Pôvodne som ani nemal v úmysle dnes čosi pridať, ale posnažím sa predsa len, a tento článok bude písaný ako komentár, ktorý som nevedel pre dĺžku napísať, pretože na to treba podľa mňa komplexnejší pohľad, než komentár, ktorý sa proste môže len tak jednoducho prehliadnuť. Napadli ma teda k jednému článku od užívateľa niekoľko myšlienok, a preto pokúsim sa ich sem napísať.

Pravda je jedna, že o Bohu nevieme povedať nič viac len to že "je" teda Deum est, to je filozofická poučka. S tým nenarobíme nič.  Ľudia sme rôzni. Pozri. Keby ateisti (teda spoločnosť mimo kresťanov) boli dokonalí, zoberiem si z neho určite pozitívny príklad, že aj ja takýto napríklad chcem byť. 

To, že verím v Boha, modlím sa, robím dobré skutky, snažím sa veci brať pozitívne, snažím sa pomáhať, kde treba, momentálne mám veľmi náročnú prácu, kde to nie je jednoduché, a bez viery by som to robiť pravdepodobne v živote nerobil, je teda ďalší dôvod, prečo žijem na svete, a verím v Boha, nie v niečo, ale konkrétne toho Boha, ktorý sa predstavil v písme Svätom ako Ten, ktorý je, a ktorý sa zjavuje a dáva poznať od toho času do dnešného dňa.

Ďalej to, že toto je od Boha. teda aj napríklad kamaráta, ktorý je zarytý ateista, beriem ho ako dar... v tom tkvie tajomstvo kresťanskej lásky, teda takého pohľadu na život, aký ateisti jednoducho nemajú. Inými slovami. Ak ateista niekoho proste nemá rád, neuznáva ho, nevracia sa k nemu, nemá s ním nič spoločné, ale dáva mu najavo, že je neželaný, že je neuznávaný, že ho proste nemá za nič, že je pre neho vzduch, nehovoriac o to, že známosť s ním nevníma ako dar, ale ako ťarchu, ktorej sa treba zbaviť. 

Práve toto nie je kresťanský pohľad. Samozrejme ani v kresťanstve mi nik nekáže, ani Ježiš mi nekáže vychádzať s každým, on mi len káže milovať svojho blížneho ako seba samého, a to je rozdiel. A to preto mám robiť, aby som ja osobne, alebo ty, ktorý možno čítaš bibliu bol proste krytý... 

Opíšem ti to jednoducho. Je to presne to isté, ako keď ťa niekto z niečoho obviní, ale si v tom nevinne naozaj, len to nevieš dokázať. Povedia ti, že si ty ukradol spolužiakovi peniaze, lebo ťa videl pri jeho taške. Ale ty si to nebol! Ako to dokážeš, že si to nebol, keď nie je napríklad kamerový záznam? Tam naozaj musí platiť čestné slovo a vedomie, lepšie povedané, viera v to, že ty si to naozaj nebol, prisaháš na všeličo možné... V podstate máš pravdu, ale vidíš, že toto je tvrdenie proti tvrdeniu. Myslíš si že táto situácia ťa robí šťastným? 

Pochybujem silne. Aj nepriateľa. Isto to znie divne, ale je to preto, aby si si ty nerobil proste ďalšie hriechy a zlo.

Že dá mi na život iný pohľad aký mám ja, pokiaľ ten pohľad je kvalitný, a vie ma v dobrom motivovať. To je podstata. 

Masové vraždy v Písme... lenže prečítaj si písmo poriadne, a zistíš, prečo tie masové vraždy boli. V dejinných udalostiach, pokiaľ ľudom vzývajúcim Boha... ťažko ich označiť za židov, alebo kresťanov toho času, pretože pojem kresťan vznikol v Antiochii, kde vplyvom ohlasovania mena Kristus, christos, im dali meno kresťan, teda podľa toho, koho apoštoli naozaj ohlasovali, a podobne... 

Boh je naozaj láska a milosrdenstvo, on zlo nechcel, ani nechce, ale dal ti slobodnú voľbu. Tak ako nožom môžeš zabiť človeka, ale nožom odkrojíš chlieb a nasýtiš toho, kto možno zomiera hladom. Si pozri komunizmus. Keby bol taký dokonalý, prečo padol tak extrémne rýchlo prakticky zo dňa na deň v 89? Ten prevrat mohol trvať roky. Tak ako rýchlo začal, tak aj rýchlo skončil, len obdobie trvania bolo 40 rokov. Kresťanstvo trvá 2000 rokov, ale posolstvo je tu.... 

Iďte do celého sveta a ohlasujte evanjelium. Mne kresťanstvo dalo veľa... zmysel v tomto svete, nádej, optimizmus, úsmev... dalo mi lásku, vieru, dalo mi dobrú výchovu, ktorú by som vo svete sotva dostal.... pani učiteľka na strednej rozprávala 15 ročným spolužiačkam na etickej výchove ako používať hormonálnu antikoncepciu. 

Celé učivo etickej výchovy o tom bolo. Mali sme 15 rokov. Živo si to pamätám, (mám 31 rokov teraz) podľa teba je to správne? Vieš, čo je irónia? Že nemravné predmety filmy, cigarety a neviem čo môžeš kúpiť len od 18 rokov, ale od 14 rokov si trestno právne zodpovedný.... Pýtam sa začo? 

To čo je za chorý zákon v demokratickej spoločnosti. Ako môže byť 14 ročné decko čo nevie o čom je život zodpovedný za seba? 

Povedz mi ako môžem ako kresťan rešpektovať tieto zákony sveta, ktoré sú priamo v rozpore s učením kresťanstva. 

Tie zlé javy v spoločnosti. Aj ústava ti garantuje spravodlivosť, a vidíš žeby sa diala? Pozri sa koľko obetí majú rôzne občianske nepokoje a vojny v takej afrike, len sa o tom nehovorí v takom rozmere, ako by malo, pretože sme európania, a máme inú mentalitu, inú históriu, v podstate nemáme s nimi nič spoločné. 

A sú mnohí, ktorí v súčasnosti vyznávajú určité úchylné ideológie, ktoré nemajú nič spoločné so zdravým rozumom, a nie je v nich naozaj nič dobrého. Som si istý, že ani súčasní šíritelia nejakej pomýlenej idey tomu nerozumejú dostatočne dobre, a činia tak len z čírej zvedavosti a nie z vnútorného presvedčenia, ktoré si možno rokmi kdesi overili, a skúsenosťou dokázali. 

Ešte jedna myšlienka na záver článku. Možno je byť nekresťanom, alebo tým, ktorý útočí na kresťanstvo ako také v súčasnosti v kurze a v móde, ale daj si otázku, či ťa to robí šťastným tento materialistický svet so všetkými nástrahami, ktoré sú v ňom. Keby som ti mal rozprávať bližšie, čo sa mne zlé stávalo, ale snažil som sa to prežiť, a to, že som to vnímal aj tak pozitívne, že čo ťa jednoducho nezabije, to ťa posilní. Naozaj to funguje.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár