobre celkom isto vieme, že teda rozumové a citové poznanie ako také, idú niekedy v ostrom protiklade, a navzájom sa vylučujú, miesto toho, aby robili predsa opačne, teda aby sa dopĺňali.

Čo teda by som spomenul záverom tohoto článku. A ten, že existuje je celkom isto nespochybniteľný vo všetkom, napríklad či mi píše biblia a celkovo kresťanské učenie ako celok. Prečo si to myslím. Keby to pravda nebola, upadlo by to do zabudnutia. Avšak človek v sebe má aj niečo také, čo je celkom isto nevypovedateľné, čo si možno nevie dobre vysvetliť. A v živote si teda spústu veci nevieme rozumovo vysvetliť. 

Niektoré sú logické, niektoré sú nelogické, niektorým nechápeme do istého času, a neskôr to všetko pochopíme. Niečo je také, ktoré chceš silou mocou, postupom času zmeníš myslenie, dávaš si veľa vecí do súvisu práve to, čo si do onoho času zanedbával, a neskôr teda sa k tomu vraciaš, kedy cítiš,že si emocionálne dozrel. V každom to prichádza individuálne. A čo si o tom myslím? Predovšetkým to, že človek má užívať zdravý rozum, má všetko si vysvetliť racionálne, hoci v mojich blogoch nie jednom pripúšťam, že to nie je celkom jednoduché.

 Blog
Komentuj
 fotka
grietusha  14. 12. 2019 20:35
ja som myslela, že šiesty zmysel je náš zmysel pre rovnováhu, ktorý máme vďaka vestibulu.
 fotka
riddler  14. 12. 2019 21:49
Treba si najprv objasniť, čo sú povery a pranostiky, pretože to sú dve rozdielne veci. Povera je napríklad čierna mačka, ktorá ked ti skríži cestu budeš mať nešťastie. Pranostiky ale vznikali na základe toho, že predkovia pozorovali počasie a všimli si nejaké súvislosti, zatiaľ čo povera nemá s meteorologiou nič spoločné.
 fotka
notmehofejk  15. 12. 2019 16:29
@patrixo mas na svedomi zaciatok novej serie, dufam, ze si spokojny so sebou.
 fotka
patrixo  15. 12. 2019 16:42
@notmehofejk mea culpa
Napíš svoj komentár