Pridávam ďalšie zamyslenie na túto tematiku, na ktorej som napísal rozsiahly komentár v jednom dobrom fóre, ktoré veľmi oceňujem. 

Píšem teda. Ale práveže dáva to zmysel, pretože biblicky milovať nepriateľa znamená niečo ako mať súcit s človekom, s ktorým sa možno nepohodneš, ale to neznamená, že teraz nikam sa v akejsi komunikácii nepohneš. 

Život je predsa jedna komunikácia, a závisí celkom isto od toho, ako k tomu jednak pristúpiš, a potom z akého uhla pohľadu sa na daný problém budeš pozerať. Všetko nie je také zlé, ako sa zdá na začiatku, ale problémom dnešnej doby je by som povedal napríklad spontánne rozhodnutia, také, ktoré sa dejú okamžite, hneď, zaraz, bez dôkladného premýšľania, a bez vyvodenia akýchkoľvek záverov. A toto je chyba. 

Biblia vlastne ti hovorí jedno, pokiaľ ju čítaš. Hej ty.. spozorni. daj si pauzu, a pozri sa na to ešte raz s akousi vychladnutou a nie horúcou hlavou. Pretože riešiť veci a rozhodovať sa... rozhodovací proces je niečo, čo v ostatných článkoch častokrát spomínam, ale nie nadarmo, je teda niečo, čo je veľmi podstatné, aby človek predovšetkým ostal tým čím je, aby nerobil zbytočné a unáhlené uzávery, ktoré možu jednak nepriamo alebo priamo ovplyvniť, prípadne ešte horšie, a to akýmkoľvek spôsobom poškodiť či už jednu, alebo druhú stránku, alebo obe, čo je určite na škodu veci s odstupom času. 

Zmysel toho, čo spomína duchovný život kresťanstva nie je byť akýmsi, nazvem to pojmom, slniečkárom, ktorému keď zoberú chlieb, nebude sa na nich hnevať. O to nejde. Nepriateľom sa môže okamžite stať tvoj nadriadený ktorý ťa napríklad prepustí z práce z organizačných dôvodov, proste v ten moment si v danej práci na tej a tej pozícii jednoducho skončil. 

Darmo si podával výkony. Proste si skončil. Aj mne sa stalo, že v práci mesiace po sebe som dostával prémie v peknej sume... bolo to omnoho menej, ako zarobím teraz, a naraz.... dostali sme asi desiati naraz výpoveď. Kde teda nastala chyba? Povedia ti, že z organizačných dôvodov. A to je aký ten organizačný dôvod, čo to je? No dobre. 

Dajme tomu, že odvtedy by si ho roztrhal v zuboch najradšej, Ale pozri sa na to inakšie. Zase si sa posunul, alebo ak mám povedať ja, zas som sa posunul kdesi inam. Našiel som si novú prácu, kde som si nie že vybudoval vzťahy, o to nejde, to boli len kolegovia aj to generačne starší odo mňa, toho času vo veku mojich rodičov, ale proste zobral som nové prostredie, spomínam, bolo to len začas... na tri mesiace... ako výzvu. 

Bolo to desať rokov dozadu, mne sa to zdá, ako keby som tam bol dnes. Tak živo vnímam udalosti. A pozri. čo mám robiť. Jednak pracujem jedenásť rokov v kuse, teda niečo cez jedenásť, ale boli to rozličné práce. Aj dobre platené aj veľmi slabo. Ale keď som čosi chcel. Musel som sa podriadiť. A toto vnímam ako kategorický problém dnešnej dobe hlavne mladých ľudí, aj tu na webe, že nám chýba akýsi zmysel pre nejaké podriadenie sa druhým. 

Pochopiť zmysel hierarchie. Pretože podstata milovať svojich nepriateľov spočíva aj v tom, že mnohí by sa najradšej videli akosi automaticky dobre že nie na riaditeľskej stoličke, a to všetci naraz, ale vedia o riadení podniku, vedia celkovo politiku a zmysel práce veľmi slabo. Vnímajú len peniaze a výplatu, a práve preto je tragédia, keď sa niekto spýta toho druhého to klasické. ako sa máš, kde robíš, akú máš výplatu, práve toto.... tu sa tvoria nepriatelia, voči ktorým sa snažíš bojovať, ale všetko je to uhle pohľadu. 

Záverom ešte spomeniem v krátkosti toľkoto myšlienok. Je veľa ľudí čím ďalej tým viac nespokojných, ale len preto, lebo máme tendenciu k mamonárstvu, prospechárstvu, peniazom, ku lakomstve, čo všetko má pôvod v pýche, že si myslíme o sebe, že sme majstri sveta, a pritom to tak nie je.... všetko je o uhle pohľadu a našom zmýšľaní. Keď toto pochopíš a prijmeš, vtedy zistíš, že si zahodil ten balvan, čo si nosil vo svojom vnútri, a zbúraš múr rozdelenia a zničíš nepriateľstvo, presne tak, ako to spomína biblia, a tu pochopíš, že duchovné slovo Božie má hodnotu naozaj v každom okamihu nášho života, hoci si ateista a podobne.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár