Predsa mi len nedá, a ešte by som pridal jeden komentár, ktorý som adresoval do jednej pomerne pokojnej debaty a diskusie, v ktorom sa azda chcelo akosi myslením zjednotiť, alebo azda zrovnoprávniť pohanstvo s kresťanským náboženstvom, a preto mojím príspevkom by som rád urovnal fakty na správnu mieru. 

Avšak, čím to nie je veľmi búrlivé, tým horšie pre to. Pretože je dobré, kedy človek vie fakticky vyjadriť svoj vlastný názor. A azda nie je nič horšie, pokiaľ človek nevie vyjadriť svoj názor, pokiaľ nevie nič pridať konštruktívne, fakticky, alebo prispieva k tomu aj vlastnou úvahou, ktorá môže byť samozrejme racionálna, alebo to môže byť len jeho domnelé názory a akési hypotézy a podobne. Čo chcem nateraz tým akosi povedať?

V každom ale by som chcel vyzdvihnúť predovšetkým to, že človek proste potrebuje sa v živote akosi realizovať, a potrebuje predovšetkým aj v dnešnej dobe, uprostred tohoto jednak uponáhľadného sveta a jednak sveta, kde nachádzame rôzne rozporuplné podnety, proste ujasniť a ujednotniť v tej známej vete, ktorú povedal pred dvetisíc rokmi pilát, zaznamenané v Pašiách, teda evanjeliovom príbehu o umučení Pána, a síce, citujem tú vetu, Kde je pravda?... Pridávam teda aj biblické súradnice pre úplnosť zápisu.  Jn 18, 33-37

A ak by som pokračoval v tej diskusie, napísal by som azda toľkoto. To predsa nebolo náboženstvo ale pohanstvo, ktoré bolo symbolom zmätku a znôžky nezmyslov. Za týmto faktickým tvrdením si stojím jednoznačne.

Práve preto biblia nastolila poriadok slovami Ježiša Krista, aby sa to uviedlo na pravú mieru. Preto hovorí moditba Benedictus záverečné slová, že.... tak nás navštívil vychádzajúci z výsosti, a zažiari tým čo sedia vo tme a tôni smrti, a naše kroky, upriami na cestu pokoja. Opätovne pripájam pre úplnosť biblické súradnice a síce Lk I,68

Nebudem tu teda spomínať rozsiahlo slová Ježiša v Evanjeliách, ktoré tak rozsiahlo hovoria o vykupiteľskej hodnote Ježišovej smrti a zmŕtvychvstania. pretože kresťanstvo naozaj jediné pravé náboženstvo, a všetko ostatné blud a tma. 

Keby pohanské zvyky, ich vierovyznanie a duchovné presvedčenie malo pevné základy a vychádzali by z akejsi univerzálnej pravdy, nikdy by nespochybnili božstvo Krista a jeho duchovného odkazu pre celé ľudstvo nielen pre kresťanov. A keby pohanstvo bolo pravé náboženstvo, niečo ako židovstvo a kresťanstvo, minimálne kontiunálne historicky prepojené osobou Ježiša Krista, ktorá v židovstve je (historickým omylom ) vnímaná len ako prorok, a nie ako Boží Syn, ako je to samozrejme v kresťanskom ponímaní, dajme tomu, ale v kresťanstve je to pravý Boh a pravý človek, presne ako to hovorí pieseň o zvelebovaní Pána ...Nech je zvelebený Boh.... v liturgickej knihe. 

Isto by nastali priame, alebo akési nepriame dôkazy, tak ako je to v kresťanstve.Prečo to spomínam? Pretože tvrdenie musí predsa z niečoho vychádzať, o čom sme presvedčení, keby to tak nebolo, načo by sa to zdôrazňovalo, to nedáva logiku predsa. 

Záverom napíšem ešte toľkoto v krátkosti textu. Preto teda my ako kresťania, a to chcem jasne zdôrazniť, sme nemali, a ani teda sme nepotrebovali  pred kresťanstvom nijaké iné náboženstvo, akúsi platformu, z ktorej by sme museli nachádzať nutne akési teologicko filozofické stanoviská, náhodou sa ešte opierať o akési hypotézy alebo domnelé odkazy, ktoré by nedajbože mali legendárny obsah. 

To sú pseudobludy, ktoré sú nanešťastie historicky zvelebované, a ktoré opätovne, ako som to kdesi písal, majú jediný cieľ, a to vyslovene nazvem to démonický, ktorý spočíva v spochybnení historického, ale predovšetkým duchovného, spásonosného odkazu, ktoré prinieslo Kresťanstvo, ktoré ľudstvo vyviedlo z moci tmi, hriechu a smrti. 

V biblii, keby ste chceli čítať, máme množstvo odkazov, ktoré hovoria o jednom jedinom spoločnom. Ako Ježiš priniesol ľudstvo spásu, zvestoval zajatým, že budú prepustení, a to, že kto uverí, a dá sa pokrstiť bude spasený. Toto mi nezaručuje nijaké nábožstnvo, aspoň o tom neviem. Áno, ostatné pseudo náboženstvá taktiež hovoria azda o akejsi samospáse, alebo neviem presne ako to mám povedať, možno o dosiahnutí akéhosi stavu, kde dosiahneme harmóniu, ktorú možno zažijeme iným, nie prirodzeným spôsobom. Toľko asi.

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas55555  3. 5. 2019 21:53
Existujú filtračné parametre podľa ktorých sa zo stoviek rôznych náboženstiev vyfiltruje po zadaní všetkých parametrov jedno a to práve náboženstvo - judaizmus - kresťanstvo. Rozpíšem sa tu o tých parametrov :

Parameter č.1 : "Náboženstvo, ktoré je od Boha nemôže nikdy zaniknúť"
. To dáva svoj zmysel, ako by bolo možné aby náboženstvo ktoré by bolo od Boha zaniklo ? Prečo by Boh dopustil aby jeho Slovo na Zemi zaniklo a zmizlo z povedomia ľudí ? Poznáme veľa náboženstiev ktoré na Zemi existovali ale do súčasnosti neprežili a už vymreli. Kresťanstvo medzi týmito náboženstvami nie je.

2) "Pravé náboženstvo sa vždy v krátkom čase rozšíri do celého sveta"

Pravé náboženstvo nielenže nezanikne, ale sa i rozšíri do celého sveta, alebo aspon na značnú časť územia a pre značnú časť populácie. O náboženstvach ktoré už po dlhšiu dobu stále vyznáva len 1% až 0,1% ludí, dá sa o takýchto náboženstvach uvažovať ako o pravých ? Prečo Boh nerozšíril učenie daného náboženstva viacej ludom ale len takejto malej skupine ludi ? Prečo Boh nezariadil aby Jeho učenie spoznal celý svet, ale svoje učenie dal vedieť len velmi malému % ludí ? Kresťanstvo medzi náboženstvá ktoré sa nevedeli rozrásť nepatrí.

3) "Pravé náboženstvo má viacerých svedkov a nie len jedného."

Prirodzene, čím viacej svedkov ktorí potvrdzuju pravosť daného náboženstva sa nachádza, tým lepšie. Skutočne sa dá veriť posolstvu od Boha ktorý rozpráva len jeden človek ? O co viac je náboženstvo dôveryhodnejšie ked su svedkovia viacerí ? Tak napríklad len krestanstvo má 9 svedkov ( autori evanjelíi - Lukas, Jan, Marek, Matus) Peter, Jan -( nie apoštol, autor zjavenia), Juda (List Judov), Apoštol Pavol, Jakub (Jakubov list).
 fotka
vreskot000  3. 5. 2019 21:57
úžasne si ma doplnil a dakujem ti veľmi pekne! dobre sa to číta!
 fotka
tomas55555  3. 5. 2019 22:02
4) "Zázraky v danom náboženstve"

Zázraky sú skvelým potvrdením viery. Kresťanstvo ( o žiadnom inom neviem ) je ako jediné náboženstvo v ktorom sa v súčasnosti dejú zázraky. Ci uz sú to nerozložitelne tela cirkevných predstavených, stigmata, svedectvá neba/pekla, cihotský zázrak, objavujuce sa kríže na nebi, glykoproteín lamimín v tvare kríža, velké uzdravovacie zázraky, obraz z Guadalupe, slnečný zázrak z Fatimy, Poltergeist, ktorý úspešne zmizne po vysvätení domu cirkevnými predstavenými a mnoho dalších kresťanských zázrakov.

5) "Konzistentnosť účenia"

Je veľa náboženstiev ktoré nemajú konzistentné účenie a to znamené že napríklad z 10 spisov ktoré tvoria dané náboženstvo sa polovička spisov stratila a učenie teda nie je úplné ako v prípade kresťanstva ale je neúplné - dôležité časti učenia chábajú. Rovnako tak sa stáva že niektoré spisy nie sú celé, ale su len čiastočné. Ako príklad uvediem apokryfné náboženstvo. Apokryfné náboženstvo obsahuje viacero spisov, no nie všetky spisy sa zachovali, a veľa spisov ani nie je úplných ale napríklad jeden spis obsahuje len pár veršov a potom nasleduje prázdnota.

Naozaj sa dá veriť tomu že Boh by nám dal náboženstvo v ktorom dôležitá časť učenia zostala zahalená ?
 fotka
vreskot000  3. 5. 2019 22:19
presne....
 fotka
vreskot000  3. 5. 2019 22:20
ešte mi povedz svoj názor na apokryfné evanjeliá, či reálne existuje dôkaz, že cca každý apoštol napísal akýsi spis, ktorý teda takto nazývame.
 fotka
tomas55555  3. 5. 2019 22:27
6) "Pravé náboženstvo poznáme podľa ovocia"

Je takým pravidlom že čím má náboženstvo tvrdšie zákony, tým je menej pravdepodobnejšie že to náboženstvo vzniklo od ľudí a nie od Boha. Dáva to svoj zmysel, ľudia si sotva vymyslia náboženstvo ktoré by im všetko zakazovalo, ale naopak si vymyslia skôr také náboženstvo ktoré im bude všetko povolovať a zákazy budu len vo veciach ktoré im vadiť nebudú. Náboženstiev ktoré maju velmi mierne pravidlá a dotyčným veriacim skoro všetko povoluju je mnoho. Zatial som nenašiel také náboženstvo ktoré by malo striktnejšie príkazy než kresťanstvo. Len tak pre osvieženie pamäte kresťanstvo od svojich veriacich vyžaduje zrieknutie sa svojho majetku, zákaz masturbácie, cudzoložstva, zákaz predmanželského sexu, milovanie svojich nepriatelov, zákaz rozvodu a množstvo dalších striktných nariadení. Skutočne čím sú príkazy v danom náboženstve prísnejšie, tým stúpa pravdepodobnosť že náboženstvo nie je od ľudí ale od Boha. Kresťanstvo je teda z hladiska pravdepodobnosti ovocia od Boha najpravdepodobnejšie náboženstvo ktoré je to pravé.

7) To či je náboženstvo pravé sa dá zistiť aj podľa toho či autor daného náboženstva je ochotný pre dané náboženstvo obetovať i svoj život. Existujú náboženstva u ktorých ale ich vodca a autor ich vzniku v čase skúšky neodolal a nebol ochotný pre dané náboženstvo i zomrieť. Naopak, u kresťanstva autori jeho vzniku apoštoli, boli pre svoje náboženstvo ochotní podstupovať suženie na Zemi a nakoniec i ukrižovanie. Náboženstvá u ktorých ich autori neboli ochotní pre ne obetovať svoj život, takéto náboženstvá sa nedajú považovať za dôveryhodné.
 fotka
vreskot000  3. 5. 2019 22:29
vdaka brácho! super.
 fotka
tomas55555  3. 5. 2019 22:33
@vreskot000 Ak by apoštoli napísali nejaké spisy boli by už dávno na začiatku formovania cirkvi zahrnuté v kanone. Som toho názoru že Boh by to tak zariadil.

Apokryfné náboženstva už len preto nemôžu byť od apoštolov, pretože jednak ich učenie je diametrálne odlišné od učenie biblického kanonu, a jednak tam nesedí ani štylistika s novozákonnými spismi, a teda apokryfne spisy a novozakonne spisy nemaju rovnakych autorov. Ale co je podstatnejsie mnohé apokryfne spisy zostali skryté pred celým svetom až donedávna, je preto nepredstavitelne prečo zostali ukryté po tak dlhú dobu. A navyše apokryfy nevznikli v prvom storočí ako evanjelia (tuším okrem apokryfu Tomáša) ale až v 2, 3 a niektoré až v 5 storočí.
 fotka
tomas55555  3. 5. 2019 22:37
@vreskot000 No to je 7 filtračných parametrov na základe ktorých ja určujem pravosť daného náboženstva. Ono síce existuje stovky náboženstiev, ale ked na ne začneš aplikovať tieto filtračné parametre tak rad radom sa začne ten zoznam stenšovať, a všetkých 7 parametrov súčasne nedokáže splniť žiadne náboženstvo ( o žiadnom takom neviem) okrem kresťanstva.
Napíš svoj komentár