Azda nijaký iný nadpis by som nemohol dať na tento blog, ktorý vznikne ako reakcia na jeden článok, a pokúsim sa teda pánovi blogerovi dobre odpovedať. Nechcem tu napísať nejaké veľké komentáre, pokúsim sa teda úplne jednoducho ti odpovedať, aby si pochopil, čo myslel Boh tou svojou otázkou kde si adam.

Táto otázka, ktorá pochádza z knihy Genezis, je otázkou Boha, pýtajúceho sa Adama... kde si?

Vieš, sú veci, sú fakty, ktorými som ani ja dostatočne dobre nerozumel, a vysvetlenie som dostal od kňazov a hlbším študovaním a zaujímaním sa problematiky okolo Písma Svätého. Aj to je potrebné nato, aby sme vedeli isté súvislosti pochopiť, ktoré teda nechápeme.

Teraz by som teda chcel v tomto odstavci veľmi konkrétne odpovedať, čo sa pýta autor toho blogu, ktorý teraz chcem v krátkosti skomentovať. Tá otázka, teda..." kde si Adam...", je otázka, ktorá smerovala od Boha smerom ku človeku Adamovi, bezprostredne po tom prvom hriechu. Boh samozrejme vedel, kde je Adam fyzicky. Bol totiž stále v raji. To problém nebol. Boh sa ale nepýtal Adama v tej súvislosti, že Boh má problém zadefinovať svoje aktuálne miesto, kde sa nachádza Adam, ale problém bolo zadefinovať jeho duševný stav, kde sa nachádza, a v akom je momentálnom rozpoložení, čo pre neho nebolo jednoduché. Bola to pravdepodobne prvá rečnícka otázka, možno aj prvá filozofická otázka, ktorá bola položená človeku nato, aby jeho uvažovanie neskoršie ho prinútilo povstať z toho svojho a hľadať to, čo stratil.

Vrátim sa teda k rozoberaniu tohoto nadpisu. Boh samozrejme že vedel, kde je Adam. To problém samozrejme nebol. Nič neexistuje také, čo by Boh nevedel. Nie je to možné ani. Horšie ale bolo, a tu je odpoveď na tvoju otázku, ktorú si sa pýtal teda, že v tej chvíli to nanešťastie nevedel Adam. To je presne tá istá situácia, ako keď napríklad v škole pri odpovedi, keď teda tušíme, že je zle, a že sa to nezaobíde bez tej zlej známky, ale čo je horšie, aj bez nejakého slabšieho pokarhania od učiteľa, prídeme na tom, že sme sa proste v niečom sekli, a zle sme odpovedali. Je to čosi, ako keď nás ten učiteľ vyzve po psychologickej stránke otázkou typu.." Na akú známku by si sa ty ohodnotil (samozrejme, ak to v tej chvíli dokážeš)..." Tá otázka Kde si Adam je vlastne odpoveďou viac menej na to, že si v naplno uvedomil, že je zle. Neviem čo je na tom nepochopiteľné.

Určite tušil, že nič príjemné to nebude, a nič príjemné ho nečaká. Práve od tej chvíle, či sa nám to páči alebo nie, pravda je jedna. Presne takto isto je to nanešťastie aj s nami, ale mnohí toto nechápu, lebo bibliu ako takú nečítajú. 

Možno ju čítajú, ale len preto, aby pochopili, a dali si do súvisu akési vedecké fakty a podobne, ale to nie je predsa priamym cieľom písma Svätého, pretože podstata písma je to, a to chcem teda zdôrazniť, teda jeho definícia je to, že teda Písmo Sväté je ...kniha vzťahov. Myslím si že, toto je problém aj mnohých blogerov a to nielen tu na tomto portáli, ale problémom aj mnohých interprétov, pre ktorých nie je celkom prijateľný katolícky výklad písma, a uchyľujú sa ku súkromnému bádaniu, čo ešte nie je zlé, ale čo je horšie, ku súkromnému výkladu. To neprichádza do úvahy. 

To, že sa nám darí, nedarí, máme úspechy, neúspechy, striedanie teda takýchto životných udalostí, tiež si môžeme dať odpoveď z Písma Svätého. Bez duchovného poznania je nám zbytočne poznať nejaké geologické fakty. Tie podstatné nie sú vôbec. Pretože, to, čo bolo už nevrátime nikdy nazad. 

Myslieť si opak by bol nezmysel, resp. biblický omyl, blud, ktorý by nemal dobrý výklad. Lenže probém bol, z hľadiska písma, že Adam stratil svoju čistú bezhriešnu prirodzenosť, stratil ďalej nesmrteľnosť, a privodil si nešťastie na seba, a smrť. Najvýstižnejšie to Boh vyjadril slovami, ktoré adresoval priamo Adamovi... V pote tváre budeš jesť svoj chlieb, môžete sa o tom samozrejme dočítať v Písme hneď na začiatku.

Dajme si aj my otázku. Kde si ty, kde som ja. To nie je také ľahké zadefinovať. Ak mám možno odľahčiť túto situáciu... kde sa nachádzaš ty, kde sa nachádzam ja. Sme šťastní v tom stave / mieste, kde sa nachádzame, alebo to všetko je len naše zdanie, že sa máme dobre, ale pravda je kdesi inde? Koľkí z nás v tejto otázke nemajú celkom jasno a nevedia to dobre definovať.

Ešte chcem napísať niečo. Viacerí máte celkom dobré postrehy, avšak nesnažíme sa duchovne vnímať súvislosti. Vieme veľa vecí vysvetliť empiricky, ale niečo nadprirodzené predsa do toho nepatrí. To sa nedá.

Na záver ešte chcem teda napísať zopár postrehov. Táto otázka ..kde si Adam"... je smerovaná tajomne aj ku každému jednému z nás, pokiaľ máme záujem na sebe pracovať, a chceme dosiahnuť aj čosi také, čo má nejakú trvalú hodnotu, čo po nás ostane. Je to akokeby nejaké to nakopnutie, môžeme to teda chápať viac menej ako nejaký duchovný reštart a podobne. Viacerým pri týchto slovách napadne slovo ako rodina, zanechanie potomstva a podobne. Určite, ale uvedomme si, že ani to nie je celkom všetko. Kde si ty. Si spokojný, si šťastný? To všetko sú záležitosti, na ktoré nie je ľahké odpovedať, ale vďaka ktorým človek môže osobnostne aj duchovne rásť.






 Blog
Komentuj
 fotka
marcello1111  9. 7. 2017 21:18
@kassiar
Boh - Ježiš Kristus prijal ľudskú prirodzenosť, preto aby nás všetkých do jedného, teda aj teba spasil - vykúpil a tak s ním zdielali cestu vo večnosti...
On je CESTA, PRAVDA a ŽINOT, jedine skrze Neho nájdeš večný život u svojho Otca...
všetko od špendlíka až po nekonečný vesmír je dielom Boha, jemu patrí SLÁVA na veky, On je ALFA a OMEGA, Jemu sa klaňajú a budú klaňať všetky národy od počiatku až do konca sveta...
až dokážeš pozrieť tieto videa, určite pochopíš o čom je veľkosť nášho Stvoriteľa, čo Biblia znamená pre každého človeka tejto zeme....
Screenshot
 fotka
marcello1111  9. 7. 2017 21:24
@kassiar
hľadaj, čítaj, najdi v sebe vôľu stať sa Božím dieťaťom a pochopíš, že všetko je len a len pre tvoje dobro a spásu - večný život...
 fotka
vreskot000  10. 7. 2017 12:33
@kassiar celé je to jednoduché. vysvetlím, nie je problém. protestantský kánon starého zákona má 39 kníh. Náš, katolícky má 46. ten rozdiel je preto, lebo v písme máme 7 kníh (bavíme sa o starom zákone) ktoré sú písane v gréckom jazyku. a ortodoxný žid nesmel čítať grécke texty, lebo gréci boli pohania. bol to trocha taky pomylený názor, ale protestanti ho nanešťastie prijali. katolícka cirkev má 46 kánonických spisov, teda inšipovaných. teda aj tých 7 čo nemajú protestanti. Tí žiaľ majú aj problémy pri interpretácii, teda pri exegéze biblických kníh. mysím si že sú dosť pomýlený, ale to nie je problém... sú pozvaní hľadať pravdu. ale ked už o nej počuli, treba podľa toho aj žit. a tu sme azda pri probléme. snad som ti to dostatočne vysvetlil
11 
 fotka
vreskot000  10. 7. 2017 19:26
@kassiar ešte by som k mojmu blogu doplnil. azda raz aj o tom napíšem blog.... vieš... biblia nie je o hľadaní rozumom, ale o hľadaní srdcom. to je azda najdôležitejší element pri spoznávaní Pravdy. Čo sa týka niektorých interpretácii.... možno ak si si prečítal texty mojich blogov zistil si, že mi v nijakom prípade nejde o dokonalý výklad čohosi, ale to, že ako to beriem z ľudského hľadiska v náväznosti na súčasnú dobu, a prepojím to vlastnými skúsenostiami.... a ešte k môjmu článku. ja viem, že niektoré možno moje myšlienky sú fundamentalisticky ladené avšak ak si uvedomíš... ináč to nejde... ja mám rád pravdu. nič viac nič menej.... ak je niečo, čo podrobím výskumu so zhodou kohosi a zatiaľ mi to vyšlo so zhodou s katolíckym výkladom, tak s tým nemám problém. žiaľ... mám problém akceptovať protestantské myšlienky.... najmä čo sa týka nvozákonného kňazstva a viera so skutkami s pavlovými listami. tam si myslím, že protestanti sa celkom isto kopli a nechápu význam 14 listov sv. pavla. Na druhej strane si myslím, že ani on celkom stopercentne nevychádzal z poznania 4 evanjelii Mt. Mk Lk. Jn, a podľa štylistiky jeho textu ide o dosť subjektívne ladené texty, ale je to v písme, tak je to sväté písmo.... nič viac.... nič menej, je to inšpirované D. Svatym, nie je s tým problem, cirkev to uctieva 2000 rokov. Len to chcem tým povedať, že bratia protestanti viacerým veciam na ich škodu nerozumeju. preto je katolícka cirkev pravá (lebo je jedinečná, a z ktorej sa odštiepili a vznikli iné spoločenstva) proti ktorým v podstate nemám nič, ale neponúkajú pravdu. asi toľko.
27 
 fotka
vreskot000  12. 7. 2017 14:51
prosim vas bratia, nehadajte sa.... veľmi vás prosím... dobre? keby dačo kontaktujte ma radšej do TS ky. bude to lepšie
v prípade otázok som tu pre Vás. ďakujem b
28 
 fotka
kassiar  12. 7. 2017 16:38
@marcello1111 Počúvaj, buďme rozumný a hoďme to za hlavu. Ja sa ti ospravedlňujem pokiaľ som ťa nejako urazil. To neznamená že keď v niečon s tebou nesúhlasím že nerešpektujem tvoj názor. Praskli mi proste nervy. Ako vidíš vymazal som všetky komentáre a zachovajme sa ako chlapi a povznesme sa nad týmto čo sa tu stalo.
29 
 fotka
marcello1111  12. 7. 2017 18:16
@kassiar
to sa mi páči, slovo hodne chlapa, odpúšťam ti a odpusti aj ty mne, a na znak večnej slávy nášho Stvoriteľa si s láskou podajme ruky...
30 
 fotka
vreskot000  12. 7. 2017 21:36
pokoj a bratská láska nech je medzi nami!
32 
 fotka
vreskot000  13. 7. 2017 08:06
@kassiar nič sa nedeje. porozumieť textom starého zákona je mimoriadne náročné. bez svetla D. Sveteho to fakt nejde... práve preto vzniklo mnoho cirkvi okrem rim kat, pretože všetko chceli sami! sami a bez Ducha Sveteho! to je všetko
Napíš svoj komentár