Mojím šiestym článkom, a možno v tejto sérii ešte nekončím, neviem celkom presne, by som chcel apelovať na anketársku otázku, že čo by sme robili, keby prestali fungovať všetky sociálne siete.

Ešte pred niekoľkými rokmi možno by sme sa vôbec nad tým nepozastavovali, že naozaj existujú digitálne, multimediálne, internetové a iné vymoženosti, bez ktorých postupom času sa vytvorila akási silná náväznosť na človeka, a teda sa celkom isto môže napríklad stať, že nie človek ich ovláda a má teda prirodzene akosi pod kontrolou, ale práve tieto mechanizmy, akési nástroje novodobé na ovládanie človeka teda postupom času preberajú iniciatívu, a naozaj akosi v niečom zotročujú človeka.

Práve preto si myslím, že je potrebné v tomto ohľade, ako teda píšem v mojom v poradí už šiestom článku s touto tematikou, že naozaj je potrebné meniť pohľad na svet a spoločnosť ako takú. Má to aj celkom logické vysvetlenie. Spoločnosť ako taká prirodzene funguje len vďaka akýmsi pohybom, teda neustálym dianím, ktoré teda ovplyvňujú ju samotnú, teda spoločnosť, a taktiež ako istá forma mienkotvorby, tak by som to nazval, teda niečo ako spoločenský nástroj na ovládanie a predovšetkým vnášanie poriadku do akéhosi chaosu. Len v krátkosti by som chcel opomenúť, že z filozofického hľadiska opakom chaosu je kozmos, teda kozmos je poriadok, chaos je neporiadok, a teda tak, ako človek možno prirodzene upratuje a udržiava poriadok doma, tak je potrebné prirodzene udržiavať aj ten morálny v nezanedbateľnej miere poriadok aj v spoločnosti. Práve preto, lebo spoločnosť tvoríme my všetci.

Povedal by som to tak, že našim problémom je práve tá skutočnosť, že človek si myslí, že v spoločnosti aj keď niečo spraví dobré, ostane to nepovšimnuté. Práve preto vzniká možno lenivosť, z toho vyplývajúca lajdáckosť, ktorá spočíva v tom, že predsa tie piliere, oporné body, tie akési pomyslené opevnené múry predsa len nespočívajú na mojich pleciach a teda prečo by som sa mal snažiť, keď ja tvorím len jeden podiel 1/x z niečoho, čo neovplyvním, do čoho možno významne azda nikdy nezasiahnem, nikto možno nedá na moje slovo. 

Prejavuje sa to napríklad v práci, kde človek pracuje s desiatkami kolegami, a vie dobre, že sila predsa spočíva v tom danom kolektíve, ktorý tvoria jednotlivci, ale výhoda takejto práci je v tom, že chybu jednotlivca dokáže pomerne ľahko a jednoducho napríklad opraviť tím ostatných, a práve toto zvyšuje v celkovom meradle akúsu efektívnosť, odbornosť, profesionalitu, kvalitu odvedenej práce. Pretože samozrejme nemôžeme sa spoliehať na to, že niekto predsa len je akási hlava ten skupiny, a ostatí len sa pozerajú, ale je dobré, kedy niekto predsa len iniciatívne preberie za niečo zodpovednosť, a tým pádom možno sám on ostatných ťahá smerom dopredu, a vie, že v danom momente je to takto najlepší spôsob. Jednak vynikne on ďaleko pred nimi, a jednak celá skupina sa v niečom akosi zachráni.

Záverom chcem povedať toľko. Toto môžeme preklenúť kľudne napríklad do duchovnej roviny, že tento zápas o človeka a jeho konečné šťastie predsa začal v okamihu spásy, a človek denne sa musí snažiť, aby toho bol hoden. A s tým súvisí aj všetko to, čo som napísal. Azda posledná myšlienka záverom. Kto je poctivý v malom, raz naozaj mu budú zverené veľké veci. 

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár