Dneska by som sa krátko chcel vyjadriť k jednej téme. Náročný týždeň som zakončil účasťou na pohrebnej sv. omši. A cestou domov som naozaj začal už relaxovať, a to všetko pokračuje aj teraz, a som veľmi rád. Teraz by som chcel konkrétne odpovedať, samozrejme diskrétne, čo si sa pýtala. Beriem to ako relax, a som veľmi rád, že niekto má záujem o takúto tematiku.

Pýtala si sa dobrú otázku, a bez problémov pokúsim sa na ňu odpovedať. Vieš... Vysvetlím ti. Ja ako katolík (nedelím zásadne ľudí na katolíkov a ino-katolíkov...) ďalej. Riadim sa podľa jednej dôležitej zásady. 

Nie Boh potrebuje nás, ale my potrebujeme Boha. Chrám je centrom zjednotenia všetkých kresťanov, kde navzájom v mene Pánovom tvoríme jednu rodinu, kde tvoríme jednotu. Napríklad tento týždeň som len v piatok bol v kostole, aj to na pohrebnej sv. omši. (teda sv. omša bohoslužba bola spojená s pohrebnými obradmi.) Priznám sa. 

Do kostola chodím pon, str, pia, ne. V nedelu chodim na tri sv. omše, pretože hrávam 14 rokov aj dačo v kostole. Teda zúčastňujem sa samozrejme ako veriaci, ale aj z titulu postavenia, že hrávam v kostole. V nedeľu hrávam 3 sv. omše po sebe (8,30 9,45 11,00) pozri. Chodenie do kostola je preto, aby som si udržiaval sviatostný kontakt s Bohom. 

Boh je neviditeľný, nemôžem ho empiricky dokázať tak ako napríklad keby sme sa stretli my dvaja. Chápeš. Ja bývam v meste xy, ty v meste xy, teoreticky problém nie je sa stretnúť. U viery v Boha to tak nefunguje. Boh nie je automat na peniažky, kde hodíme, a vynde požadované želanie, splnenie modlitby, o ktorú sme napríklad prosili. 

Aj v Jeruzaleme bol chrám ako symbol zjednotenia židov. Koniec koncov ak si otvoríš Písmo sv. v starom zákone sa dosť spomína chrám. Je pravda že Boh je všade, ale to je otázka tvojej viery. 

Vieš. Napríklad. Pre kresťana Boh je otec... proste je to môj nebeský otec. A správny otec potrebuje, aby ho syn občas navštívil. Nie preto, že by to potreboval otec, ale preto, lebo syn sa takto vychováva k úcte. Nikto do kostola chodiť nemusí. To je veta, ktorú často používajú, a že modliť sa môžem doma. 

Áno. Lenže práve v čase napríklad prvého prenasledovania kresťanov de facto po nanebovstúpeni Pána okolo r 33 do roku 313 do milánskeho ediktu kresťanov prenasledovali. Tristo rokov je podľa mňa viac než dosť.

Dá sa povedať odkedy sa Ježiš narodil, už ho chceli nepriatelia odstrániť, lebo vedeli, že sa narodil nový kráľ, ktorý všetko obnovuje... citujem písmo. Aj oni mohli naďalej ostať v synagóge, ale nedalo im to pokoja, pretože Ježiš ich priťahoval. A tak ako ich priťahoval, tak tak ich aj rozdeľoval, pretože to predpovedal. A tento svár trvá v podstate dodnes.

Ps. Vieš kedy sa skutočne rozdelila cirkev na evanjelikov, katolíkov, kalvínov a pod.... vtedy, keď Ježiš začal rozprávať o svojom Tele ako o eucharistickom pokrme, a krvi ako pravom nápoji, a ich otázke, ako nám tento môže dať jesť svoje telo, a piť svoju krv. A preto mnohí odišli učeníci, bolo ich 72, a ostali 12 apoštoli. A vtedy, citujem Pána, Ježiš sa obrátil na dvanástich a spýtal sa ich. 

Aj vy chcete odísť. Odpovedal mu Peter... "Pane, a ku komu by sme išli, ty máš slová večného života..."

 Vidíš. aj tí 60 muži ktorí ho opustili sa chceli modliť osamote, ale Ježiš ich pozval do spoločenstva, ktoré oni odmietli. Čosi som to opisoval v inom blogu, teraz to dotváram. Ježiš nie je revolucionár, ale ten, ktorý vyhľadáva chorých, ako Lekár, pretože lekára nepotrebujú chorí ale zdraví. Vieš. Ja keď mám problém, napríklad ktorý potrebujem vyriešiť súkromne, opýtam sa napríklad duchovného otca. Poviem ti teraz že prečo vlastne kňaza.

Nie preto, že pán farár má patent na pravdu ale preto, lebo verím, že on ako Kristov Kňaz má milosť od Pána pomáhať tým, ktorí hľadajú prameň viery, ktorým je Kristus, pretože Kristus je svetlo sveta. Teda... Kristus pozýva do spoločenstva, a tým je jeho Cirkev. Cirkev je len jedna... Kristova, cirkev je tajomné Kristovo telo a my sme všetci jeho údy. 

Jedno prirovnanie, tak ako Eva prvá žena sa zrodila z boku spiaceho Adama, tak aj cirkev povstala z prebodnutého boku Kristovho na Kríži. 

na záver by som ti chcel ešte adresovať zopár krátkych viet. Vieš. to nie je akýsi "teologický nominalizmus" prečo chcem byť katolíkom, ale toto je naozaj prameň pravej viery, bez ktorej sa nepohnem, a tu je naozaj plnosť pravdy, do ktorej ťa úprimne a srdečne pozývam. Neodsudzujem protestantov... to by som si nedovolil, ale práve na základe pravdy písma svätého jedine správna je len katolícka cirkev.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár