Stačilo mi opätovne prečítať si nadpis, a chcel by som sa opätovne pristaviť a napísať niekoľko myšlienok v tento večer. Je to celkom aj široká téma, ja si zvolím teraz v článku naozaj len miminum podnetov.

Musíme si uvedomiť, že každé negovanie nejakej skutočnosti, teda to, čo je skutočné a pravdivé, čo sa dá overiť, nemá s dobrom nič spoločné. Poznáme z učebníc a rozprávok známe príslovie, že dobro nad zlom napokon zvíťazí.

Je to pravda. Keby to pravda nebola, nikdy by nebol stvorený tento svet, a nikdy by sme pravdepodobne neexistovali ani my. Mnohí máme tendenciu nevidieť alebo inakším spôsobom prehliadať zlo. Je to dôsledok toho, že niekedy sami vnímame síce dostatočne ten rozdiel medzi dobrom a zlom, ale nedokážeme nájsť riešenie na tento problém, nedokážeme ho celkom pomenovať a identifikovať. A to je chyba.

Pasívny prístup k tejto tematike, keď si to napríklad vieme predstaviť aj v našom študentskom alebo pracovnom živote, môže viesť k nášmu celkovému otupeniu a tomu, že si budeme postupne myslieť, že takto je to správne.

Keď v spoločnosti budeme schvaľovať morálne zlo, aké, to si môžete sami menovať a domyslieť, je ich mnoho, keď budeme ticho mlčať, keď to budeme prehliadať...

Čo je to zlo? Zlo je nedostatok dobra. Teda opätovne musím podotknúť, že zlo ako také neexistuje, len vzišlo z absencii a nepraktizovaní toho dobra.

Mnohí sme už v spoločnosti žiaľ takí slabo vnímaví, a dosť okliešene citliví, že pred zlom si zatvárame oči, a radšej ujdeme, ako keby sme sa mali zastať istej spravodlivosti. Bránime sa asi toho pocitu spolupatričnosti. Mnohí máme tendenciu, že keď okolo nás je relatívny pokoj, a zdanlivý kľud a ticho, tak sa ani inde vo svete nič nedeje. Prehliadame len tak ležérne sediac pred telkou nejaké mimoriadne správy, ktoré aktuálne hovoria čistú realitu, potom samozrejme neskoršie na to zabudneme, pretože tomu nevenujeme v podstate nijakú dôležitosť, a to, že utrpenie, zlo, nešťastie sú prítomné, a to všetko preto, lebo radosť, dobro, šťastie tam žiaľ chýba.

Musíme si ale uvedomiť, že toto všetko sú reálne veci obklopujúce náš život. Mnohí tomu neprikladajú nijaký význam a myslia si, že toto sú veci, ktorými sa zaoberajú len ľudia vyznávajúci duchovný život, kresťania, takí, ktorí majú veľmi bohatú fantáziu a za všetkým vidia čosi inšie ako bežní ľudia. Nie je to celkom pravda. Pokúsim sa na toto pozrieť z inšieho pohľadu.

Vidíme, že napríklad viacerí ľudia, ktorí nepraktizujú vieru, ateisti, lebo teda pre nich to nie je vôbec prirodzené, a už tôbož ho neberú ako životný štýl a podobne, nesnažia sa za nejakými významnými míľnikmi, možnože dôležitými zlomovými udalosťami vidieť nejaký súvis s realitou, ktorá ich obklopuje, a myslia si veľmi zle, že ich sa to netýka, málokedy hľadajú nejaký súvis medzi tými udalosťami, nerozumejú nejakému skutočnému nebezpečenstvu a podobne.

Svet, ponúka celkom pestrú paletu tejto spoločnosti, a je len na nás, kde sa budeme snažiť začleniť. Mnohí si mylne myslíme, že je dobré pohybovať sa výlučne v spoločnosti úspešných, bohatých a vplyvných ľudí, a je teda ešte správnejšie dôsledne vyhýbať sa a strániť sa pred tými, ktorí majú takmer nulové ambície na nejaké lepšie miesto a podobne. Práve tam hrozí veľké nebezpečenstvo pretvarovania sa, falošnosti, zaprenia seba samých, strata osobnej identity ktorá spôsobuje prispôsobenie sa cudzím móresom, ktoré si osvojiť nebudeme vedieť nikdy, ale len kôli neklamaniu týchto individualít sa budeme snažiť robiť presne to, čo vidíme podľa ich vzoru.

Na záver by som chcel to takto zhrnúť. Práve toto je zlé. Dobro podľa mojej skromnej mienky môžem dôsledne konať na základe jeho absencie. V skratke to znamená, že tam, kde chýba to dobro, pudovo sa musím snažiť to vystihnúť a v konflikte priniesť pokoj a mier, ak je to v mojich silách. Každá snaha sa o to viac morálne cení.



 Blog
Komentuj
 fotka
vsakpredsajaa  17. 3. 2017 15:31
"Je to pravda. Keby to pravda nebola, nikdy by nebol stvorený tento svet, a nikdy by sme pravdepodobne neexistovali ani my."
A na toto si ako prisiel? Mne to pride len ako tvoje zbožné prianie
 fotka
vreskot000  17. 3. 2017 17:53
nie je to zbožné prianie. Ty tomu možno nerozumieš, lebo si sa neocitol v riešení konflikov, kde si bol nespravodlivo obvinení na základe nejakých názorov nie faktov. Ja práveže viem dobre o čom píšem. že dobro je fakt, a realita, svedčí o tom, že Boh vlastní tieto aspekty, a len nekonečná laska stvorila tento svet, a z lasky pochadzame aj my. keby toto nebola pravda nikdy by sme neexistovali. čo je na tom nelogické?
 fotka
ryal  18. 3. 2017 12:19
Dobre to vystihol Pinhead v Hellraiser 3: Neexistuje dobro, ani zlo. Existuje len chtic a vzor, ktoremu ho podriadime.
 fotka
ufounek  19. 3. 2017 20:37
jo v rozprávkach dobro vítězí nad zlem... znamená to že je to pravda? jako že existujeme a tím je dobro potvrzné?
A jakže? Atesti nerozumí skutečnému nebezpečí? Na tohle jsi jak přišel? A jak jako definuješ to tvý dobro? Přestaň kličkovat a napiš to jasně! Když se to teda morálně cení... Ocením to taky, neboj...
Napíš svoj komentár