Dnes by som pridal šiesty diel tohoto článku. O čo ide.

Dnes môžeme badať, že človek v oveľa väčšej miere sa snaží prejaviť svoj názor. A je to dobré, pretože veľa ľudí nemá na nič názor, mylne si myslí, že predsa to tí druhí to za neho spravia, on sa len zvezie popri nich. On sa predsa od nich sám naučí, ale ešte nateraz predsa má čas. To všetko vytvára v ňom istý druh sebavedomia, pretože vie, že v svojom špekulovaní, vo svojom myslení robí niečo dobré a prospešné. Ako to myslím?

Áno, buduje si svoje sebavedomie, avšak problém je v tom, že to robí na celkom isto nesprávnych pilieroch, než by mal. Povedal by som, že niekedy naše sebavedomie je vystavané dá sa povedať na akýchsi neúspechoch tých druhých, ktorých napríklad pozorujeme, a snažíme sa, vyvarujeme sa chybám, ktoré spravili napríklad tí, ktorých teda pozorujeme. 

Myslíme si, že napríklad taký dosiahnutý vysokoškolský titul, alebo iný významný míľnik v živote, podľa toho, čo za prioriu si vo svojom živote stanovíme, alebo plná peňaženka je niečo, čo so sebavedomím súvisí, ale to je výsledok toho, kedy človek naozaj je pohltený do danej práce, a nevníma okolie okolo seba. Alebo je pohltený do štúdia, pretože aj štúdium je niekedy výsledkom toho, že človek dosiahne pozoruhodné výsledky v tejto oblasti preto, lebo v inej oblasti neuspel. A teda vie, že v podstate nemá čo stratiť, a všetko to robí s plným nasadením. Čo je samozejme logické.

Myslí si ďalej pokračujem, že teda výška konta, množstvo financií, peniazov a podobne všetko to, čo s tým súvisí, je teda zodpovedná za jeho sebavedomie, pokiaľ si niečo vie dovoliť napríklad zaobstarať, alebo ak to nie je možné ešte v danú chvíľu, skôr či neskôr to tak bude, a dobre vie, že ten stav proste príde. Sčasti áno. Vidím tento stav aj na sebe. 

Viem približne presne, že ak všetko ide podľa plánu, čo všetko si napríklad môžem dovoliť tento mesiac, čo všetko približne bude možné v budúcom mesiaci. Je to na jednej strane aj dobré, pretože človek by mal vedieť plánovať a odhadom takto odhadnúť, kde začínajú, hraničia alebo končia jeho možnosti, aby vedel, do čoho sa môže, alebo by sa už nemal pustiť, a to všetko na základe nadobudnutých, získaných vedomostí a skúseností.

 Toto je nepochopenie sebavedomia ako takého celkom isto. O to nejde. ide o to, že naozaj, sebavedomý človek, tá jeho sebavedomosť je častokrát spájaná napríklad s agresivitou, s aroganciou, proste s takýmito prejavmi, ako som menoval.

Niekedy dávnejšie, počul som jeden zaujímavý citát, jedno príslovie, ktoré pojednáva o tom, že je zaujímavé, že múdri ľudia sú často plní pochybností, zatiaľ čo hlupák je plný sebavedomia. Dá sa toto všetko označiť za akýsi nezmysel. Ako predsa múdry človek, ten, ktorý proste dbá o poriadok, dbá o rozvoj toho dobra, ktoré predsa len existuje, a o ktorom je potrebné veľa hovoriť, aby neostalo to všetko bez povšimnutia, aby to dobro proste rástlo, prekvitalo, aby sa vnášalo do tejto spoločnosti predsa len môže byť situácia, kedy je to dobro potláčané všakovakými prostriedkami, ktoré naozaj prekračujú hranice zdravého rozumu. 

Vtedy človek nevie presne ako sa zachovať. Nevie, či on spravil kdesi chybu, alebo ten celkový neúspech ako taký, kedy je odmietaný, kedy je prenasledovaný, kedy je pranierovaný, si za to môže napríklad on sám, svojou činnosťou, alebo nečinnosťou, postupne si analyzuje svoje konanie, pričom dobre vieme že analýza daného charakteru v konkrétnom spoločenskom prostredí, čo je dá sa povedať podstata realistického chápania v kontexte literárneho a filozofického obdobia.

Záverom by som povedal asi toľkoto ešte k článku. Toto je výsledok toho, že človek, síce to akosi mieni v dobrom, podrobuje neustále akejsi analýze svoje konanie, pričom jeho konanie je správne. Prečo je tomu tak, neviem. Človek často naozaj je plný pochybností, či niečo vykonal správne, či to teda mohol spraviť ešte lepšie, než to spravil, nehľadiac napríklad nato, aký z toho bude čerpať úžitok, alebo vôbec či niečo z toho bude mať. Nejde o akýsi úžitok, to je niekedy nesprávne pochopené, ale ide o to, aby človek cítil akési zadosťučinenie za to všetko, čo dobré vykonal.

 Blog
Komentuj
 fotka
vreskot000  1. 2. 2020 12:04
@borovy aha. to je jediné čo ťa oslovilo vďaka bracho
 fotka
vreskot000  1. 2. 2020 19:29
@borovy ja ťa vymažem
Napíš svoj komentár