Pridávam pravdepodobne finálnu podobu série týchto článkov. Dnes bol ako vždy takmer každú sobotu veľmi pekný deň, ktorý som využil na relax a krátku turistiku, ako to prakticky pravidelne robievam. Tento týždeň naozaj pre mňa bol veľmi vyčerpávajúci, a práve preto si potrebujem dobre oddýchnuť.

Viem že táto tematika nie je celkom jednoduchá, ale baví ma na tomto práve rozmanitosť a pestrosť výberu, pri ktorom vieme dosiahnuť viaceré alternatívy pohľadu na danú skutočnosť. To, že vieme proste tvoriť nie nejaké amorfné a rovnorodé tvary, ale že dokážeme byť kreatívni. a presne toto môžeme aplikovať aj na nejaké spoločenské otázky, ktorými sa často zaoberám.

Ako dobre vieme, spoločnosť človek si v podstate nevyberá. A predsa sa hovorí o opaku. Je potrebné, aby človek dobre vedel, od koho si môžem držať akýsi odstup, a pri kom sa cítim bezpečne. nikdy totiž nevieme, kedy sa nám niečo napríklad môže vymknúť z rúk, kedy sa nám niečo môže vypomstiť, a možno kedy nás niekto v niečom zradí tak, že budeme z toho naozaj smutní.

Mnohí razia teóriu, že jedine svet s priateľmi je ten, ktorý viem plnohodnotne prežiť, to sa to isté týka aj rodiny. Celkom určite. Nepopieram, veď rodina je základná bunka v spoločnosti, a veľmi potrebná, keď predsa vidíme kadejaké nezdravé prúdy a marazmy, ktoré sa snažia narušiť harmóniu a integritu rodinného života v tejto spoločnosti kadejakými nezmyslami, ktoré, priznám sa, keď som napríklad chodil na strednú školu, niečo vyše štrnásť rokov, o tomto naozaj som vážne ešte ani nechyroval, čo sa teraz voľne prezentuje ako niečo, čo je akosi úplne normálne, teda aspoň sa to tak snaží tváriť.

Mnohí sa snažia narúšať túto integritu, celkom prirodzenú v rodine, a snažia sa rozbiť túto jednotu tým, že v spoločnosti sa razí kadejaká teória, že predsa žiť sa dá aj ináč, každý si je strojcom svojho šťastia, alebo niečo také, že čo koho do mňa, čo sa niekto bude starať do druhého a podobne.

Ono spoločnosť ako taká je vybudovaná na istých pilieroch, ktoré sú v podstate dobre postavané, ale sú veľmi krehké. Majú isté základy, sú vybudované dobré, len neustále narážanie ich postupne môže ničiť z hocijakej strany. Podobne je to samozejme aj v stavbe. neexistuje taká mocná a pevná stavba, ktorá by celkom isto hocičomu odolala, hocijakej katastrofe. Také niečo neexistuje. Jestvuje len reálny predpoklad, že pri bežnej manipulácii sa nič zlého nestane.

Práve preto platí stále, žiaľ, a to musím smutne podotknúť, v hocijakej oblasti, že sto krát opakovaná lož sa bohužiaľ, naozaj stane pravdou. človek proste vprostred kadejakého marazmu niekedy naozaj nedokáže správne zachytiť to správne nasmerovanie, tú správnu cestu, a niekedy naozaj bojí sa akosi vyjadriť celkom jasne svoj názor, ktorý je názor zdravý, názor väčšiny, že bude na neho napríklad vyvíjaný akýsi tlak z okolia s cieľom totálne ho zničiť, možno ho nejako zdegradovať, akosi ponížiť, možno sa mu vysmiať, potlačiť všetko to dobré, nielen potlačiť, ale úplne zničiť to dobré, čo v človeku, ktorý sa snaží o dobrý, morálny, ľudský rozmer vniesť do tejto spoločnosti, ktorej, ako to vnímam, je už naozaj kadečo ľahostajné, všetko im je jedno, menej človek sleduje dianie, mylne sa domnieva, že predsa problémy spoločnosti sa ho akosi individuálne nedotýkajú v takej miere, žeby to musel bezodkladne riešiť.

Práve preto je potrebné meniť svet a spoločnosť, ale to, čo je veľmi potrebné, predovšetkým riešiť veci v pravde a spravodlivo. To, že keď proste vyjavíš niečo, za čím si stojíš, je to normálne, spĺňa to všetky atribúty práva, spravodlivosti, nebude človek za to akosi perzeukovaný, a teda môžem sa vyjadriť slobodne. To je práveže veľký dar, ktorý si málokto váži, pretože donedávna to tak nebolo.

Je potrebné snažiť sa o zachovanie istých noriem, ktoré naozaj sú potrebné pre život. Pokiaľ človk zanedbá akýkoľvek tento elementárny prístup, jestvuje naozaj hrozba, že sa to človeku v neskoršom čase môže vypomstiť.

Záverom azda len v krátkosti niečo poviem. Opätovne opakujem, preto je porebné meniť pohľad na spoločnosť a svet, pretože sa neustále vyvíjame, a na to, aby človek držal nie že krok s dobou, ale držal a všetko mal pod kontrolou, si vyžaduje naozaj častokrát nemalé, a enormné úsilie o zachovaniu poriadku v spoločnosti.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár