Pokračujem v dnešnom nedeľnom blogu.


Myslím si, že takéto prejavy náklonnosti ku komusi je len jednorázovou akciou, ktoré nikdy nebude mať význam a zmysel. Lebo dosiahne svoje, a viacej vás potrebovať nebude. V drvivej väčšine prípadov je to tak. Veta, že žijeme len raz, mi príde veľmi naivná a detinská. 

Áno, žijeme len raz, a treba si dopriať, ale bezbrehé a nezmyselné užívanie si nikdy nevedie k naplneniu nijakých cieľov. Osoby, ktoré hlásajú tento nesmiestny slogan žijú podľa mňa v nejakom strachu, niečo potláčajú z detstva, čosi prirodzené im bolo upierané v ranom veku, kde sa nemohlo dostatočne ukázať, kde nemohli prezentovať svoje schopnosti, lebo nedostali na to dostatočný priestor.

Ak to trošku rozviniem tento odsek, aké postavenie potom majú títo ľudia. Dajme tomu, že sú vzdelaní v nejakej oblasti, kde sa nevedia vôbec uplatniť. Robia všeličo možné, len to, čo skutočne chceli proste nemôžu, nie je im to umožnené. Takéto osoby môžu, podľa mňa cítiť akúsi nechuť do života, cítiť sa nepotrební, málokto ich chce počúvať, a preto vyvolávajú zdanie, že sú rebelmi, že nedodržujú akési pravidlá a všetko chcú podľa seba. Oni sú práve tí, ktorí s ochotou pomôžu a dotiahnu mnoho projektov do zdarného víťazného konca, a predsa nie sú v popredí takom, ako by sa im zaslúžilo. 

Človek by aj mal chuť a odvahu pustiť sa do smelých plánov, len keď vidí tú spočiatku jednak neistotu, ale tá neistota pramení z neochoty svojich blízkych pdporiť ho v nejakej vízii, ktorá by mala celkovo prospešný charakter pre viacerých, že to nie je individuálna záležitosť. Takíto jedinci sú častokrát nepochopení, lebo ich nechcú pochopiť, a to len z toho dôvodu, že ....učeň predstihol majstra. Áno. Učeň predstihol majstra, a už je zle. Dve múdre nerovnocenné hlavy nemôžu byť vedľa seba, a to len kvôli hrdosti a pýche toho jedného.

Ak by som to mal bližšie špecifikovať, skúste svojmu nadriadenému oponovať v jeho plánoch, že vy to vidíte diametrálne odlišne, a vy máte ten kvalitnejší názor. Znesie vás zo sveta. Takých nikto nemá rád. Lebo by musel uznať múdrosť podriadeného, a tu vzniká ten skrytý konflikt. To nie je skutočná pokora. Taký človek nemá na vedúcom mieste čo hľadať.

Skôr to svedčí o ešte stálom seba hľadaní, objavovaní tajomstiev jeho vnútra, a nedosiahnutí osobného cieľa, ktorý si kedysi stanovil. A to všetko len preto, lebo chcel vyhovieť druhému. Na veci sa muíme pozerať komplexne.

Je toto príklad dobročinnosti? Načo toto všetko je? Je nejaké nezmyselné obdaruvávanie a zakrývanie, či nazval by som to hanbenie sa za svoj vlastný status niečo, za čo by som sa mal hanbiť, keby k tomu nebolo prišlo? Nazval by som to ako medzipristátie. Stále sa ako keby hľadal.

 To platí o mnohých mladých ľudí, ktorí ledva vstúpili do sveta práce, a už by chceli zo všetkého to najlepšie. To sa takto nedá proste. Nereálne požiadavky majú za následok spľasnutie a zmiznutie svojich snov. Postupom času si uvedomia, že svoje nároky nie sú na prvom mieste, a na seba musia nazerať trošku reálnejšie a skromnejšie, ale postupom času musia na sebe pracovať aby vedeli kto vlastne sú, a aké sú ich dlhodobé či krátkodobé ciele.

Toto je falošná a nepotrebná pomoc. Neznamená nič. Jej korene siahajú predovšetkým do detstva, kde človek nemal vypestovanú skromnosť, a myslel si, že všetko mu patrí. Prejavuje sa to často už v škôlke, škole. Všade. Tú povýšeneckosť má ako keby v sebe.

Mne vždy ide o princíp, nikdy nemám problém poskytnúť akúkoľvek pomoc. Lenže aj ja často sa pustím do niečoho, a potom mi zoberie celú ruku. Boli prípady, kedy som odolať nevedel, dnes si dávam aj na to pozor. Z toho dôvodu som už o čosi pozornejší a uvažujem pri nejakom probléme trošku lepšie. Zrazu som do toho tak zatiahnutý, že som s tým až stotožnený. 

Problém môže nastať vtedy, kedy je ten človek neschopný vrátiť to, čo si požičal, a vtedy nastane aj pretrhnutie priateľstva s dotyčnou osobou. Tu sa ukáže v plnej kráse, čo za človeka to bol, ktorý sa vám zrazu neozve, a neunúva sa ani len stretnúť s vami. 

Aj to sa mi stalo. Mne to osobne vtedy nevadilo, ale zarážala ma tá arogantnosť toho dotyčného, ktorý sa vlastne vôbec neozval. Ja si to neviem na sebe jednoducho predstaviť. Vždy, ak som si napríklad ešte v škole požičal nejaké zošity, radšej som si na kartičku osobitne napísal, že to mám vrátiť. Nielen preto, lebo nemám rád nejaké podlžnosti, ale preto, lebo čestnosť a spravodlivosť vnímam veľmi citlivo a nechcem mať čosi u seba, čo mi nepatrí.





 Blog
Komentuj
 fotka
hagelslag  19. 2. 2017 15:11
Ale stále som sa nedozvedel, či je dobročinnosť sebecká
 fotka
marcello1111  19. 2. 2017 15:58
@hagelslag
ano je sebecká v tom prípade, keď napr. daruješ bezdomovcovi peniaze a on si namiesto jedla kúpi chľast...
týmto ho svojou dobročinnosťou doslova "zabíjame" a nekonáme dobro pre jeho prežitie...
 fotka
hagelslag  19. 2. 2017 16:01
@marcello1111 To je dosť od veci príklad, keď nad tým premýšľam. Ako mám vedieť, čo si pôjde za to kúpiť a či mu náhodou nedopomôžem k úmrtiu zamrznutím s alkoholom v ruke? takže lepšie sa na neho vysrať...
 fotka
marcello1111  19. 2. 2017 16:14
@hagelslag

ja obyčajne ak niekomu chcem pomôcť zoberiem takého človeka do obchodu a nechám mu vybrať potraviny, ktoré mu zaplatím pri pokladni...
mám istotu, že moja dobročinnosť padla na úrodnú pôdu...

takže sa radšej na chudáka vysrať nie je podľa mňa až tak ľudské...


ale poviem ti iný príklad, rodičia napr. ktorí na to majú doslova svoje ratolesti rozmaznávajú, peniazmi, doma nič nemusia robiť a všetko im dajú čo im vidia na očiach...
táto rodičovská dobročinnosť ich akurátne až detičky dospejú zničí, nebudú absolutne schopne - pripravené do života...
buď sa zničia drogami, alkoholom alebo svojim spôsobom života zničia nielen seba ale napr. aj svojho blížneho...
sebeckosť je preto nebezpečná zbraň hlavne tam, kde je prebytok, moc a sláva.....
 fotka
hagelslag  19. 2. 2017 16:15
@marcello1111 Jaké drogy? To sú dobroty!
 fotka
marcello1111  19. 2. 2017 16:18
@hagelslag
očuvaj človeče, ak budeš mať syna a budeš ho milovať, tak už vidím, ako budeš nadšený, keď bude domov chodiť sfetovaný a ničiť si zdravie...
 fotka
hagelslag  19. 2. 2017 16:20
@marcello1111 Ja som doma nafajčený nonstop a pohoda dám si so synom
 fotka
marcello1111  19. 2. 2017 16:21
@hagelslag
konec debaty....
 fotka
hagelslag  19. 2. 2017 16:22
@marcello1111 Prečo? Mňa to začalo baviť
10 
 fotka
vreskot000  19. 2. 2017 16:31
ale páni, pohoda. tu davam Bratm hagelslag vysvetlenie... Človek by aj mal chuť a odvahu pustiť sa do smelých plánov, len keď vidí tú spočiatku jednak neistotu, ale tá neistota pramení z neochoty svojich blízkych pdporiť ho v nejakej vízii, ktorá by mala celkovo prospešný charakter pre viacerých, že to nie je individuálna záležitosť. Takíto jedinci sú častokrát nepochopení, lebo ich nechcú pochopiť, a to len z toho dôvodu, že ....učeň predstihol majstra. Áno. Učeň predstihol majstra, a už je zle. Dve múdre nerovnocenné hlavy nemôžu byť vedľa seba, a to len kvôli hrdosti a pýche toho jedného.... to je skor nadvazovanie na predch, myšlienky ktorá už nemusi celkom korešpondovať snázvom, ale podstata je tá, že ked ta niekto (učiteľ) čomusi naučil a ty ho v ľudskoti predčíš, on to neznesie... vždy to tak bolo... lebo on dal Tebe veľa do života ( ako učiteľ žiakovi) ale ty si to opätoval tak, že ty si dal všetko... chápeš... je to taka slovna hračka, mal som to na mysli, ale zabudol som to napísať, vypadlo mi to.... on ti dal veľa, ale ty si dal všetko... filozofická veta.... tu to môže využiť on vo svoj prospech, a ťažiť z tej preukazanej dobroty pre seba... (napríklad ti bude neustále vedúci pripomínať, aké má dobré srdce, a ešte ťa tu trpí,) atď. neviem či ste takto pripad zažili, mne sa to stalo. asi tak...
11 
 fotka
lenkaska1  20. 2. 2017 00:17
@marcello1111 presne naopak. sebecke by bolo mu nedat nic so slovami "aj tak si kupi chlast" a nedat mu anilen prilezitost na to to zlepsit. Cely ten tvoj priklad co si napisal nema so sebeckostou nic spolocne.
12 
 fotka
marcello1111  20. 2. 2017 00:57
@lenkaska1
ale toto drahá nie je o písaní nejakej poondiatej bakalárky z ktorou si nevieš rady, toto je skutočný život, koľkym bezďákom si už pomohla?
viem o čom píšem....
a nakoniec ty si môj koment @2 vôbec nepochopila...
daj si to niekomu vysvetliť čo som myslel v ňom, keď to už sama nevieš pochopiť...
13 
 fotka
lenkaska1  20. 2. 2017 01:02
@marcello1111 Moj mily, ty si najprv nastuduj vyznam slova sebecky. A to co si tu teraz zaplietol je uplne mimo.
Ja som ho velmi dobre pochopila, ty si len nepochopil vyznam slova sebecky. Zo slovnika: " starajúci sa iba o seba, o svoj prospech, o uspokojenie svojich chúťok"
A to ze dam peniaze bezdomovcovi - kde sa tym staram o seba a o svoj prospech???
Mozno to nie je najlepsia volba, ano lepsie by urobil keby mu kupi jedlo, ale urcite je to lepsie ako mu nedat nic a radšej si nechat pre seba. To je sebecke.
14 
 fotka
lenkaska1  20. 2. 2017 01:09
Ja skor vidim odpoved na otazku ci je dobrocinnost sebecka takto:
Ano je, pokial to clovek robi iba pre svoje potesenie. Priklad: Nepomozem niekomu preto, lebo naozaj chcem aby sa mal lepsie, ale preto aby som mal zo seba dobry pocit.
15 
 fotka
marcello1111  20. 2. 2017 01:14
@lenkaska1
niekde je napísané, že si povinný dávať niekomu peniaze, to vy ateisti závidite, že napr.dávame do pokladničky v kostole pár centov, lebo vy ste sebci a hrabete len a len pre seba, nikomu nedoprajete, mamon, cynizmus a smilstvo je vaším krédom dnešných dní...
a choď spať, od teba som na birdzi nič rozumne na moju osobu nepočul, si na mňa zaťažená a kopeš okolo seba, len aby si sa ukázala aká si IN...
16 
 fotka
lenkaska1  20. 2. 2017 01:22
@marcello1111 však ano, nikde to nie je napisane. Ale aj tak som argumentami vyssie vyvratila tvoje tvrdenie v @2. A to ze tu teraz na mna utocis, beriem ako vyhru. Uz ti asi dosli argumenty.
Ja som vobec neriesila tvoju osobu. Reagovala som na to, co bolo napisane v komentari bez ohladu na to, kto ho napisal. Nie aby si bol rad, ale este ma aj obvinis z opaku.
Ze ja kopem okolo seba? ja iba pisem svoje nazory.
A ty by si nemal kategorizovat ludi podla vierovyznania. Odmietam vsetky obvinenia na moju osobu. Dobru noc!
17 
 fotka
lenkaska1  20. 2. 2017 01:25
@marcello1111 a ešte dodám, že ty si reagoval na moje komentare s ohladom na to, kto to pisal. Vies o mne, ze som ateista tak asi preto som si vysluzila aj tie urazky. Nechapem preco musis vsade tahat nabozenstvo, aj do normalnej diskusie. Ja som sa snazila ti to normalne vysvetlit a obhajit relevantnymi argumentami. Ocividne ty si to uz nemal cim vyvratit, ked si tu zacal dehonestovat ateistov.. lol ...
19 
 fotka
lenkaska1  20. 2. 2017 23:44
@ marcello1111 ani sa necudujem, ze si ten koment zmazal.
"Marcello1111 v blogu Je dobročinnosť sebecká? IX
@ lenkaska1 si sebecka sama k sebe, lebo si odkopla Boha so svojho života, zradila si ho, uprednostnila si tento svet pred Stvoriteľom, svoju dušu si vypudila zo svojho tela, ktorý je chrámom Božím.."
20 
 fotka
marcello1111  21. 2. 2017 00:19
@lenkaska1
uvedomil som si, že aj malému decku, keď stokrát povieš nechytaj tie zápalky do ruky, lebo sa popáliš, ono ich predsa zoberie do svojich malých rúk, škrtne a opáli sa....
a tak som to zmazal, lebo aj ty sa musíš najskôr popáliť, aby si pochopila o čom je život, prečo sme tu a kam smerujeme až si nás Pán povolá...
každý si musí niesť svoj kríž zodpovednosti utrpenia sám a jedine tak všetko pochopí a nájde pravdu....

a keby som ti neviem aké zlate litery písal, vždy by som bol zlý, takže nechám to tak...
nech sa ti darí....
21 
 fotka
lenkaska1  21. 2. 2017 00:30
@marcello1111 Si na velkom omyle, hlavne posledny odsek. Dufam ze si tento rozhovor raz precitas s triezvym pohladom a pochopis. Bavili sme sa tu o niecom inom a ty si to obrátil na niečo iné, k comu anilen nemam chut sa vyjadrovat, lebo to je zbytocne.
Napíš svoj komentár