Môj finálny sobotný blog bude o tom, či teda má význam priať si niečo ťažké uskutočniteľné.

Mal som teda jedno konkrétne nesplnené prianie, ktoré teda sa neuskutočnilo na vianoce, ale v podstate mi to vôbec nevadí. Po čase človek si môže napríklad zvyknúť aj na niečo, kedy niečo proste nevyjde podľa jeho predstáv, a prijme to ako fakt, hoci na toto treba tiež zrelé uvažovanie, ktoré nie každý má, a ktoré si teda treba vybudovať vnútorne. 

Deje sa to za pomoci sebadisciplíny, vnútorného nasadenia, pevnej vôle, duchovnej sily, a je potrebná aj silná osobnosť. Ba dokonca ma niekedy naplnil aj taký pocit, kedy po dosiahnutí nejakého cieľa som cítil, že to nebolo ono, že som možno mohol ešte počkať. Niekedy človek proste chce strihať viackrát, ale nechce si to zmerať, či na to má, proste robí opačne, ako mi to hovorí staré známe príslovie.

Neviem to síce akosi logicky vysvetliť, poviem to azda len po svojom, že teda nie jeden krát sa môže stať, že teda človek sa azda zľakne ponúknutej príležitosti, nejakej šanci, pustí proste tú šancu, vymkne sa mu to spod rúk, pretože sa na danú situáciu predsa len ešte necíti byť akýsi zrelý. Je to niekedy aj dôsledok toho, že vyčkával príliš veľa času, a azda si zvykol na neúspech, ktorý sa teda dostavil omnoho rýchlejšie, než by si to želal, a bol to akýsi stav, ktorý musel prijať ako niečo, čo je fakt, čo sa reálne stalo, s čím sa treba zmieriť, a že teda zajtra celkom isto môže prísť nová šanca a príležitosť dokázať niečo lepšie vytvoriť, ktoré po sebe zanechá aj duchovnú hodnotu a podobne. Azda neprišiel ešte ten jeho čas a vhodná chvíľa na uskutočnenie niečoho, čo si zaumienil.

 Keďže samozrejme o nič až také hrozné nešlo, neriešil som to viac, a teda viac menej som od tej myšlienky upustil, hoci ma to sprevádza dodnes. Jedná sa o to, že chcel som si trochu vylepšiť moje auto, ktoré už teda mám neuveriteľných 5 rokov, ale postupom času som zistil, že moja požiadavka radšej nech ostane v rovine nesplnených, a možno to tak dobre bude.

Chcieť niečo za každú cenu sa naozaj nevypláca, a je pravda, že vždy, keď človek na niečo proste tlačí, niečo chce nasilu, chce niečo hneď, nechce teda s ničím a na nič čakať, nemá rád nejaké čakanie, nejakú nečinnosť, obyčajne mu to v danom prípade ani nevyjde. Vždy sa to v nejakom rozhodujúcom okamihu v niečom pokazí, a človek nemá chuť ďalej pokračovať. Napríklad keď som zistil, že moje auto nie je až také bezchybné, ako som si myslel na začiatku, ale to nevadí, pretože mi slúži už päť rokov, a dúfam, že ešte nejaký ten čas to potrvá.

Mnohí sú sklamaní, kedy niečo nevyjde, a často to vidno aj na ich správaní, prejaví sa to na ich povahách. Najmä sa to prejaví vtedy, kedy, ako sa hovorí, niekto neskáče tak, ako on píska. Prekuknúť teda niekoho takého nie je celkom najpríjemnejšie, a človeka to niekedy dostane do akéhosi zmätku, do stavu, kedy má zmiešané pocity. Napríklad v tom zmysle, že v podstate na toho človeka sa nehnevá, ale vidí, že ho akosi využíva pre svoje ciele. Teda to dobro nechce použiť pre obe strany, ale len pre svoj úžitok. Povieme si, že v dnešnej dobe nič nenormálne, nič teda nezvyčajné, veď proste ľudia ako takí sme všelijakí, a dokážeme si to aj kadečím ospravedlniť.

Zrazu z pokojného človeka sa naozaj môže vykľuť človek, ktorý nám nevie prísť na meno. napríklad poznám jedného človeka, poviem to teda naozaj ako v dobrom, ktorý dovtedy bol v podstate ústretový, len keď niečo proste potreboval. Nechápal som to proste. Nechápal som to, skade teda berie istotu, že ja niečo mám, môžem niečo proste požičať. Ako problém mi to nerobilo naozaj, ale bolo mi to čudné.

Človek možno vtedy hľadá akýsi spôsob, či niekde napríklad on sám neschybil, ale čo je pravda, takéto otázky na jeho mieste nie sú samozrejme opodstatnené. Takto dokáže myslieť človek, ktorý vie čo je spravodlivosť, ktorému pomoc druhému samozrejme nie je cudzia. Problémom ale nastane, kedy človeka začnú využívať pre svoje ciele, a obyčajne ten kontakt tam skončí.

Záverom poviem ešte toľko, že nesplnením niektorej našej požiadavky vždy sa môžeme napríklad cvičiť v akomsi sebaovládaní, aj keď to môže ísť niekedy horšie, a tiež to, že prijatím niektorých skutočností uvedomením si, človek azda rýchlejšie dospeje a dozreje. Nech sa vám darí.



 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár