Pôvodne, by som v nadpise mal po správnosti napísať slovo, alebo teda pojem pravda s veľkým písmenom, teda ako "Pravda", pretože v dnešnom blogu, ktorý opätovne bude niečo ako pokračovanie niekoľkých mojich spirituálnych úvahách sa budem tematicky približovať k niektorým blogom, sa budem venovať ohľadom tematiky dôležitosti svätej omše v živote kresťana katolíka, oboch obradov, teda rímskokatolíckeho, ako aj gréckokatolíckeho.

Mnohým možno nehovoria tieto pojmy azda máločo, ale pre vysvetlenie by som povedal, že obe cirkvi sú zjednotené navzájom s Rímom, teda máme jednu a tú istú jurisdikciu, a teda obe cirkvi, jedna latinská, a druhá byzantská platne a dovolene... dve podmienky pre platne vyslúžené sviatosti, ako viditeľné znaky cirkvi, konajú bohoslužobné obrady, ktoré sú každá jedná z nich vlastné svojej cirkvi, do ktorej ako duchovní spolu s veriacimi podľa krstu a obradu patrí.

Toto je v skratke predstavená katolícka cirkev, jediná platná cirkev, a okrem nej iná cirkev neexistuje. Myslím to úplne vážne, čo som teraz povedal, pretože takto to aj je. Myslím to nie z pozície, budem sa možno opakovať, ale je potrebné to zdôrazniť, nie z pozície akéhosi katolíckeho triumfalizmu, nedajbože z pýchy, ale z pozície preukazovania dôkazov, pod ťarchou pravdy, ktorá vyplýva jedine z Písma Svätého a zo slov Ježiša Krista, ktoré sú vyslovené vo všetkých štyroch novozákonných evanjeliách.

Určite, všetci sme hriešni, a svojimi hriechmi sa prehrešujeme voči Pánovi mnohorakým spôsbom. Či už si vymenujem napríklad desatoro božích prikázaní, a uvažujem, proti ktorému som sa reálne naozaj prehrešil, a toto všetko slúži ako akási zdravá duchovná sebareflexia nábožného kresťana, ktorý si pomaly ale isto uvedomuje, že tento samoúčelný materializmus ho určite nespasí, a potrebuje proste Boha. A jediná podmienka pre to, aby bol šťastný raz a navždy, je byť predsa spasený, a takto vo večnosti naveky sa radovať z víťazstva Ježišovho vzkriesenia. 

Toto sú pojmy, úvahy, ktoré materialistický ateista proste nepochopí, pretože nedokáže na základe jednak rozumu, to by som ešte pochopil, pretože tajomstvo viery v Boha tak výrazne prekračujú naše rozumové poznanie, že je veľmi ťažko zdôvodniť, prečo vlastne v Boha veríme. Neviem ti to vysetliť, a takisto ti to nevie vysvetliť nijaký teológ hocijakého vyznania, pretože je to niečo, ako som spomínal, čo nevieme vysvetliť. 

V živote nevieme vysvetliť si mnohé životné momenty, a viera v Boha je jedna z nich. Viera v Boha je niečo, kôli čomu zomierali mnohí kresťania, pretože sa odmietli klaňať pohanskému rímskemu cisárovi, ktorého osoba reprezentovala sama o sebe najvyššie pohanské božstvo, teda po našom povedané, reprezentoval vlastne určitý druh satanizmu, pretože človek si ctí Boha nie na základe rozumového poznania, a toho, čo vidí, ale toho čo nevidí, a ctí ako Najsvätejšie tajomstvo našej viery a spásy z nej vyplývajúce. 

Brat. Možno sa budem opakovať, ale pre správnosť, musím to napísať do blogu. Na toto si musíš odpovedať predovšetkým sám, pretože evanjelická viera( teda samovykladanie Písma Svätého, pokiaľ neexistuje akýsi imprimatur,  je žiaľ... blud... nehnevaj sa. Ponížene ťa naozaj touto cestou prosím o odpustenie, ak sa Ťa to dotklo, lenže uvedom si jedno, buď sa bratia protestanti budú hrať na urazených celý život, alebo svojim konaním si odďaľujú spásu ktorá prichádza od Najvyššieho.  

To, čo som teraz Tebe napísal ber ako fakt a holé skonštatovanie, nie môj subjektivizmus, ktorý môže hraničiť s drzosťou.

Vysvetlím ti teraz v týchto nasledujúcich riadkoch o čosi bližšie, ako to teda naozaj myslím, a ako som to myslel pri obdobnom blogu dozadu, venovaný tejto problematike. Predovšetkým sa musíme baviť v rovine poznania Písma Svätého a náuky cirkvi a taktiež tradícii Cirkvi, ktorá má naozajstnú históriu, a nijako ju nemožno obísť.

Pokiaľ učený protestant má vedomosť o tom že, a to teraz hovorím naozaj, pretože mnohí tomu neveria, nečítajú, nemajú to jednoducho za nič... absolútne za nič, a síce, citujem slová z Písma Jn 6, 52 - 59.... " kto je moje telo, a pije moju krv, má život večný, a ja ho vzkriesim v posledný den".... 

a ako protestant vie, že Martin Luther vo svojich 95 tézach má výrok že..." omša pochádza od diabla." tak ako nehnevaj sa, ak tomuto veríš, vážne stojíš na hranici pekelného ohňa a večného zatratenia. 

A môžeš čítať Písmo Sväté od rána do večera, pravdepodobne ti to nebude nič osožné. To ti píšem ako človek, ktorý študoval v rímskokatolíckom kňazskom seminári, kde som okrem iného spoznal Pravdu, ktorá naozaj "vytvára" teda presne vymedzuje ľudí, ktorí cirkev tvoria so 7 sviatosťami podľa Písma Svätého, a ľudí, ktorí sa odklonili od večnej Pravdy, nekajajú sa, nezúčastňujú sa svätej omši ako obety Kristovej, kde premenil vodu a víno na svoje Najsvätejšie Telo a Krv, ktorá je reálna po premenení na Pánovom Oltári, a nie je to ani symbol, nie je to ani spomienka, ale je to reálny živý Ježiš Kristus v Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej, a je to naše najväčšie tajomstvo našej viery. 

Škoda, že nie vašej. a k tvojej otázke. Polnočná sv. omša v natrieskanej katedrále, alebo bazilike sv. Petra pred davom tisícich ľudí, niečo ako čo som pozeral pred našou polnočnou sv. omšou, teda ešte som to stihol v krátkosti, má presne takú istú váhu, ako sv. omša slúžená katolíckym kňazom osamote, možno vo väzení, kde je úplne sám, a nemá ani svedka pri sebe. To tom ťa plne uisťujem, a isto to chápeš. 

Ešte na záver niekoľko myšlienok. Možno chápeš tomu, ako osoba, ktorá vníma teológiu ako jedinečnú vedu, ktorá približuje, spája a zdokonaľuje človeka s Bohom, a ktorá ho pozýva do plnšieho chápania duchovných vecí, ktoré je dosť ťažké rozoznať vo svete, kde je materializmus priam výsadou, a čo je skryté očiam, a otvorené srdciam, a čomu sa mnohí ateisti, alebo aj inoveriaci mimo rímskokatolíckeho a katolíckeho vyznania oboch rítov, vysmievajú, znevažujú, možno ponižujú, a teda čo som napísal (považujem ťa za vnímavého blogera aj na takéto veci) nech sa páči a príjemné vianoce Ti zo srdca od Pána vyprosujem....

 Pokoj Pánov nech je vždy medzi nami!

 Blog
Komentuj
 fotka
ufounek  26. 12. 2017 01:14
Jen bych Ti chtěl připomenout, že římskokatolická církev nedostala od Jéžiše žádný bianko šek, kde je napsné, že si může dělat cokoliv v jeho jménu, že ho můžete zastupvat na věky, že její papeži budou neomylí a svatí, ať zorganizují kolich chtějí křížákých výprav, a ať zavaraždí koliik chtějí lidí. Jo minlost, dnes u nás v ČR teď chtějí peníze... moc miliard, tohle je jejich víra... Ano, za mnohé se cirkev svatá už omluvila, ale stále prohlašuje, že ona je ta jediná správná. Promiň, ale to je Vaše historie, na kterou se odvoláváš. Jéžiš Bibli ani nesepsal, ani nevysvětlil. A co myslíš, ty vraždy ve jménu Jéžiše by on posvětil, nebo ne? Napiš, kde to povoluje ve vaší Bibli... To jste spáchali vy, katolíci, a tvrdíte že správně. Jistě je to tak, že jen vy máte jediní právo vysvětlovat jeho slova a činy a porušovat desatero. Možná by to chtělo přestat strašit peklem, a trochu té pokory by Ti neškodilo milý Vreskot...
 fotka
vreskot000  26. 12. 2017 21:18
Milý ufounek já som ti napsal biblicku pravdu. Citsj písmo svete dozvies sa pekne viac.
 fotka
vreskot000  27. 12. 2017 11:18
@ufounek brat nemyl si pokoru s arogantnostou. Bol Ježíš pokorný ked pověděl pilatovi ze nemal by nad nim nijaku moc keby mu to bolo dané zhora?? Bol pokorný? Asi tazko. Ludsky povedane bol drzý. To je akokeby si sudcovi co ta odsudi pověděl ze je blazon a patří na psychiatriu. Tak potom kde je pravda. Definuj mi Ježíšovi pokoru
 fotka
ufounek  28. 12. 2017 01:20
Takže říkáš, že Jéžiš byl drzý? Víš, já s Tebou o písmu nemohu diskutovat, nestudoval jsem teologii, v znalosti vašich písem budeš zajisté mnohem dál než než já. A když říkáš, že Jéžiš byl drzý, tak to dokážeš obhájit. Víš, reagoval jsem proto, že vy římští katolíci nejste jediným náboženstvím, a když vyloučíš 24 jiných katolických směrů, o kterých tu tvrdíš, že jsou to bludy, tak vás ještě ubyde. A jsou tu další velká náboženství, jako islám, nebo hinduismus a buddhismus... Tak mě překvapuje, že si dovolíš tvrdit, že vy jediní máte pravdu, a žo to tajemství je jen u vás. Jak to víš?? Studoval jsi snad tyhle směry? Nebo jen soudíš? Jak víš, že právě Vám dal Jéžiš souhlas se vším navěky? A znovu se ptám, vy, katolíci jste jako neudělali žádné chyby? Prohlásili jste své papeže za neomylné, přestože za nimi zůstali tisíce mrtvých... dnes se ženete za penězi, shromažďujete majetky... Posvětil by drzý Jéžiš tyhle Vaše činy? Ptal ses, co je pokora, tak podle mého vidět Boží dílo jako dokonalé a nekritizovat Boha, vidět druhého jako bližního svého, i když má třeba jinou víru. Asi tak.
 fotka
vreskot000  28. 12. 2017 10:43
@ufounek ano to je dobře ked ubudne přestože jediná církev je ta, ktoru založil Peter v Římě s pověřením od Ježíše Krista. To je nasa rimskokatolicka cirkev. Citaj pismo. Jezis hovori. Ty si peter a na tejto skale postavim svoju cirkev a pekelne brany ju nepremozu.... Ja ti citujem pismo a nevtahujem tu ani cirkevnu 2 tis.rocnu tradiciu. Bavme sa reálné a pravdivo o písně. To je vsetko. Vsetky církvi mimo rimskokatolickej nie su církvi ale akesi zhromazdenia přestože vám chyba tzv.Petrov primát, chyba vám 7 svatosti. Dalej v nijakej inej církvi nemáte tradici .... Tu budete mat aspoň o 300 rokov, kedy aj iné církevně zhromazdenia sa budu postupně formovat. Uvědom si drahy brat, ze jiné církvi vznikli na základě nespokojenosti a za ucelom roztriestit jednotu ktora tvori katolicku církev. Brat.pokial si nebudeme uvědomovat tuto pravdu, budete roztriesteni do konca. Si pozri adventistov. Jedni su adventisti prvého dna iny siedmeho. To co je za církev prosím ta? Kalvinismus a protestantismus su bludy, nie církvi. Aj my ako katolíci SME schybili a potřebujeme odpustenie od Boha otca vsemohuceho, ale to potřebujeme vsetci. Asi tak. Klidně sa mozme bavit o pravdivosti tohoto, a bezevseho ti vetu po vete doložim na základě pravdy písma sveteho.. Nijaky subjektivismus, nijaky semtimemtalizmus, jediné čistá krystalická pravda pisma sveteho.
 fotka
vreskot000  28. 12. 2017 10:55
Pozri.vdacne sa budem s Tebou bavit o pisme, pokial sa budeme odborne rozpravat po jednotlivých statiach. Som ochotny přidávat zamyšlení na birdz na blogy po jednotlivých kapitolách z písma AK chceš a sa dohodneme. Dufam ze ti Duch Svatý otvori oci a osvieti dobře rozum. Potřebujeme to vsetci totiž to.... Pokoj Panov nech je vždy s tebou
 fotka
ufounek  7. 1. 2018 00:35
Mluvíš ke mě, jako kdybych tu zastupoval nějakou jinou církev. Ne, nikoho tu nehájím, mluvím sám za sebe, není to snad jasný? Druhá věc, díky za nabídku jakési disputace nad vaší Biblí, ale minule jsem Ti napsal, že v tom nejsem odborník. Takže odborná diskuze o Biblí se mnou je trochu mimo, ne?
Víš, je pěkný že chceš doložit pravdivost všeho svou Biblí, a věřím tomu, že to znáš a je to tam psáno. Netuším, jestli se dokážeš podívat na svět jako na celek... nejen z pohledu Tvé církve. O tom jsem tu psal, že většina lidí není ve vaší církvi a někteří dokonce ani nemají možnost do ní vstoupit... Snad kdyby ta Tvá cirkev byla jediná pravá, tak by snad spravedlivý Bůh dal každýmu šanci, aby do ní mohl vstoupit... Tohle jsou věci, které přesahují jeden náboženský směr, tohle jsou věci, o kterých občas přemýšlím...
Napíš svoj komentár