Pridávam teda šiestu kapitolu tohoto článku. Hneď ako som dopísal tento článok, ako pozerám teda von oknom, opätovne začalo pršať. Pripadalo mi to dnes trochu zvláštne, pretože dnes pršalo celkom hojne. Poobede ako teda som spomínal, bol som sa krátko prejsť, ale hrozilo, že to tak nebude. Pretože pršal celkom isto potrebný májový dážď, a ako sa hovorí, májový dážď má cenu zlata. Až keď sa počasie ako tak umúdrilo, išiel som teda načerpať energie, aj keď som celkom presvedčený, že zajtra, prítomný na sv. omši sa budem snažiť načerpať sily samozrejme pre ďalší týždeň ktorý ma čaká, nadôvažok osobne v týchto dňoch mám osobitný úmysel, za ktorý sa teda intenzívne modlím.

Pokračujem teda v písaní tohoto článku. Taký človek teda mi skôr pripadá niečo ako nedocenený v mladosti a potrebuje si to možno vykompenzovať a teraz teda prišiel pre neho práve ten príhodný čas. Poviem v čom teda je problém.

Možno mnohí ľudia mi dáte za pravdu, že tí najväčší majstri, ktorí celosvetovo sa zapísali do dejín nejakými zlatými písmenami, ak sa to zvykne hovoriť, obyčajne pochádzali skôr z tých chudobnejších pomerov, a ničím nevynikali. Niečo ako športovci. Je celkom isto mnoho chudobných športovcov, ktorí možno na začiatku toho nemali príliš, nemohli sa teda ničím pochváliť, a dnes je teda celkom inak, pretože im sa za krátky okamih samozrejme tvrdej práce, to už oni vedia, čo všetko koľko úsilia ich to stálo, dostali sa do nejakých tých neuveriteľných výšin, dostali sa proste niekam inam, a majú teda úplne iný život, dosť podstatne odlišný od svojich rovesníkov, ktorí ale nepotrebovali sa možno vypracovať na nejakú úroveň, a všetko mali možno na tácke pod nosom, ako sa to ľudovo hovorí.

A tak samozrejme človek rastie, a zvykne si možno na nejaký ten bohatší štandart, pretože vie, čo všetko ho to stálo. Koľko možno nevypovedaných otázok, ešte v čase, kedy sa jednoducho brodil po hlavu v nejakých tých problémoch, možno aj existenčných ,a nevedel si nejako pomôcť. Isto máloktorý sníva celkom reálne o nejakej rozprávkovej kariére, či už je to medzi športovcami, alebo v nejakom biznise, kde človek keď začína, tak si možno hneď na začiatku popáli prsty, a veru nie jedného to možno hneď na začiatku odradí.

Lenže taký možno celkom isto spyšnieť, a spraví zlo. Tu sa dostávam na koreň veci a definície môjho nadpisu, že dobrom sa dá spraviť zlo. Prehnanou motiváciou, kde človek jedine vidí len vlastný úspech môže celkom isto zničiť nie len ten svoj ale aj dosiahnutie cudzieho úspechu.

Možno sa snaží angažovať kdesi, pohybovať sa v nejakých kruhoch, ktoré ale celkom isto mu môžu len uškodiť. Toto je typický príklad toho, keď napríklad niekto síce je cieľavedomý, ale robí to len preto, lebo si potrebuje vyliať zlosť a závisť z toho, že sa darí možno jemu spolužiakovi, ktorý nepotreboval sa možno dvíhať, ako sa hovorí z nejakej nuly, začať teda od podlahy, ale všetko mal už vopred od druhých pekne prichystané a naservírované.

Spoločným menovateľov je celkom isto závisť, ktorá je matkou všetkého rodiaceho sa zla. To si možno celkom isto dobre neuvedomujeme, a práve preto, aj keď niečo dosiahneme, obyčajne nemáme z toho radosť, pretože na to, aby sme mohli pochopiť, aká je hodnota nášho pozemského života musíme sa celkom isto vrátiť na začiatok, ktorý spočíva v tom, že sme v prvom počiatku mali život večný, ktorý sme hriechom stratili. A takto človek si duchovnom celkom isto prirodzene vie dať mnoho odpovedí na otázky, ktoré ho predým trápili, ale nechcel to nejako dať najavo. 

Možno sa hanbil, mal pred niekým ostych, že ho teda vysmeje a znemožní, čo celkom isto vidí ako prekážku v osobnom napredovaní. Azda mnohí z nás by stratili chuť pracovať na sebe, keby mu bolo prizvukované omnoho častejšie, než by teda mala byť únosná miera, že ty to predsa nedokážeš, pretože ty si nejaký iný, ty na to nemáš, načo sa snažíš, keď to vyjde nazmar, nič nedokážeš, nič nemáš. A presne takéto negatívne tendenčné myšlienky, ktoré môžeme napríklad počuť na našu adresu v našom živote môžu celkom isto naštartovať čosi úžasné, za ktoré ešte môžeme byť celkom isto vďační, pretože títo neprajníci vlastne môžu celkom isto spôsobiť, že sa budeme čoskoro nachádzať na nejakom vrchole, ktorý by sme takouto zápornou motiváciou možno nikdy nedosiahli. Pretože by sme sa možno pohodlne usadili a povedali, že toto mi predsa stačí, a a nepotrebujem napredovať kdesi, lebo nikto mi nemá do mňa sa čo starať a rozkazovať.

Záverom by som ešte chcel napísať niekoľko krátkych viet. Toto všetko sú celkom isto pozitívne stimuly, ktoré si neuvedomujeme, ako nám pomáhajú. A práve preto je všetko zlé na niečo dobré.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár